maandag 21 augustus 2023

1 miljoen armen!

Het CPB heeft  berekend dat er in Nederland in het volgende jaar  1 miljoen armen zijn. Als we er niets aan doen. 7% van de kinderen leeft in armoede.
1 miljoen, in dit rijke, volgens onze demissionaire minister-president "gave" land!

Wat betekent dat?
1 miljoen mensen die regelmatig geen geld hebben voor warm eten. Nooit nieuwe kleding en schoenen kopen, nooit op vakantie gaan, in de stress zitten over hun oude wasmachine die kuren vertoont, je huurhuis niet warm kunnen houden, mensen die zorg mijden omdat ze het niet kunnen betalen, afhankelijk zijn van Voedselbank en bijzondere regelingen.
Door al die geldzorgen leven mensen in stress. Kinderen presteren slecht op school door alle stress thuis.

Hoe kan het toch dat dit toch nog steeds gebeurt, terwijl er ook zo veel stinkend rijke mensen in Nederland zijn?

Mijn mening: laten we alsjeblieft stoppen met al die tijdelijke regelingen, toeslagen en steunmaatregelen. Dat kost handen vol geld om die in te voeren en ook uit te voeren, door alle aanvragen te gaan toetsen. Al die ambtenaren die willen kijken of een toeslag terecht is, en zoals bij het toeslagenschandaal grove fouten maken en mensen uitsluiten.

Zorg voor verhoging van de AOW, het minimumloon, de bijstand.  En alsjeblieft geen institutioneel racisme en willekeur bij allerlei regelingen!

Waar betalen we dat van? De uitvoering van alle toeslagen als armoedebestrijding kost ook heel veel.
Daarnaast zouden de rijken meer belasting kunnen betalen.

Als ik van alleen AOW (nu netto voor een alleenstaande € 1.378,98) zou moeten leven, zou ik het ook niet redden, ondanks een laag energieverbruik en een hypotheekvrij huis. Misschien voor een paar maanden en veel uitgaven schrappen, maar langer dan een paar maanden zou echt een probleem worden.

60 opmerkingen:

  1. Zo eens Aaf, maar ik vrees dat we toch weer een VVD+ coalitie krijgen. Overigens hebben ook PvdA en GL vaak meegestemd met de coalitie bij moties over BTW-verlaging op voeding/energie etc. Ik vrees dat het dus voorlopig blijft zoals het is met pleister op pleister. Wat ze natuurlijk vergeten is dat een laag inkomen en niet rond kunnen komen een hoop stress veroorzaakt-meer bezoek aan de HA-ziekenhuis-medicijnen etc.-zorg mijden omdat het te duur is en zo blijft het allemaal bestaan en wordt het alleen maar slechter. Er wordt zo ontzettend veel uitgegeven aan klimaat en dat het de verkeerde kant opgaat is duidelijk maar zolang we maar blijven consumeren in deze hoeveelheden zal er weinig veranderen. Ook mijn moeder heeft alleen AOW en kan niet rondkomen, veel medicatie moet zij zelf betalen en ook incontinentiemateriaal is voor eigen rekening. Wij 'steunen' haar door met 2 x per maand een tas boodschappen en betalen de helft van haar zorgverzekering. Hoewel ik het graag zou willen zit meer er voor ons ook niet in. Hoop echt dat er een andere coalitie komt volgend jaar maar ben bang dat het meer van hetzelfde gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens. Ik denk dat men er geen voorstelling van heeft van hoe die miljoen leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beetje gekke vraag misschien hoor en ik bedoel hem helemaal niet aanvallend! Maar waar komt dat dan door, dat je niet van AOW zou kunnen leven? Ik leef van bijstand van ruim 1200 en dat gaat eigenlijk best goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij nader inzien zou ik dat ook wel kunnen. Ik vergat dat ik dan maximale zorgtoeslag kan krijgen. Dat scheelt 100 euro per maand. Net genoeg, denk ik.

      Verwijderen
    2. Ook ik leef van minder dan er bij jou binnenkomt en ik woon in een huurhuis. Als alleenstaande is daar prima van rond te komen zeker als je bedenkt dat ik ook nog regelmatig mijn dochter wat toe stop en ook nog eens een bedragje per maand spaar.

      Verwijderen
    3. Zorgtoeslag is nu maximaal 155 euro.

