vrijdag 30 juni 2023

Een nieuw nummer van het blad Genoeg!

Een aantal dagen geleden viel het zomernummer van het blad Genoeg bij mij op de deurmat!
Het is altijd leuk om te lezen. Voor diegenen die het blad nog niet kennen:
Genoeg is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder. Ieder nummer bestaat uit 4 delen
- Gelukkig met genoeg
- Genoeg voor iedereen
- Genoeg geld
- Praktisch genoeg.

Ik lees het blad al jaren. Hoe lang dat weet ik al niet eens meer.
Bijna het hele nummer is interessant.
Leuke onderwerpen vind ik altijd:

  • de rubriek boeken - een bespreking van nieuwe boeken die passen bij het thema van Genoeg
  • huishoudboekje - iemand die inzicht geeft in inkomsten en uitgaven
  • kopen of laten lopen - deze keer over merinowol
  • heb ik wat van je aan? - over kleding, meestal hergebruikt of zelfgemaakt.
  • over datum - wat uiteraard gaat over THT en UHT datum en in hoeverre je die data zonder schade kunt overschrijden.
Cover van nieuwste nummer

Ken jij het blad en wat vind jij er leuk aan?

25 opmerkingen:

  1. Ik ken het blad én al haar voorlopers. Vind het nog steeds de moeite...maar wel te duur. gr. Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken het blad en zelfs de voorloper, de Vrekkenkrant....
    In de eerste jaren vond ik het heel inspirerend, daarna nam dat wat af. Daarom heb ik het lidmaatschap op een gegeven moment opgezegd.
    Ik lees zelden tijschriften meer, heel soms een flow uit de straatbibliotheek...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo jammer,dat het niet vaker uitkomt. Ik geniet er altijd van. En het blad gaat geheel in stijl naar nog een aantal andere lezers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier gaat het naar de kringloop, ik leg de nummers in de weggeefkast.

      Verwijderen
  4. Wat vonden ze van merino wol ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een enerzijds anderzijds verhaal.
      Het is geweldige wol, die niet kriebelt, goed isoleert en zweet afvoert. Je hoeft de wol weinig te wassen en het gaat lang mee.
      Anderzijds is het met de diervriendelijkheid soms heel bedroevend gesteld. Dierenmishandeling dus. Daarnaast stoten schapen het broeikasgas methaan uit en vraagt het houden van schapen veel grond.

      Verwijderen
    2. Schapen grazen op plekken waar anderen niet grazen (dijken) houden stukken heide boomarm en kunnen heel diervriendelijk worden gehouden.
      Koop mulesingfree merinowol, of beter nog zoek een schaapskudde die een locale heide begraast (geen merino), en vraag of ze daar producten verkopen van de wol. (Herders van Balloo, Dwingelderveld).

      Wol gaat jaren mee en hoef je weinig te wassen. Als je het wast geeft het geen plastic af. De kachel kan lager en je hebt maar 1 keer 1 vacht nodig voor een muts, sokken, handschoenen en een vest of trui. Dus met 1 schaap heb je bijna een levenslange voorraad aan wolletjes.

      Verwijderen
    3. Volgens het artikel: ca 80% van de merinowol komt uit Australië, de rest uit Nieuw -Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Er worden maar heel weinig merinoschapen in Nederland gehouden. Kijk hiervoor eens hier: https://theknitwitstable.nl/

      Verwijderen
    4. Om maar even reclame te maken. Wol van rauma garn komt uit Scandinavië. . Daar mogen schapen wel ingeënt worden tegen die vreetbeesten die in hun huid kruipen . Waarom bij ze in Australië zo gewelddadig de huid weg gesneden wordt. Mulesing komt dus niet voor bij Raumagarn wol. Truien van die wol gaan bij mij zo dertig jaar mee. En de structuur is anders . Zelfs een beetje waterafstotend .

