vrijdag 28 juli 2023

Museumjaarkaart?

Heel lang, zeker sinds 2010, maar volgens mij wel eerder, liep ik slecht en was lopen in een museum + de wandeling naar dat museum vanuit een station of vanaf een bushalte geen optie. Ik was al blij dat ik de 200 meter afstand tussen mijn huis en de dichtstbijzijnde bushalte overbrugd had. En dan drentelen door een museum?
Ik ga mezelf toch zeker niet kwellen met pijn bij iedere stap?
Nu ik al weer een tijdje 2 nieuwe heupen heb en ik met (enig) gemak een paar kilometer afleg, zou ik best een museumjaarkaart kunnen nemen.
Zo'n kaart kost momenteel €64,90 per jaar of €34,45 (de helft dus) als je nog geen 19 jaar bent.
Tegenwoordig heet zo'n kaart trouwens Museumkaart. Het is waarschijnlijk van heel lang geleden dat het museumjaarkaart heette. Ik heb er overigens nog nooit eentje gehad, altijd te druk of te arm voor bezoeken in musea.
Ik heb een tijdje als stagiair in het Groninger museum gewerkt. In die periode en in het jaar erna kreeg ik uitnodigingen om openingen van tentoonstellingen bij te wonen. Kaarten voor gratis toegang met feestje ter ere van de opening, waar ik natuurlijk dankbaar gebruik van maakte. 
In de periode dat ik in de bijstand zat, kon ik voor 5 gulden per persoon een Stadjerspas (sommige mensen noemden het een armoedepas) kopen en in het couponnenboekje zaten toegangskaarten voor het Groninger museum, het Scheepvaartmuseum en het Natuurmuseum. 
En toen mijn kinderen heel klein waren, was het Groninger museum op zondag gratis toegankelijk. Dus ik kwam wel in musea, maar nooit eerder met een Museum(jaar)kaart.

En nu gaat het er dan toch van komen!
Want waarom ook niet?

Ga jij wel eens naar een museum?

18 opmerkingen:

  1. Ja wij proberen dat wel eens in de 2 weken te doen. Recent nog naar een tentoonstelling in het fotomuseum in Den Haag, schoolfoto's, echt heel leuk al is Den Haag waarschijnlijk wat te ver voor je. Je haalt het bedrag er ook al snel uit want sommige musea kosten vaak al meer dan Eur 15,00 aan entree en op deze manier kun je ook even een half uurtje gaan. Wat mij de laatste tijd wel opvalt is dat musea buiten de reguliere toegang vaak een toeslag vragen die je bovenop de 'gratis' entree moet betalen met de museumkaart. Vorige week nog in het Cobra museum in Amstelveen Euro 10,00 toeslag, maar zo'n kaart is echt leuk en onze ervaring is dat je op deze manier sneller naar een museum gaat met zo'n kaart. In ieder geval alvast veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb al jaren een Museumkaart en maak er meestal goed gebruik van. Ook wel eens een jaartje wat minder vaak, maar wat Ilona zegt: je hebt het er erg snel uit en over het geheel zeker. Even een museum instappen - van de grote tot een obscuur lokaal museum - vind ik een heerlijke bezigheid en ook een luxe gevoel. Ik heb ook verschillende vrienden waarmee ik graag ga, dat motiveert. Al vind ik alleen ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker! Al jaren een museumkaart en mijn kinderen ook. Grote voordeel is je kunt ook even voor alleen die ene tentoonstelling binnen lopen en hoeft dan niet ook steeds de vaste collectie te bekijken.
    Of je doet meerdere kleine musea in 1 dag.

    Ik probeer 1x per 2 weken naar een museum te gaan en vaak combineer ik dat met een film of documentaire in het filmhuis al is dat het streven wekelijks te gaan. Een Cineville pas is €23 per maand en dan kun je in de aangesloten filmhuizen onbeperkt naar de film.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja met mijn zus samen. Dit jaar naar de Oude kerk en Groote Museum bij Artis in Amsterdam en Sonnenborgh museum en sterrenwacht in Utrecht. Allen gratis met de VIP kaart van de Vriendenloterij. Toevallig is er net een gesprek met een medewerker van Sonnenborgh op radio 1 over het gecontroleerd laten neerstorten van een weer satelliet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Te weinig. Hier in de Achterhoek zijn niet zoveel mooie musea, en ik heb op het moment een hele kleine actieradius. Maar een museumkaart lijkt me een geweldige manier om vaker te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb altijd het museum More nog op mijn lijstje staan (Ik weet niet of dat de Achterhoek is? In ieder geval ten oosten van hier ;-))