      Verwijderen
    4. En die maximale zorgtoeslag is volgend jaar waarschijnlijk €50 minder dan nu en de huurtoeslag wordt dan ook iets minder.
      Beide zijn omhoog gegaan door toenemende kosten en energiecrisis.
      Ondertussen blijven prijzen stijgen en zal volgend jaar alles nog duurder worden, waaronder de zorgverzekering.... dan gaan veel mensen alsnog in de problemen komen.

      Verwijderen
    5. Maar waar bestaan je vaste lasten uit als je geen hypotheeklasten hebt? Ik heb een huurhuis en als ik de huur niet meereken heb ik pm 500 euro aan vaste lasten. Inclusief de meest uitgebreide zorgverzekering. Bij jou komen er natuurlijk nog wat huiseigenaarskosten bij, maar dan alsnog zou je toch rond moeten komen van 1400 euro?

      Verwijderen
  4. Mijn inkomen is per maand1440,36. dat is incl. toeslagen. En het is gek, maar ik kom eigenlijk nooit te kort, maar het is hier geen vetpot, hoor.
    Wel ben ik altijd met dat "stomme" geld bezig, en hoe dat ik een voordeeltje binnen kan halen.
    Zo heb ik de afgelopen tijd bramen geplukt en geweckt. Dat betekent weer fruit in de winter. Ik heb uien opgeraapt nadat er was gerooid. Ik hoef heel de winter geen ui meer te kopen. Dat alles zet wel geen zoden aan de dijk
    maar ik heb een paar tientjes winst.
    Ik besef wel dat ik nu nog gezond ben om zulke dingen te kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou met 3000 netto en een koophuis dat gebouwd is om zo goedkoop en snel mogelijk te staan.. zitten we inmiddels voor 50000 euro aan geschikt maken voor gasloos.. en nog minimaal 50000 te gaan. En dan is het bij 3 graden buiten binnen net 17 graden te krijgen.. dus moeten we dan nog uitgeven om bij te verwarmen.
      Huis verkopen levert ons 2 nieuwe problemen op.. particulier huren, want iets kopen is of dezelfde problemen kopen, of niets. En huren bij de woningbouw.. daarvoor verdienen we teveel.
      Moeten we ook nog ergens 40000 euro vandaan peuteren voor een electrische auto de komende 10 jaar. Want er komt een dag dan is er geen brandstof meer. En zonder auto geen werk.

      We hebben nog elke dag genoeg te eten, maar vakantie, cadeautjes, uitjes, schoenen, hobbies, kleren en sporten hebben we moeten opgeven. En dat met 2 keer fulltime banen.

      Verwijderen
    2. Én hier reageert een "rijke"...heel triest dit. Én helaas ook de realiteit bij heel veel mensen.

      Verwijderen
    3. 3k voor 2 fulltime banen? Dat is wel echt weinig voor zoveel werk. Zou daar middels opleiding, promotie, baanwisseling niet iets beters van te maken zijn? Wat zonde dat mensen zo onderbetaald worden voor hard werken.

      Verwijderen
    4. Ja schrijver. Wanneer moeten we die opleiding doen? En van welk geld? En zijn er dan wel banen?
      We solliciteren elke week wel op iets,maar aangenomen worden is een ander verhaal.

      Voor een hbo moeten we al snel een halfuur met de auto/2 uur met het ov, bovendien kunnen we niet meer thuiskomen want de laatste bus is weg voor het rooster is afgewerkt. Werk gaat het zeker niet betalen, en we komen maar net rond dus nog ff een hbo doen kunnen we niet betalen. Laat staan als we er ook nog voor moeten stoppen met werken.

      Dit heet.. 2 keer minimumloon zonder toeslagen, potjes, kwijtscheldingen en bonussen. Je komt nergens voor in aanmerking maar je hebt het een stuk slechter Daan je alleenstaande buurvrouw met 3 kinderen die 28 uur werkt.

      Verwijderen
    5. Je hoeft je huis nu nog niet aan te passen. Gasloos wonen duurt nog even. Is nu alleen voor nieuw te bouwen huizen. Mijn keuze zou zijn om het gefaseerd te doen en alleen wanneer ik het kan betalen. Misschien is een Energiecoach een idee. In deze meeste gemeenten kun je hier gratis een beroep op doen. De opties hiervan kun je meenemen in je planning.

