donderdag 15 juni 2023

Een activitytracker aangeschaft!

In 2019 heb ik heel kort de oude fitbit  van mijn jongste dochter gebruikt, zij had inmiddels een nieuwe. Maar de oude fitbit deed het niet meer goed. Hij wilde niet goed opladen en het bandje ging stuk.
Toen was het plan om ooit een nieuwe, eigen aan te schaffen of te vragen als verjaardagscadeau.

Activity tracker
En ooit was 2 weken geleden aangebroken. Mijn oudste dochter en ik besloten beiden een fitbit aan te schaffen*. Zij een roze en ik een zwarte. Niet een smartwatch**, maar een tamelijk simpele activity tracker.
Het is leuk om er samen mee bezig te zijn en resultaten te vergelijken.
Je ontvangt hem zonder gebruiksaanwijzing en je moet het maar uitzoeken. Daar komt het een beetje op neer. Je kunt wel een gebruiksaanwijzing downloaden, maar dat werkt voor mij niet goed. Maar .......... op YouTube heb je heel veel handige filmpjes die mij goed geholpen hebben. In 10 minuten alle basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt! De activity tracker is gekoppeld aan de smartphone en de tracker heeft GPS. Ik heb de fitbit nu vanaf dinsdag 6 juni en de aanschaf viel ongeveer samen met het intensief oefenen met mijn driewieler. Je kunt op de fitbit app op je telefoon afstanden zien, snelheid, gemiddelde hartslagen per minuut.

Hartritme
Met het horloge kun je zien wat warmte en inspanning doet met mijn 71 jarige hart. Ik word weliswaar pas over een klein half jaar 71, maar in de buik van mijn moeder had ik natuurlijk ook al een hart dat klopte. Op een gegeven moment had ik afgelopen zondag tijdens het fietsen een hartslag van 169 slagen per minuut! Echt wat te veel. Je maximale hartslag per minuut zou 220 min je leeftijd moeten zijn. Lees er hier meer over.  Ik ben vanaf dat moment op de dagen er na in een wat rustiger tempo gaan fietsen.  Dat ging beter en ging ik tot 147 slagen per minuut.

Zwemmen

Je kunt het horloge op het waterslot doen, zodat je er veilig tot 50 meter diep kunt gaan. Nou, zo ver kom ik niet in het zwembad! Het horloge houdt in het zwembad bij hoeveel minuten en hoe veel meter of je zwemt.

Stappenteller
Een stappenteller zit er natuurlijk ook op. Het is leuk om te zien hoeveel stappen ik dagelijks maak.  Direct na het ontbijt al een score van 492 stappen!
Aanbevolen wordt om per dag 10.000 stappen te doen. Voor ouderen is het advies 8.000. Ik kan jullie vertellen: dat haal ik lang niet! Ik fiets, ik zwem en ik doe krachttraining bij de sportschool. Beweging genoeg, maar die 8.000 stappen? Nee, ik vrees dat ik meestentijds blijf steken op tussen de 3.800 en 6.300 stappen, dat was het in ieder geval in de afgelopen week. Dus heb ik besloten dat mijn streefaantal 5.000 stappen is en misschien verlaag ik het wel naar 4.000. Het moet haalbaar blijven.

Slapen
Als je het horloge om houdt tijdens je slaap, krijg je een goede indruk van je slaapritme: je lichte slaap, je diepe slaap en je remslaap en ook momenten dat je wakker bent tijdens de nacht. De uren dat je slaapt worden geregistreerd en je ademhaling en hartslag in rust.
Het horloge geeft een bevestiging van wat ik al wist, afgezien dan van aantal ademhalingen en hartslag. Ik ben een slechte in-slaper, maar de kwaliteit van de slaap is wel goed.

Indruk tot nu toe
Ik vind het interessant te zien hoe mijn hartritme is tijdens inspanning en in rust. Het apparaat helpt me om actief te zijn, of dat zo blijft is afwachten. Ik maak nu extra wandelingetjes in een poging om aan het minimale aantal dagelijkse stappen te komen. Misschien negeer ik het horloge na verloop van tijd en zet ik nog maar 2.000 stappen per dag. Ik ga het zien!
Ik hoop in ieder geval dat het horloge me helpt mijn gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.

