dinsdag 22 augustus 2023

Pijnlijke insectenbeten op mijn been!

Ongeveer een week geleden werd ik gebeten of geprikt. Ik heb niet gezien welk insect mij te grazen nam, maar er waren wel 5 bulten. Het was geen wesp of bij, die prikken maar 1 keer en die doen wel pijn, al direct bij de steek. maar geven niet een serie prikken of steken. Dus dat was het niet. Wat ik wel weet, is dat mijn been ongelooflijk ging jeuken. Veel meer dan anders en ook op plekken waar geen bult te zien was! Heel gek!
Vervolgens werd mijn onderbeen pijnlijk en tegelijkertijd voelde ik ook nog steeds jeuk. Het was een nare brandende pijn. Natuurlijk traden de jeuk en de pijn vooral op in de nacht, als ik niet afgeleid werd door andere dingen.
Die pijn had ik anders nooit bij een insectenbeet. Waar kwam die pijn vandaan?  Er waren 3 verschillende soorten plekken op mijn onderbeen.
Van boven naar beneden:

  • een serie bultjes die leken op insectenbeten
  • een  stuk huid met een doorsnee van ongeveer 10 centimeter dat geïrriteerd was, met grillige randen maar waar niet heel duidelijk insectenbeten waarneembaar waren. De huid rond en op die plek is gevoelig.
  • stukken huid rond mijn enkels die bij aanraking wel heel gevoelig waren, maar waar eigenlijk niets bijzonders aan te zien was.

Wat was het? Door de pijn die het gaf, leek het op gordelroos, maar het miste de kenmerkende blaasjes.
Misschien komen die blaasjes nog?
Ik denk dat de insectenbeten de rest van de klachten in gang gezet hebben en dat de insectenbeten op zich niet de pijn veroorzaakt hebben. Die plekjes zijn duidelijk aan het wegtrekken.
Doordat mijn onderbeen in het begin vreselijk jeukte, heb ik nog even gedacht aan beestjes in de huid, de zogenaamde schurft,. De schurft is heel besmettelijk, maar ik zou echt niet weten waar ik die opgelopen zou hebben. Dus die heb ik vooreerst maar even van mijn lijstje met mogelijkheden geschrapt.

Je vraagt misschien: waarom ga je niet naar een huisarts? Mijn huisarts is sinds een week 3 hele maanden afwezig en ik ervaar toch een drempel om naar de huisarts te stappen. Daarnaast: op vrijdagavond verergerden de klachten. In het weekend dus. Ik ben altijd heel terughoudend in het gaan naar de eerste hulp of weekenddienst.  Op zondagavond en zaterdagnacht nam ik 2 paracetamollen om de pijn te verlichten. Ik merkte in de nacht van zaterdag op zondag nog geen verbetering, alleen wat verlichting van de pijn en wat minder jeuk en dat was echt nodig om te slapen. Na zondagavond nog weer 2 paracetamollen had ik op maandagochtend ineens nergens meer last van. 

Wanneer had ik wel een dokter ingeschakeld? Bij koorts en warm worden van het been. Dat zijn voor mij tekenen van infectie waarvoor ik een dokter nodig heb.

Heb jij wel eens heel veel pijn gehad nadat je geprikt werd?

15 opmerkingen:

  1. Na het lezen van je verhaal, moet ik denken aan bedwantsen. Wellicht recent meegenomen van vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan,dat je gegoogeld hebt en niets vond. Kun je de dokterspost niet digitaal benaderen met een foto?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is inmiddels al jaren geleden (2017) maar een keer op de fiets van Nieuwegein naar Utrecht had ik een wesp in mijn blouse die dus stak. In paniek afgestapt en de fiets op de grond gegooid, blouse uitgedaan (gelukkig was het een bedrijventerrein :-) wesp had inderdaad gestoken. Blouse weer aan maar kreeg enorme pijn en de plek werd helemaal dik. Ben toen naar het politiebureau gegaan waar ze mij geholpen hebben met het verwijderen van de angel en een behandeling met zalf. Sindsdien regelmatig gestoken door een wesp en kreeg van mijn vorige huisarts het advies om loratadine of cetirizine te slikken dit is ook algemeen verkrijgbaar als zelfzorg medicijn. Het helpt wel maar ik vind dat het (althans bij mij) erg slaperig maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag zojuist dat het ook verkrijgbaar is bij de Lidl voor minder dan bij het K'vat en Etos.

      Verwijderen
  4. Ja, en daarom heb ik nu antihistaminicum in huis om vergelijkbare klachten te voorkomen. De boosdoeners waren toen dazen, die me baten (niet staken) bij warm vochtig weer. Het gaf meteen een felle pijn en kenmerkend is, dat de daas nog vasthield aan mijn vel toen ik hem er af probeerde te slaan. Gevolg: opgezette warme rode plekken met een doorsnee van 30 cm, en dragende wonden. Bij warm vochtig weer zoals afgelopen zaterdag blijf ik daarom liever binnen. En 's avonds als het schemert zit ik nooit buiten. Zonlicht weg? Naar binnen.
    Momenteel zijn er een paar steekmuggen in huis maar bij lange na niet zoveel als vroeger. Ze hebben een voorkeur voor mij jammer genoeg en ze steken me ook. Maar de volgende ochtend is de ergste jeuk weer weg. Als kind had ik er veel meer last van!
    Vervelend is het gezoem. Niet als je het hoort, maar als het ophoudt. Want waar zit zo'n "neefje" op dat moment?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een daas bijt, dus beet. Baten is weer een leuke nieuwe variant :)

      Wel slim om antihistamine in huis te hebben.

      Verwijderen
    2. Het gezoen is vervelend maar dan weet je wel dat ze in de buurt zijn.
      Een daas of andere steekvlieg hoor je nooit, die prikken/bijten meteen. Alleen als je ze ziet gaan zitten kan je nog wegslaan want het duurt even voor je bijten/prikken.
      Ik ben eens heel veel gestoken door beesten op Majorca, daar had ik toen best veel last van, werkte er toen.
      Na paar dagen ging het wel beter maar 2 plekken bleven jaren jeuken. Uiteindelijk is er een stukje uitgesneden en zaten er resten van eitjes in. Waarschijnlijk had ik het meeste er meteen afgekrabd.

      Verwijderen
    3. Erm, hij beet (iets) , zij baten (iets).
      Sterk werkwoord toch?

      Verwijderen
    4. https://nl.wiktionary.org/wiki/bijten/vervoeging
      Hier zijn alle vervoegingen van ww handig na te kijken

      Verwijderen
    5. Ik beet, jij beet, hij beet, wij beten, jullie beten, zij beten. Hij heeft gebeten

      Verwijderen
    6. Ik beet, jij beet, hij beet, wij beten, jullie beten, zij beten, hij heeft gebeten.

      Verwijderen
  5. zouden het brandnetels geweest kunnen zijn?
    Toen ik daar laatst met mijn rechtervoet langs streek had ik de volgende dag een heel pijnlijk scheenbeen. De volgende dag was het over. Een andere verklaring had ik er niet voor dan reactie op de brandnetels.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Blijkbaar vinden de muggen en muskieten van Bill Gates je een heerlijk hapje.
    https://niburu.co/het-complot/18658-zelfs-op-lowlands-kan-je-niet-ontsnappen-aan-bill-gates

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan het de Eikenprocessierups geweest zijn? We hadden er tijdens een vakantie een paar jaar geleden ook eens flinke jeuk van, dachten eerst aan bedwantsen maar die waren het toch niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.