      Verwijderen
    6. Materiaal en arbeid gaat alleen maar meer kosten.. de kosten voor het vervangen van enkel glas naar hr++ zijn in 4 jaar tijd met 5000 euro gestegen.. dat hebben wij echt niet meer verdient.
      Bovendien kunnen we nu wel niks doen.. maar dan zitten we over een poos met heel veel werk daar dan makkelijk 130000 euro gaat kosten.. wij krijgen eht geen 130000 euro bij elkaar in een paar jaar.

      Verwijderen
    7. Maar 2 x een fulltime baan tegen een minimumloon levert al minimaal €3750 op. Daarnaast heb je met die inkomens zeker wel recht op allerlei tegemoetkomingen en toeslagen.
      Een elektrische auto is de komende jaren helemaal nog geen moetje, want reguliere brandstof is er nog een hele tijd en daarnaast kun je tegen die tijd ook prima 2e-hands een e-auto kopen.
      Je woonde toch nieuwbouw? Daar wordt al jaren geen enkel glas meer gebruikt.

      Ik krijg de indruk dat je verhaal niet helemaal klopt en dat je wat warrigheden in je verhaal, berekeningen of verwachtingen hebt zitten, misschien lees ik het niet goed.

      Cath

      Verwijderen
    8. Nieuwbouw eind jaren 70. Niks was geen enkel glas.


      Hier is alles potje dicht voor toeslagen.

      Die electrische auto is over 10 jaar nog steeds ver buiten bereik. Een tweedehandse kost al heel snel meer want dan is ie toe aan een nieuwe set accu's. En dat is geen geintje. Nu verklaren we een auto total loss als er voor 1500 euro aan moet geknutseld, dan is 40000 voor de accu s een koopje..

      Verwijderen
    9. Dat met die autos is dan voor iedereen een probleem. Misschien is het rustiger om minder ver vooruit te kijken en na te gaan wat wel bereikbaar is?
      Misschien kun je wel je dak of zolder zelf isoleren? Scheelt al snel een derde in het gasverbruik.
      En met de loop der jaren in de huiskamer hr glas, daar ben je het meest.
      Laat je niet gek maken door alles wat je hoort. Trek je eigen bescheiden plan.
      Groet, G

      Verwijderen
  5. Dat netto bedrag alleenstaande AOW is voor mij 1100 ongeveer. Armoedegrens alleenstaande is 1505 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De netto AOW met loonheffingskorting is € 1.378,98. Als je wel loonheffing laat toepassen, ontvang je € 1.101,56.
      Maar doordat je als alleenstaande met alleen AOW vrijwel of helemaal geen belasting hoeft te betalen, kun je beter uitgaan van het bedrag met heffingskorting, die €1379.
      Het klopt dat de armoedegrens voor een alleenstaande €1505 is. De AOW zit daar dus 126 euro onder. Een rare zaak!

      Verwijderen
    2. De zorgtoeslag is 154 euro, maximaal.

      Verwijderen
    3. Ja, dat weet ik. Ik ontvang nu 51 euro. Als ik alleen AOW kreeg, dus ruim 100 euro meer zorgtoeslag.

      Verwijderen
  6. Helemaal mee eens. Ik ken best veel rijke mensen en helaas betalen die weinig of geen belasting. Belastingontwijking is de norm. De hulp van een fiscalist is zo terugverdiend. Aan die praktijken zou ook wat gedaan moeten worden, maar als politici zelf het verkeerde voorbeeld geven gebeurt dat natuurlijk nooit. Schrijnend is ook het verschil hoe justitie omgaat met een rijke die een paar ton fraudeert of een arme die een een verkeerd kruisje bij een toeslag zet. Kortom armoede is een symptoom, het probleem zit dieper.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aaf, wat een geweldig opiniestuk dit.
    Zo waar, armoede is duur voor de maatschappij als geheel en mensonwaardig.
    Wat ik ook uit de commentaren lees is dat het leven op het platteland toch iets vriendelijker is voor armen dan in de grote stad.
    Hier hogere huren, geen groente bij de boer, alleen AH winkels in de binnenstad.
    Maar wel OV terwijl er bij jullie steeds minder bussen en treinen rijden begrijp ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou de stad Groningen geen platteland willen noemen. Groente bij de boer is hier ook vrijwel onmogelijk. Afgezien van de bioboer, waar ze 18 euro voor 1 persoon per week vragen. Dat is met een minimuminkomen niet te doen!

      Verwijderen
    2. Oh, wat ben ik toch erg zeg, ik schrik er zelf van.
      Amsterdamse arrogantie, sorry, ik schaam mij!