Minpuntjes:
- als het heel licht is, bijvoorbeeld in de zon, is het scherm niet leesbaar.
- daarnaast staat het scherm vrijwel steeds op zwart en wordt de tijd pas zichtbaar nadat ik mijn pols in een abrupte beweging naar me toe gedraaid heb. Ik kan daardoor niet in één blik zien hoe laat het is. Dat was ik met mijn gewone horloge wel gewend. Je kunt ook met de andere hand het horloge activeren. Maar dat kan niet tijdens het fietsen en al helemaal niet doordat je niets kunt zien als er zonlicht op valt (zie eerste minpunt)

Heb jij een activitytracker, stappenteller of smartwatch?

*Dit is geen reclame of review voor het apparaat. Ik krijg er niet voor betaald.
** Een smartwatch kan veel meer, daar kun je bijvoorbeeld ook mee betalen en
muziek luisteren

16 opmerkingen:

  1. Ik heb een A.pole smartwatch. Niet zo zeer om de functies die jij beschrijft maar die ik ondertussen wel heel leuk vind en ook gebruik. Ik woon alleen en gebruik hem voor mijn veiligheid als er iets zou zijn. Zag zo’n alarmsysteem om mijn nek oid niet zitten en op mijn horloge zit de functie dat als ik val en binnen 5 minuten niet reageer hij 112 en mijn contactpersonen alarmeert. Ook kan ik ermee bellen en als me dat niet lukt een knopje wat ik ingedrukt moet houden en dan kun je aangeven dat 112 gebeld moet worden. Gelukkig nooit nodig gehad maar het geeft me een gerust gevoel. Sluit natuurlijk niet alles uit maar toch….
    Gr Jacq

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorig jaar heb ik een smartwatch gekocht maar kon er niet mee omgaan, wist ook niet dat je er de app bij moet hebben. Eigenlijk wilde ik alleen het als stappenteller gebruiken. Schermpje is ook te klein om goed op te kijken, maar dat ligt aan mijn ogen. en ik heb ook geen zin om telefoon elke keer bij me te hebben. Teruggestuurd.
    Op telefoon kan je natuurlijk ook stappenteller app instaleren maar dan moet je hem altijd bij je hebben en ik heb niet altijd kleding met zakken aan.
    Nu weet ik nog steeds niet hoeveel stappen ik per dag zet.
    Op het moment ben ik weinig actief buiten huis. De electriek van mijn fiets heeft het opgegeven en ik kan er wel zonder mee fietsen maar een driewieler is erg zwaar, dus meer dan het dorp kom ik niet.
    Maar we hebben een nieuwe hond, dus de komende tijd gaat het wandelen en waarschijnlijk mee fietsen weer gebeuren.
    Ga toch eens kijken of de fitbit wat voor me is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die aanbevolen hoeveelheid stappen komt voort uit een marketingcampagne in Japan (dacht ik) waar ze voordat het hier populair was activity trackers wilde verkopen. Als ik me goed herinner is die campagne ook gefinancierd door de overheid omdat het mensen in beweging zou brengen waardoor het een officieel karakter kreeg en gewoon overaal is overgenomen. Maar er is geen enkel objectief vastgesteld bewijs dat specifiek het aantal stappen belangrijk is, recente studies suggereren dat het wellicht zo is dan 2700 stappen een goed minimum zou zijn maar ook die zijn nog niet erg overtuigend. Maar ja voor mensen met een zittend beroep die door zo'n limiet gestimuleerd worden om meer in beweging te komen kan het natuurlijk een goede stok achter de deur zijn, als je ook al op andere manieren aan je beweging komt is het aantal stappen volslagen onbelangrijk, of mogelijk ligt de grens dus bij 2700.

    Persoonlijk vind ik activity trackers en smartwatches verschrikkelijk irritant. Ze zitten me in de weg, ik vind ze lelijk, ik heb geen behoefte aan nog meer informatie en gegevens en de extrinsieke motivatie werkt bij mij sowieso niet. Heel veel mensen in mijn omgeving zeggen er echter veel aan te hebben.

    Mare

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb er eentje cadeau gekregen voor mijn verjaardag. Voor de stappen helpt het om dagelijks een half uurtje extra te lopen. Met dit warme weer 's ochtends vroeg. Bijvoorbeeld naar de iets verderop liggende supermarkt en weer terug, of een klein ommetje in een park als er eentje in de buurt van je huis is. Ik stap nu ook wel eens een bushalte eerder uit: scheelt een paar cent en levert weer een paar extra stappen op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook zo'n horloge en ben net als jij, met een oude van mijn schoonzoon begonnen. Vind het wel grappig om de resultaten te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee, geen fitbit en trouwens ook geen horloge om. Als ik wil weten hoe laat het is kijk ik op de mobiel.
    Die 10.00 stappen haal ik echt niet. Maar ik fiets elke dag naar het dorp om boodschappen te doen en 's avonds nog een rondje. Op een gewone fiets. Daarnaast heb ik een heule grote tuin waar altijd wel wat te doen is. Al is het maar om lui onder de bomen het boek Het lied van ooievaar en dromedaris te lezen. Gisteravond uitgelezen. Wat een boek.




