vrijdag 16 juni 2023

Eindelijk bericht van de belastingdienst

Het duurde heel lang, maar afgelopen woensdag kreeg ik bericht van de belastingdienst!
Deze keer geen definitieve aanslag, maar een voorlopige aanslag, zowel van inkomstenbelasting 2022 als van zorgverzekeringswet 2022.

Er kan dus nog van alles veranderen.

Dit is wat er in de brief staat:
"Deze aanslag is voorlopig Deze aanslag is uitsluitend gebaseerd op de gegevens uit uw aangifte 2022. De Belastingdienst gaat uw gegevens nog controleren. De definitieve aanslag kan afwijken van deze voorlopige aanslag; wellicht moet u het te ontvangen bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetalen. "

Ze hebben dus nog niet eens echt naar mijn aangifte gekeken!

Lekker dan!

In de afgelopen jaren ontving ik in april/mei altijd meteen de definitieve aanslag en niet eerst een voorlopige. Nu is dat anders. Blijkbaar hebben ze het daar te druk met andere dingen en laten ze die aangiftes maar even liggen?

Nu maak ik mij niet druk over het deel van de brief waar in gemeld wordt dat ik misschien alles of een deel terug moet betalen. In andere jaren was het te betalen of te ontvangen bedrag altijd gelijk aan het bedrag dat berekend was in de digitale aangifte. Het lijkt mij niet dat dit nu ineens anders zal zijn, ik heb mijn aangifte op dezelfde manier ingevuld. Geen afwijkingen hierin.

Doordat ik nu in afwijking met andere jaren ineens een voorlopige aanslag krijg en niet een definitieve, vraag ik me af:
Wat is er aan de hand bij de belastingdienst?


24 opmerkingen:

  1. Behoor jij tot de mensen, die steekproef gewijze extra gecontroleerd worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk gewoon dat het enorm druk is zoals bij heel veel bedrijven, in de zorg, de winkels etc. Zou het te maken kunnen hebben met het toeslagenschandaal? Daar schijnen zo ontzettend veel ambtenaren voor nodig te zijn. Zou het loslaten het komt vast een keer goed en als de Belastingdienst toch geld van je krijgt weten ze echt wel te vinden.....Geniet van de dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn jongste zoon kreeg een paar maanden geleden bericht van de belasting dat hij ruim €1300.- terug zou krijgen en kreeg het ook. "Hoe kan dat?" maar helemaal blij. Een paar weken later kwam het bericht dat ze een fout gemaakt hadden en dat het voor een bepaalde datum terug gestort moet worden. Dus dat kan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij krijg ik altijd eerst een voorlopige aanslag

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niets bijzonders. Je bent er bij de steekproef uitgepikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik krijg nooit direct een definitieve aanslag maar altijd eerst een voorlopige aanslag en na een aantal maanden de definitieve. Ik dacht dat dat atijd zo ging maar niet dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vorig jaar had ik ook een voorlopige en later de definitieve.
    Gisteren kreeg ik ook de brief en nu is het meteen definitief!

    Wat is niet begrijp is dat ik 2 dagen geleden bericht in berichtenbox had met deze digitale brief en gisteren ook op papier ontving. Ik heb toch echt aangegeven dat ik het digitaal prima vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooralsnog is bij wet geregeld dat dit soort communicatie van de belastingdienst altijd ook op papier moet.

      Verwijderen
    2. Oh dat wist ik niet. Raar als je ok vaak spotjes ziet dat de overheid alles graag digitaal wil doen.