      Verwijderen
    3. Alles noord en oost is niet platteland. Alleen geen dichtbevolkte randstad. 'Even' naar de boer is ook vanuit een dorp overigens geen standaard optie. In de stad heb je best veel keuze van supermarkten, toko's en buitenlandse winkels. De diversiteit is buiten de randstad een stuk kleiner.
      Hoewel de huur- en huizenprijzen hoger liggen in de randstad is ook het inkomensniveau hoger. Dus het één is wel gerelateerd aan het ander. Daar heb je alleen weinig aan bij AOW en bijstand.

      OV is bij ons een stuk beperkter, dus een auto is een must in mijn dorp.

      Verwijderen
    4. haha grappig! Duidelijk nog nooit in Groningen geweest, is een mega grote stad hoor!

      Verwijderen
    5. Ik woon op het platteland. Hier kun je idd weleens voordeeltjes scoren. We hebben op ons dorp 1 x peer week een markt met een paar kramen. Voor alles betaal je de volle mep. Groente, fruit, kaas zijn nog duurder dan die in de blauwe supermarkt. En om kleding o.i.d te kopen moeten we een dagje de stad in. Of dat nu ondergoed, kleding of baddoeken zijn, we moeten met de bus en metro om de stad te bezoeken. Daarin tegen zijn de huizen prijzen lager.
      Dus stad of platteland: ieder heeft haar voor en nadelen.
      Aaf, misschien leuk om er eens een blog over te schrijven.

      Verwijderen
  8. Maar in de stad heb je juist meer winkels waar je goedkoop je boodschappen kan doen, hier in mijn dorp heb je geen toko of buitenlandse supers als ik es in de stad kom,koop ik juist daar omdat ik dat zo voordelig vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zie Anoniem21 augustus 2023 om 09:34
    Beetje gekke vraag misschien hoor en ik bedoel hem helemaal niet aanvallend! Maar waar komt dat dan door, dat je niet van AOW zou kunnen leven? Ik leef van bijstand van ruim 1200 en dat gaat eigenlijk best goed!

    Ik vraag me dit ook af en ben benieuwd naar de reactie van Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. AOW is niet voor iedereen gelijk. Als je in het buitenland hebt gestudeerd of gewerkt, worden die jaren in mindering gebracht op je AOW rechten. Dat is niet bij veel Nederlanders bekend. Ze denken nog steeds dat de AOW net zo wordt berekend als op de dag van invoering van de AOW.

    Het aanvragen van al die reparatie regelingen zorgt voor steeds terugkerende stress. Onbegrijpelijke taal en irrationele normen zorgen er voor dat veel mensen worden afgewezen of het maar helemaal niet aanvragen. Het aanleveren van alle bewijsstukken is ook niet gratis en wie geen internet kan betalen zit overal naast.
    De overheid is niet meer toegankelijk voor wie de elektronica niet heeft, De bank geeft alleen nog afschriften tegen extra betaling. Voor alles is een digitale toegangscode nodig. Zo zijn er mooi klinkende regelingen, die voor wie het echt nodig heeft niet toegankelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aaf je hebt gelijk als je zegt dat er veel potjes zijn waaruit iemand kan putten als hij een te laag inkomen heeft. Deze potjes zijn er ook mede oorzaak van dat een alleenstaande met kinderen onder de 18 beter part-time of niet werkt. Tenzij je een HBO of Universitaire opleiding hebt gevolgd. Alleen dan loont het om te gaan werken.
    Ik werk met de Voorzieningenwijzer, een computer programma waarin per gemeente alle regelingen, die er voor die gemeente gelden, zijn opgenomen. Er zijn zoveel regelingen dat men niet eens weet waar men gebruik van kan maken. Door van al die regelingen gebruik te maken kun je je uitkering behoorlijk aanvullen. Bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke toeslag, deze kun je aanvragen zodra je 3 jaar van een minimum inkomen moet leven. Daarna krijg je hem ieder jaar zolang je in die situatie zit. Deze toeslag is landelijk maar hoeveel mensen kennen hem?
    Ik krijg dit jaar boven op mijn loon en aanvullende bijstand zo’n €2900 extra. Dit is inclusief belastingteruggave, vakantiegeld en de energietoeslag. Zolang je de weg maar weet. Van mijn loon/ bijstand kan ik leven, de extra geldregelingen heb ik nodig voor een nieuwe wasmachine, winterjas etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die individuele toeslag is niet elke gemeente zo geregeld.
      Er zijn gemeentes bij daar krijg je geen geldbedrag maar kortingsbonnen...
      Bij de ene gemeente mag je max 2000 aan vermogen op de bank henben voor kwijtschelding, bij de andere gemeente maar een paar honderd. En denk nu niet ohhhhh 2000 heb je een aardige buffer, nee, als je net uitkering en toeslagen uitbetaald hebt gekregen, je hebt 500 spaargeld en je vraagt hem dan aan dan kan je fluiten naar je kwijtschelding want er wordt GEEN rekening gehouden met je vaste lasten!!
      Zij volgen een standaard berekening met toeslagen, huur en kosten zorgverzekering. Dat wordt per individu bekeken, daar komt een berekening uit en dat bedrag mag je aan totale vermogen hebben. Dus altijd aanvragen wanneer je grote vaste lasten al zijn afgeschreven.