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij is het horloge door de mobiele telefoon van gebruiksvoorwerp een accessoire geworden. Ik heb er eentje die werkt maar ook twee uit de kringloop met een leuk kleurtje, die lopen niet eens :-)

      Verwijderen
  7. Nee, ik heb niet een van de genoemde ‘hebbedingen’.
    Gezond eten, veel bewegen, leuke dingen doen, genoeg rust nemen daar voel ik me prima bij zonder te weten hoeveel, hoelang of wanneer.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die 10.000 stappen zijn bedacht, en niet wetenschappelijk onderzocht. Een stappenteller gebruik ik alleen in periodes dat ik het druk heb met mijn werk en mezelf aan de haren achter mijn computerscherm vandaan moet slepen. Ik merk dat ik bij extreme drukte bv ook de huishoudelijke klusjes laat liggen, terwijl ik normaal meteen na het eten even ga opruimen, afwassen, in de tuin de uitgebloeide bloemen verwijderen en dat soort dingen.Op zo'n moment helpt het, als je ziet dat je ver onder je dagelijkse gemiddelde zit. Bij mij is dat zo'n 6000 stappen op een thuiswerkdag, bij 8 uur computerwerk, en in het weekend 9000-11000 met veel huishoudelijke klusjes , boodschappen en zo. Ik gebruik de stappenteller dus alleen vooral voor bewustwording in drukke periodes. En verder heb ik geen tracker. Mijn hartslag en bloeddruk zijn al jaren stabiel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk zelf ook, dat het niet zo veel uitmaakt hoe je beweegt, áls je maar voldoende beweegt. Als je zoals ik iedere dag wat doet: zwemmen, fietsen, krachttraining in de sportschool en wandelen, dan is dat voldoende om in beweging te blijven.
      De tracker helpt mij wel om inzicht te krijgen in de mate en intensiviteit van de beweging en dat vind ik een pluspunt.

      Verwijderen
  9. Nee. Zo’n ding valt bij mij onder overbodige meuk. Er worden kostbare grondstoffen voor verspild en de aarde wordt er onnodig mee belast. Bewegen opnemen in mijn dagelijkse routine werkt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik draag geen horloge en vind die trackers over het algemeen niet mooi. Mijn telefoon telt wel stappen, maar die heb ik niet de hele dag 'aan me vast zitten'. Aantal stappen maakt me niet heel veel uit eigenlijk. Zoals al veel geroepen hier: die 10k stappen ooit geroepen zonder onderbouwing. Geldt trouwens ook voor het effect van blauw licht. Hardnekkig fabeltje, maar het gaat gewoon om licht in het algemeen en niet om blauw licht.

    Ik vind het overigens wel een goede zaak dat gebruiksaanwijzingen gewoon digitaal zijn tegenwoordig. Als je persé wil, kun je 'm printen, maar het scheelt papier en extra verpakkingsruimte.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, ik heb er een!
    Ik heb ook gisteren na het lezen van je blogje over motivatie/aanmoediging van je ex een extra wandelingetje gemaakt. Ik vind het leuk om te lezen dat je zo bezig bent. :)
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik gebruik mijn oude zilveren horloge. Ik bleek als baby allergisch voor nikkel en alle horlogetrackers hebben nikkel (3 minuten omdoen geeft al een reactie). Ik heb laatst een rondje met mijn zusje gelopen, die had toen 6000 stappen. Nou dan loop ik 5 to 7 keer per week een rondje van zo'n 6000 stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb ook een fitbit gehad maar ik vond het groot probleem dat ik buiten in het zonlicht de tijd niet kon aflezen. Dan haalde ik mijn telefoon maar te voorschijn of vroeg het aan iemand anders. Voor mijn verjaardag kreeg ik een smartwatch van Amazfit en ik ben er dik tevreden over. Hartslag, stappen, slapen enz. neemt hij allemaal op en via een app kan ik op mijn telefoon alles uitgebreid zien. Mocht hij het begeven dan zou ik zo weer voor dezelfde gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als je op het knopje aan de zijkant druk licht het scherm op en kun je de tijd aflezen. In de app kun je de helderheid van het scherm feller maken, of dimmen, dan kun je bij daglicht wel het scherm aflezen. Handleiding downloaden helpt ook, knipoog!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.