zondag 2 juli 2023

Een leuke aflevering van de BBC versie van Verborgen Verleden

Verborgen Verleden is gebaseerd op het Engelse TV programma Who do you think you are?
Bekende mensen gaan op zoek naar hun verleden, hun familiestamboom.  Soms niet heel interessant, want dan heb ik geen idee wie de persoon is van wie het verleden onderzocht wordt. Het mag dan een bekende Nederlander of Engelsman/vrouw zijn, mij zegt het niets. Uiteraard heb ik dat vaker met Engelsen dan met Nederlanders.
Donderdagavond keek ik op de BBC naar de tweelingbroers Van Tulleken. Officieel is hun naam jonkheer van Hoogenhouck-Tulleken. Hihi, ze kunnen hun naam eigenlijk niet eens goed uitspreken! Beide mannen zijn arts en TV presentator.
Ik heb verschillende programma's met hen op de BBC gezien, onder anderen over de invloed van alcohol op je lichaam: Is Binge Drinking Really That Bad? Met wetenschappelijk onderzoek er bij.

Nu dus een onderzoek naar hun Nederlandse en Indische stamboom.
Ze komen er achter dat ze jonkheren zijn en zijn enthousiast over hun adellijke titel. Hoewel jonkheer de allerlaagste titel is, of eigenlijk een predicaat en niet een titel. Alleen die voorouder Van Tulleken was wel slavenhouder en betrokken bij de slavenhandel. Daarvan zijn de broers behoorlijk aangeslagen. Deze voorouder was slavenhouder in Demerara, de Nederlandse kolonie waar nu Suriname en de Guyana's zijn. Een van de broers heeft een tijdlang als arts in Guyana gewerkt.
Ook in hun stamboom: een Van Tulleken die als ingenieur in Nederlands Indië werkt en trouwt met een inlandse vrouw, zoals dat dan heet. Zeg maar een Indisch meisje. Er blijken nog portretten van deze beide voorouders te zijn. Heel roerend! In het onderstaande filmpje kijken ze in adelsboeken.


Ik ben niet heel goed in het verstaan van Engels, mede door mijn hoorhandicap, maar met ondertiteling (teletekst 888) lukt het prima om het programma te volgen.

4 opmerkingen:

  1. Ik kan me voorstellen dat dit een heel interessante aflevering was. Ik ken beide heren van hun programma's waarin ze diverse medische onderwerpen aansnijden. Leuke mannen die interessante televisieprogramma's maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Chris van Tulleken heeft een boek geschreven, wat in Engeland op het ogenblik erg populair is, Ultra processed people. Het komt in Nederland vertaald op 18 augustus uit. De titel: De Voedsel fuik. Vind je vast leuk.
    Riet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waren zij het ook waarvan de ene maanden bij de Mac at? Kan me heb ook van diverse programma's herinneren

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.