      Verwijderen
    2. De basis eisen zijn voor iedereen hetzelfde. Het betreft nl een landelijke regeling. Gemeenten mogen wel extra eisen stellen.
      Daarnaast is elke gemeente verplicht om te kijken naar de bedragen die nog betaald moeten worden van je uitkering en toeslagen. Dus van het bedrag dat overblijft, mogen ze zeggen of het te hoog is. Niet eerder. Sowieso mag je deze regeling pas na 3 jaar aanvragen en in die 3 jaar ben je meestal wel bekend bij de sociale Dienst.

      Verwijderen
    3. Wat ik bij 19.33u schreef gaat puur om regels bij aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Er wordt totaal niet gekeken naar andere vasten lasten!
      Ik heb de berekeningen vaak onder ogen gehad.
      Er wordt gerekend met uitkering, toeslagen, kale huur en premie zorgverzekering. Daar komt een bedrag uit en dat is het vermogen wat je in hun ogen aan vermogen mag hebben. Zit je daar €1 boven heb je pech. Dat jouw resterende vaste lasten daar nog van af moeten is totaal NIET relevant!!
      Dit is ook al jaren bekend bij maatschappelijk werk en andere organisaties die mensen helpen bij de aanvraag van kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Hun advies is dan ook om de kwijtschelding aan te vragen als de vaste lasten al zijn afgeschreven.

      Verwijderen
    4. Dan hebben we langs elkaar heen gesproken. Ik had het over de inkomensafhankelijke toeslag.
      Maar dan nog. De BsGW, gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting in Limburg, kijkt naar je inkomen op 1 januari. En gaat er vanuit dat er nog bepaalde rekeningen betaald moeten worden. Mijn huur wordt tussen de 5e en de 7e van elke maand afgeschreven. Daar wordt gewoon rekening mee gehouden.

      Verwijderen
  12. Partner en ik hebben samen ruim € 1800 per maand AOW, geen pensioen. Geen zorgtoeslag omdat we teveel spaargeld hebben (wat gebruikt wordt om jaarlijks de kinderen en kleinkinderen in Australië te bezoeken).
    Gelukkig wonen we hypotheekvrij en redden we ons prima van de AOW.
    De armoede in de jaren zeventig/tachtig met 2 kinderen ben ik niet vergeten en armoede is iets wat ik niemand toewens.
    Hopen dat er na de verkiezingen een regering komt die dit probleem aan gaat pakken. Ik heb er een hard hoofd in…….
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb goede hoop op Pieter Omzigt!

      Verwijderen
    2. Voor zorgtoeslag hoef je geen spaargeld of afbetaald huis op te geven. Ik zou maar eens een proefberekening maken.

      Verwijderen
    3. Aanvulling: als je héél veel spaargeld hebt, telt het wel mee. Maar dan heb je zo veel dat je geen zorgtoeslag nodig hebt.

      Verwijderen
  13. Ik ben het met Aaf eens. Maar armoede, wat is armoede. Je hebt het over armoede in Nederland. Waar goede voorzieningen zijn, vergeleken met de meeste (ook Europese hoor) landen. En hoe komt het dat het veel mensen toch lukt om van een minimuminkomen te leven, terwijl anderen dat niet lukt en ze in de schuldhulpverlening belanden.
    Ik heb rijkere en arme tijden gekend,
    Zag dat niet als een hevig probleem en zette de tering naar de nering. Dat lukte me heel aardig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met andere landen vergelijken maakt de armoede hier niet minder ernstig! In andere landen, bijv spanje, wordt vaak wel meer voor elkaar gezorgd.
      In Afrika zijn ze nog armer, maar dat maakt de armoede in NL niet minder erg en het leven niet makkelijker!