      Verwijderen
    5. Ik draag zelf gerust ook andere wol. Of wol kriebelt hangt van veel dingen af. En ik ben niet wolkriebelig aangelegd. Drents heideschaap en texeler, oussant, melkschaap, allemaal welkom;)

      Verwijderen
    6. Ik heb wat onderhemden van merinowol die ik zomer- en winter draag, ook voor mijn partner. Verder een aantal truien en een lange legging voor als het echt koud is. Ik bestel dat altijd bij Dilling het gaat jarenlang mee en is absoluut mulesing vrij. Ze hebben regelmatig acties met 25% korting en wanneer je voor de eerste keer besteld krijg je 10% korting. Op de website kun je van alles vinden over de productie in combinatie met het milieu en dierenwelzijn. Ze verkopen overigens ook biologisch katoen.

      Verwijderen
    7. Zo blij dat je me er op attent maakte. Ze hebben ook leggings/panty,s van wol in mooie beschaafde kleurtjes . En wat nou "duur "veertig euro . De goedkopere leggings vallen na een paar keer al uit elkaar .

      Verwijderen
    8. De aller fijnste wol om zo te dragen is die van het kleinste lama broertje, de vicuna. Maar de vicuna wordt maar 1 x per 2 jaar geschoren en is moeilijk als huisdier/ vee te houden. Hij komt wel in het wild in de Andes voor.
      Qua wol voor een vest of trui geef ik toch echt de voorkeur aan lamswol, merino of alpaca. De andere wol soorten zijn mij te kriebelig. Maar waarom zouden we deze niet gebruiken voor wollen dekbedden, jassen/ walkenstof enz. Mijn wollen dekbed is na zo’n 25 jaar versleten, maar een nieuwe staat al op de verlanglijst. Heerlijk, geen kunststof van holle vezels die dan te warm en dan te koud zijn.

      Verwijderen
  5. Ik heb het blad vanaf de oprichting gelezen. In het begin, toen het nog de vrekkenkrant was, vond ik het echt een eyeopener. Langzamerhand werd het steeds filosofischer en miste ik de praktische klare tips. Toen heb ik het opgezegd. Later nog wel eens een nummer geprobeerd, maar vond er niet meer in wat het was.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, ik ken het zeker en lees het altijd als ik de kans krijg. Ik leen het altijd in de bieb, maar op de nieuwe moet vaak wel driekwart jaar wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, ik ken het blad, ook toen het nog de Vrekkenkrant was. Vroeger had ik een abonnement maar al jaren geleden beëindigd.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb zelfs wel eens een proef abonnement gehad maar ik vond het zo sektarisch. In elk nummer wel een sneer naar mensen die zuinig moéten leven. Werd soms letterlijk gezegd dat je alleen als consuminderaar mee telt als het van uit een bewuste keuze is. Niet omdat iemand geld te kort komt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb het jarenlang gelezen (jaren terug) en ben nog geabonneerd op de nieuwsbrief. Ik ben gestopt met het blad te lezen omdat ik vond dat er te veel herhaald werd. Ik ben voortdurend bezig met consuminderen etc omdat ik dat leuk vind en n uitdaging en daarom ontdek ik weinig nieuws meer in Genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vroeger abonnee geweest, eerst vrekkenkrant, heel leuk! en later genoeg, vond het steeds minder leuk en ook duur. Toen opgezegd, lees het wel nog in de bieb.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben ook abonnee en vind veel artikelen inspirerend en juist niet belerend. Het leukste vind ik ook het kasboekje en de fiets avonturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. jammer dat het niet gewoon bij de boekhandel te koop is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of het nog steeds zo is maar eerst kon je genoeg bij de bruna kopen.

      Verwijderen
  13. Ik heb een paar jaar geleden even een abonnement gehad, vond het wel een aardig blad. Nu al weer een poosje niet gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ik lees het blad vanaf het begin. het heeft een leuke ontwikkeling doorgemaakt. Ik heb alle bladen vanaf nr 1 bewaard en kijk er nog regelmatig in. In de lente haal ik alle lentebladen weer naar beneden en lees de tips voor die periode. In de andere jaargetijden net zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vind het blad niet bepaald vernieuwend, de meeste tips weet ik als fervent consuminderaar al lang en de rest vind ik op internet . Verder is het bepaald consuminderig als je er een blad voor moet kopen zeker omdat het nogal prijzig is. En zon blad moet toch ook gemaakt worden wat gepaard gaat met het gebruik van grondstoffen en ook nog vervoerd worden waardoor er brandstoffen gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.