      Verwijderen
  8. Dat had ik over 2021 ook. De definitieve kwam bijna een jaar later. Alleen de toeslagen waren wel meteen definitief. Dit jaar had ik de definitieve al half april.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat er bij de belastingdienst aan de hand is staat elke dag in de krant toch? Overigens heb ik nog nooit gelijk een definitieve aanslag gekregen, altijd een voorlopige. Het kan wel een jaar duren voor dat definitieve aanslag bekend is. Kan me er eerlijk gezegd niet druk om maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik krijg altijd eerst een voorlopige en later een definitieve aanslag. Mijn partner krijgt, sinds hij niet meer werkt, meteen een definitieve.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kreeg over 2021 een voorlopige aanslag en geld terug. Nu na ruim 1 jaar het verzoek om alles van de aftrekposten aan te leveren. Dus dieetbevestigingen ondertekend door een arts, gereden kilometers voor medische bezoeken, aantonen welke kwalen we hebben, etc. Ik kon dit allemaal opsturen en ben benieuwd wanneer ik nu de definitieve krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De belastingdienst heeft beloofd dat als je voor 1 april je aangifte indient, je voor 1 juli een aanslag krijgt. Dat klopt dus.
    Er zijn nu een paar mogelijkheden:
    1. ieder jaar heeft de belastingdienst een speerpunt in de aftreksfeer. Het kan zijn dat ze extra letten op giften, ziektekosten, etc. Ze mogen dan vragen stellen zolang de definitieve aanslag nog niet is opgelegd. En daarom leggen ze dan een voorlopige aanslag op. Dat geeft ze de tijd om vragen te stellen en ze voldoen toch aan hun belofte. Voor het opleggen van een definitieve aanslag hebben ze drie jaar de tijd. Na de definitieve aanslag moet er sprake zijn van een nieuw feit voordat ze een aanvullende aanslag op mogen leggen.
    2. Je hebt inkomen uit box 3 boven de vrijgestelde som van € 50.650, bestaande uit bank- en spaarrekeningen, effecten en andere bezittingen. Omdat er allerlei bezwaarschriften lopen tegen de berekeningswijze van dat inkomen worden in alle gevallen die te maken hebben met box 3 een voorlopige aanslag opgelegd als er sprake is van effecten en andere bezittingen en zo doe hun belofte gestand. De Hoge Raad moet hierover nog een uitspraak doen. Er wordt wel een definitieve aanslag opgelegd als er sprake is van allen bank- en spaarrekeningen. De definitieve aanslag moet ook in dit geval binnen 3 jaar worden opgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Inderdaad wel apart zeg! Zo duurt het lang voordat je als burger precies weet waar je aan toe bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb nog nooit direct een definitieve aanslag gehad.
    Het verbaast me wel een beetje hoe druk je je erover maakt. Er komt niet een groot bedrag vrij, ook een eventueel te betalen bedrag zal te overzien zijn. Wat is de haast? Laat de belastingdienst maar ff hun zaken netjes afronden zodat je niet van die geintjes hebt zoals ik hier lees met geld krijgen en weer terug moeten betalen.
    Vroeger deed ik m'n aangifte altijd snel en was het vaak snel afgewikkeld. Nu bij man ondernemer is, worden zaken helaas vaak uitgesteld, dus doen wij vaak pas eind van het jaar erop aangifte. Kan ik me heel druk over maken, maar het verandert toch niet. Dus loslaten lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak me er ook niet druk over. Dat ik er over schrijf, heeft meer te maken met het feit dat er nog steeds lezers op mijn eerste blogje over dit onderwerp reageren. Dus ik dacht: ik schrijf er maar weer eens over!

      Verwijderen
  15. Het is heel simpel waarom je nog geen definitieve aangifte hebt gehad en het staat ook op de website. Je hebt vermogen opgegeven in box 3 wat uit meer dan alleen spaargeld bestaat, bijvoorbeeld een beleggingsrekening. Vanwege de gevolgen van het Kerstarrest ligt de behandeling daarvan even stil: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/04/20/bezwaren-en-definitieve-aanslagen-met-box-3-inkomen-uit-meer-dan-alleen-banktegoeden-aangehouden-tot-uitspraak-hoge-raad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me een heel aannemelijke verklaring dat het te maken heeft met mijn beleggingsrekening.

      Verwijderen
  16. Ik moest mijn inkomsten en dat van mijn man opnieuw doorgeven
    Daar heb ik defenitief bericht van
    Maar het jaarinkomen van de zorgtoeslag was van 2022 niet goed
    Veel te weinig berekend maar nu heb ik vandaag al bericht gehad over het hele jaar 2023 en moet ik 8 euro terugbetalen en krijg ik tot december niets meer uit betaald
    Maar nu is het wachten op 2022 wat ik moet terugbetalen
    Maar nu weet ik wel dat 2023 goed zit want daar zijn de bedragen extra hooggelaten.
    Onze schulden zijn nu nog 1600 en ons vacantiegeld hebben we nog want
    Ikwilde heel graag nu de schulden afbetalen maar dat durf ik niet eerder dan dat ik zeker weet wat ik over 2022 moet betalen.


    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ergens eind april de de aangifte verstuurd, vorige week dinsdag bericht van teruggave en afgelopen dinsdag stond het geld al op de rekening. Bij mij heeft het 'proces' dus niet langer geduurd dat een week of 6. Toen ik het zelf nog deed was de belastingaangifte ieder jaar weer goed voor minimaal twee avonden een zeer geprikkelde stemming, ergernis en bij tijde en wijle een knetterende ruzie ontstaan door irritatie. Sinds een jaar of 15 verzamelen we de gegevens en dragen die over het administratiebureau dat ook de boekhouding voor de zaak deed. Het gaat snel en voor minder dan €100 'kopen we ieder jaar heel veel irritatie, gekijf en gekibbel af. Noch vrouw Helena, noch ikzelf ben erg administratief onderlegd. Gewoon het jasje aan het stoeltje laten hangen waar het thuishoort is ons devies en dat geeft rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ondertussen heb ik met teruggave en nog wat meer aan een voor mij nieuwe maar wel tweedehandse driewieler uitgegeven. Kan ik weer verder dan het stukje naar het dorp

    BeantwoordenVerwijderen
  19. belastingaangifte een van de laatste dagen van april ingestuurd en vorige week was de definitieve aanslag binnen, exact zoals ingevuld en ook het bedrag is al gestort! Totaal heeft het ongeveer zes weken in beslag genomen, ik ben tevreden!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.