      Verwijderen
    2. In Spanje dragen kinderen vaak ook bij aan ouderenzorg in een instelling, als ze de zorg niet meer zelf kunnen doen. We hebben het dan niet over tientjes.

      Verwijderen
    3. Er wordt voor ouderen gezorgd, omdat het niet anders kan. Dat is zo vanzelfssprekend, het woord 'mantelzorg' bestaat niet.
      Gecombineerd met lagere inkomens en pensioenen, meestal krappere huizen dan in Nederland kan dat behoorlijk belastend zijn. Maar ja, vergelijken mag niet, appels met peren etc.



      Verwijderen
    4. Je kunt geen appels met peren vergelijken. In alle landen in Europa (en daarbuiten) is armoede anders maar door te stellen dat er in bijvoorbeeld Duitsland, het VK of Ierland slechtere voorzieningen zijn wijzigt dat niets aan je eigen situatie in NL. Pakweg 50 jaar geleden was er ook armoede maar die was minder zichtbaar omdat er nog geen sociale media waren. Bovendien was er veel minder reclame en 'gepush' om producten (die je misschien niet nodig hebt) aan te schaffen. Tegenwoordig is het leven bijna onmogelijk zonder smartphone en internet en mensen zien de salarissen en beloningen van sporters en TV-persoonlijkheden die voor weinig doen soms zo'n 1,5 miljoen opstrijken. Ik kan mij dus oprecht voorstellen dat de 'tering naar de nering' zetten wel nodig is maar dat de verleiding soms (te) groot is en mensen weer in de schulden komen. Ik las gisteren een stuk in het AD van iemand die net uit de schuldhulpverlening kwam maar nu alweer een schuld van 2.500 Euro had omdat hij graag kocht met achteraf betalen. En nee dat is niet goed te praten en vingerwijzen is gemakkelijk maar het vlees is soms zwak.

      Verwijderen
    5. Inderdaad, er veranderd niets aan je situatie omdat er in andere landen slechtere voorzieningen zijn. Maar...misschien is het weleens goed als mensen zich zouden realiseren dat het in Nederland nog niet zo heel slecht is geregeld. Dat zie je pas goed wanneer je in een land woont waar het leven een stuk moeilijker is. Voor ouderen maar zeker ook voor jongere mensen.

      Verwijderen
  14. Als iemand met een laag inkomen die niet full time werkt word ik nogal eens op de vingers getikt dat ik niet volledig werk en dus toeslagen krijg. volgens hen zou ik me moeten schamen en full time moeten gaan werken. Wat mensen dan nog wel eens vergeten is dat iemand met mijn inkomen om geen toeslagen meer te krijgen meer dan 40 uur in de week zou moeten gaan werken en dat is op mijn leeftijd, ik ben 62 , in de schoonmaak niet vol te houden is.Bovendien krijg je nergens in de schoonmaak nog contracten van 40 uur of meer bij een werkgever, je zult dan voor minimaal 2 werkgevers moeten gaan werken en dan moet je geluk hebben dat je je uren kunt combineren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En je moet dan rustig wekelijks 50 uur werken omdat er maar 1 keer loonheffingskorting gerekend wordt.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens. Het is juist toe te juichen dat je met 62 jaar nog deelneemt aan het arbeidsproces op jouw manier en tempo; een ander kan op die leeftijd gaan rentenieren van spaargeld wegens hoog inkomen. Gun het ook mensen met lagere inkomens om het iets rustiger aan te kunnen doen! Zo hou je het vol tot aan de AOW.

      Verwijderen
    3. U hoeft zich niet te verantwoorden. Er zou een stuk minder ellende zijn als mensen zich wat meer op hun eigen situatie en zichzelf focussen ipv naar andere wijzen die maar de maat te nemen.
      Als er 1 vinger naar de ander wijst, wijzen er drie naar je terug.

