donderdag 27 juli 2023

Goedkope sauzen

Een tomatensaus voor de pasta maak ik bijna altijd zelf. Alleen als ik heel snel moet, dan wil ik nog wel eens een potje uit de voorraad trekken, maar dat is maar hoogst zelden.
Ook een witte saus maak ik vrijwel altijd zelf.
Een witte saus is een stuk goedkoper dan een tomatensaus.

De reden dat een tomatensaus veel duurder is,  is dat er groenten in verwerkt zitten: tomaten, wortelen, uien, courgette, prei, paprika. Sinds ik weet dat de voedingsstoffen uit gekookte tomaten veel beter door het lichaam opgenomen kunnen worden dan van rauwe tomaten, tel ik de tomaten helemaal mee met het berekenen van de 250 gram groenten die minimaal per dag per persoon aanbevolen wordt. Iedereen heeft dan meteen een groot deel van de aanbevolen hoeveelheid binnen bij zo'n maaltijd. Nou weet ik niet precies wat er op de etiketten van kant en klare potten pastasauzen staat, maar ik zou me voor kunnen stellen dat daar ook nog wel wat anders in zit dan groenten.

Hoe maak ik een tomatensaus voor pasta? De basis is altijd een ui. Ongeveer een halve middelgrote ui per persoon. Verder gebruik ik één of meerdere blikken gepelde tomaten en blikjes tomatenpuree en nog wat fijngesneden groenten.
Saus voor 4 personen:
1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes (69 cent)
 1 groot blikje, 140 gram tomatenpuree (69 cent)
1 bouillon blokje (bospaddenstoelen vind ik heel lekker) 7 cent
3 tenen knoflook (10 cent)
een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden (15 cent)
(olijf)olie (30 cent)
2  uien (50 cent)
nog wat fijngesneden groenten: wortel, courgette, prei, paprika, bleekselderij, wat je maar lekker vindt en in huis (vriezer) hebt (50 cent)
Fruit de gesnipperde uien in de olie en voeg de groenten, de uitgeperste tenen knoflook en de kruiden toe.
Snijd in het blik de gepelde tomaten fijn (of gebruik een blik tomatenblokjes) en voeg toe aan de groenten. Voeg het blikje tomatenpuree en een bouillonblokje toe. Afhankelijk van de dikte van de saus nog wat water toevoegen. Laat nog even pruttelen en klaar is je tomatensaus. Lekkerder dan uit een pot of fles!
Kosten: €3,-

Witte saus voor bijvoorbeeld een kerriesaus of een bechamelsaus voor de lasagne.
40 gram margarine (15 cent)
40 gram tarwebloem (4 cent)
0,5 liter (soja)melk (50 cent)
Laat de margarine smelten totdat de boter lichtbruin wordt. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaar wordt, af en toe roeren. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Kosten 69 cent.

13 opmerkingen:

  1. Het doet wonderen voor de smaak als je de tomatenpuree met de groenten meefruit in plaats van op het laatst toevoegt. Bouillonblokje vind ik zelf meestal overbodig liever gewoon een klein snufje zout. Maar dat is kwestie van smaak.

    Als je geen echte boter wilt gebruiken kun je voor een bechamelsaus ook gewoon olijfolie gebruiken. Dat bindt zelfs beter dan margarine. Je hoeft ook geen melk(vervanger) te gebruiken dat is enkel voor de smaak, water of bouillon werkt prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd door de tomatenpuree mee te fruiten ontzuur je deze.
      Zoveel lekkerder.

      Verwijderen
    2. Ja precies altijd de tomatenpuree even aanfruiten en ik voeg ook altijd nog een snufje suiker toe voor de balans.

      Verwijderen
  2. Voor een fijne saus mis ik toch wel een scheut room op het laatste moment. Of een eidooier als je geen zuivel wil.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan daar sojaroom of een andere plantaardige room voor gebruiken.

      Verwijderen
  3. Ik maak vrijwel alle sauzen zelf: pastasaus, barbecuesaus, kerriemayonaise, knoflooksaus, whiskeysaus. Het is zoveel lekkerder dan wat je kan kopen, en je maakt de hoeveelheden die je zelf nodig hebt. Zodat je geen koelkast vol met knijpflessen hebt maar ruimte voor "echt eten". Ik prep meestal in het weekend voor de werkweek een aantal maaltijden en ik denk dan ook al vooruit of ik een maaltijd met een saus nodig heb - die maak ik dan op mijn gemakje en de saus kan makkelijk vijf dagen gekoeld bewaard (sticker van behangtape met de datum er op). Ik hoef nooit weg te gooien, daar is het te lekker voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe het van vers tomatensap.
    Als de tomaten goedkoop zijn en mooi rood neem ik 3 kilo.
    Was ze en snijd in stukken.
    Even de kook erover en poosje laten staan,door de roerzeef en in schone potten .
    Het kan ook met de staafmixer maar kleinkinderen vinden de pitjes niet lekker en ja ook in mijn sauzen gaat beetje room.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er moet nog bij even opnieuw aan de kook brengen.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik maak steeds meer sauzen zelf. Dan weet ik precies wat er in zit en het is zoveel lekkerder. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sauzen maken we zoveel mogelijk zelf. Tomaten uit eigen moestuin verwerken we o.a. tot basis tomatensaus. Kunnen dan heel de winter er ook nog van eten. Misschien een tip voor wie geen moestuin heeft. Koop tomaten als ze goed in de aanbieding zijn en maak een voorraad met tomatenensaus in glazen potjes. groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Witte saus maak ik over het algemeen met olie ipv margarine; vind ik makkelijker, goedkoper en niet minder ongezond dan margarine toch al is.
    Hier ook veel zelfgemaakte sauzen, eigenlijk alles. Ook mayonaise, pesto, en zelfs sojasaus 🙂 Of eigenlijk: een op sojasaus lijkend sojavrij alternatief...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naar dat laatste ben ik zeer nieuwgierig! We hebben een schoonzoon met soja allergie namelijk

      Verwijderen
  9. Sauzen gebruik ik niet en maak ze ook niet.
    Heb wat potjes kruiden, goede olijfolie en sojasaus in huis.
    Voor dressing door salade is het enkel olie, azijn, kruiden, mosterd, honing (niet alles tegelijk).

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.