      Verwijderen
    2. Museum More, in Gorsel, gem. Lochem, inderdaad in de Achterhoek.
      Het museum is erg de moeite waard!
      Thea

      Verwijderen
    3. Museum More is ook in Ruurlo, ook Achterhoek. Hier zijn werken van Carel Willink te zien, maar ook de tuin en het kasteel waarin het museum gevestigd is, zijn zeker de moeite waard!
      Petra

      Verwijderen
  6. Wij gaan regelmatig naar een museum. We hebben al jaren een museumkaart en maken er veel gebruik van. Het Groninger Museum bezoeken we als er een nieuwe tentoonstelling is. De vaste collectie hebben we erg vaak gezien alhoewel we de schilderijen van de Ploeg iedere keer weer bewonderen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk al zo’n 25 jaar. Ook met kinderen fijn, 2x naar Nemo en je hebt de kinderkaart er al uit. Ook fijn dat je er sommige tuinen mee kan bezoeken, zoals hortus Leiden. Sommige musea bieden een reeks van kindercolleges aan. Laatst weer eens in Gorssel geweest bij More museum, voor mij ver weg, maar te combineren met weekendje weg. Museum Eelde, klein maar fijn, met schitterende tuin en heerlijk café. Ik zou zeggen doen die kaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor corona had ik een Museumjaarkaart - volgens mij heette het toen nog zo. Die heb ik laten verlopen omdat we toch aldoor niet naar musea konden - en omdat ik met mondkapje toch ook niets zag.... Ik wil er binnenkort wel weer eens een aanschaffen, als ik weer wat mobieler ben..... Het voelt zo luxe, inderdaad, even naar binnen kunnen lopen - zeker op vakanties haal ik de kosten er meestal wel uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind zon kaart echt een kadootje aan jezelf. Net als mrs B heb ik de mijne in coronatijd laten verlopen. Tot die tijd haalde ik hem er jaarlijks makkelijk uit.
    Ook toen dochter jong was, laatste klas lagere school, heel veel leuke musea samen bezocht. Doen!
    Ik ga zelf het ook weer eens overwegen. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sorry, mrs H te B bedoel ik.
    Een vriendin van mij wees me er ooit op dat je met zo'n kaart ook in iedere stad naar een schoon toilet in een museum kunt.
    En haal je hem er niet uit, dan is de rest donatie aan een goed doel he?
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom alleen vond ik het 'too much' om hem in coronatijd door te laten lopen. Die toiletfunctie gebruik ik ook wel eens (werkt soms ook bij havens en bibliotheken etc.)

      Verwijderen
  11. In België hebben we dat ook, maar hier is dat een pak goedkoper! Ik maak er zeer veel gebruik van!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel regelmatig, ik haal die museumkaart er dan ook makkelijk uit. Ik heb m via abonnement, dat is helemaal makkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je gaat er vast veel plezier van hebben, misschien zelfs wel meer dan je van te voren kunt bedenken. Heel lang koos ik ook alleen voor de gratis mogelijkheden of alleen in de Kerstvakantie. Maar sinds een paar jaar speel ik mee met de Vriendenloterij en daarbij zit ook een VIP pas waarmee je naar de meeste musea kunt. Vaak kan ik gratis een ander meenemen en bij sommige actieperiodes zijn de kinderen ook nog gratis. Zo kunnen wij met 1 pas als gezin heel goed uit de voeten. Ben er heel blij mee, zo is een keus om een museum te bezoeken net even sneller gemaakt en hoef ik voor mijn gevoel ook niet heel de middag erin rond te lopen om maar zoveel mogelijk eruit te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij hebben sinds december een museumkaart en ondanks dat wij op Texel wonen hebben wij hem er allang uit.
    Wij proberen onze bezoeken aan de overkant te combineren met een bezoek aan een museum. Volgende week ga ik met dochter al naar 2 museums in Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.