      Verwijderen
    4. Met 62 jaar heb je nog heel wat werkzame jaren voor de boeg. Rentenieren van je spaargeld is heel knap bij de jarenlange lage rente op spaargeld; nihil

      Verwijderen
    5. Ik werk zelf ook maar part-time, ben alleenstaand en het interesseert mij niet meer hoe men over mij denkt. Ik ben niet voor niets voor de helft afgekeurd. Dus ja ik maak volledig gebruik van alle regelingen die er zijn. En waarom zou ik ook niet? Ik heb vroeger 40 uur per week gewerkt in de productie, 35 per week in de schoonmaak, enz. Later kreeg ik een kantoorbaan en ging ik 32 uur werken. En nu heb ik artrose aan beide handen en polsen en mag ik nog maar 20 uur per week werken. Dus ja ik trek aanvullende bijstand en maak gebruik van alle regelingen.

      Verwijderen
    6. Ik werk niet meer en ben enige mantelzorger voor mijn moeder in Amsterdam maar toen ik in de (thuis)zorg werkte deed ik dat ook 'maar' 24 uur. Langer lukte niet doordat het werk psychisch en fysiek zwaar was én omdat er gebroken diensten waren ('s morgens 3 of 4 uur) en aan het einde van de middag en 's avonds de rest. En hoewel de zorg schreeuwt om mensen zou je denken dat deze diensten afgeschaft zouden worden maar nee van oud collega's hoor ik dat ze er nog steeds zijn. Wanneer je ver weg woont heb je niets aan de 'tussenuren'. Maar ja oordelen over een ander is gemakkelijk.

      Verwijderen
  15. Of je alle toeslagen en al of niet tijdelijke steunmaatregelen af moet schaffen geloof ik niet, maar dat het snoeimes in al die maatregelen moet geloof ik wel. Vooral in de uitvoering. Elke maatregel die ingevoerd is heeft, meestal niet direct zichtbaar, als gevolg een vaak omslachtig controlesysteem. Het lijkt er erg op dat de mensen (ambtenaren) die zich daarmee bezig houden onderhand meer geld kosten dat de toeslagen die uitbetaald worden. Ik pleit niet voor het afschaffen van controles, maar eenvoudiger mag wel.
    Las in de weekendbijlage van Trouw van het afgelopen weekeinde een geval hoe er €1200 besteed was aan uren om te controleren of een aanvraag voor €400 belastingkwijtschelding terecht was.
    Ben bang dat het niet een op zichtzelf staand geval is, maar deed me denken aan mijn lagereschooltijd jaren '50: "wil je een gulden verdienen? Moet je een rijksdaalder voor me vinden". Maar dat was kinderhumor. Nooit kunnen bevroeden dat onze overheid dat principe 70 jaar later ook zou hanteren

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ook wij zijn een echtpaar met AOW en pensioen en spaargeld. Wij klagen niet en kunnen prima rondkomen, mede doordat de hypotheek is afgelost. In jaren 70 en 80 was het sappelen, maar door naast het werk opleidingen te volgen is het inkomen langzaam om hoog gegaan. Let wel, destijds was het niet gangbaar om met kleine kinderen allebei te werken.
    Ondersteuning van minder bedeelden is nodig en de controle daarop zou minder kunnen. Alleen dan moet de maatschappij aanvaren dat er her en der misbruik van wordt gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien is het al gezegd, maar ik denk dat het verstandiger is om op school wat meer les te geven in ‘om te gaan met geld’. Leren hoe belasting en beleggen werkt etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een heel goed idee. Ik hoorde pas van een puber dat ze RECHT heeft op voldoende zakgeld, om een paar keer per week te gaan lunchen in de stad. "Kom op zeg, ga er voor werken" was mijn antwoord.
      Maar dat verdiend te weinig, vertelde puber.
      Ik had de neiging om haar een schop onder haar kont te geven. Misschien wel twee.

      Verwijderen
    2. Dit soort jongeren zijn prinsjes en prinsesjes. Ze krijgen alles waar ze om vragen, een dure e-bike, dure sneakers, een nieuwe I-phone allemaal géén probleem. Totdat ze volwassen worden dan begint het klagen over het niet kunnen kopen van een huis, met vakantie kunnen enz.

      Verwijderen
  18. Zie Anoniem21 augustus 2023 om 09:34 en Judith; zelfde dag.
    Ik heb even gekeken naar wat Aaf hier zelf over heeft gepubliceerd, o.a. op het blog van 10-02-2023. Uitgaven zijn €512,-. Kale AOW is €1378,-. Daar komt nog bij de zorgtoeslag en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dan hou je aardig wat geld over m.i. Daar kun je toch prima van leven en dat doe je ook. Of mis ik iets Aaf?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.