woensdag 2 augustus 2023

De vier beste keuzes die ik ooit gemaakt heb!

Welke keuzes in mijn leven maken mij echt blij?

1. Met stip op één: het kiezen voor kinderen. Ik vind het nog steeds geweldig fijn om kinderen te hebben. Mijn beide dochters zijn het leukste wat mij ooit is overkomen en ik ben steeds weer blij hen te zien. Ik ervaar het als een groot geluk dat ik zwanger kon worden en ik 2 kinderen gekregen heb.
Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk was. Mijn oudste dochter is het kind uit mijn 3e zwangerschap en vanaf dat mijn jongste 8,5 jaar was, was ik door de ernstige psychiatrische beperkingen van hun vader, alleenstaande ouder. 

2. Omscholing tot secretaresse na jaren van werk zoeken en werkloosheid: door mijn nieuwe vak kon ik een baan vinden en uit de negatieve spiraal komen van werkloosheid, bijstand en het  gevoel op de reservebank te zitten. Werk zorgde voor contacten, voor een eigen verdiend inkomen, voor het gevoel gewaardeerd te worden.

3. De beslissing om mijn hypotheek af te lossen en te zorgen dat mijn vaste lasten omlaag gingen. Dit maakt dat ik nu mijn relatief magere pensioen samen met de AOW ruim voldoende is om van te leven.

4. Het kopen van een eigen huis. Dit betekende: weg uit de achterstandswijk (waar ik 26 jaar woonde) met zijn drugsoverlast en dagelijkse geluidsoverlast.
Ook financieel ben ik beter uit. Als ik nu nog in de huurwoning zou wonen waar ik 17 jaar geleden woonde, zou mij dat veel geld aan huur kosten.

12 opmerkingen:

  1. Je eerste keuze bracht ook kleinkinderen.Een extra geluk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kopen van een eigen huis geeft veel financiele vrijheid. Ik kocht in 1991 mijn eerste huis (ik was toen 22 en had na mijn studie net mijn eerste baan) en woon inmiddels hypotheekvrij. Daardoor kan ik parttime werken.
    Met de huidige huizenprijzen zou dat niet meer haalbaar zijn als 22 jarige. De jeugd heeft het echt lastiger nu.
    Ga je ook nog domste keuzes doen, Aaf? Dan kan ik vertellen over mn aandelen in een teakplantage...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De keuze om de kerk te verlaten heeft me veel rust gegeven ook al waren mijn ouders heel verdrietig door mijn beslissing.
    Mijn partnerkeuze en samen met hem 2 kinderen te krijgen is mijn beste keuze en samen met onze kleinkinderen het grootste geluk.
    De keuze samen een bedrijf beginnen is ook een geweldige keuze geweest. Daardoor hebben we ruim 40 jaar iets op kunnen bouwen waar wij, onze kinderen en kleinkinderen nog steeds de vruchten van plukken.
    De keuze om jarenlang mantelzorger voor mijn ouders te zijn heeft de band tussen ons zo versterkt en liefdevol gemaakt. Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ruim 40 jaar geleden werd mijn dochter geboren en ik ben eigenlijk blij dat ik die keuze niet zo bewust heb hoeven maken. Iedereen in onze omgeving kreeg wel een of meer kinderen en dat leek ons ook wel leuk. Ik weet niet of ik in de huidige tijd de keuze voor kinderen had gemaakt. Maar ben heel blij natuurlijk hoe het zo gegaan is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om te lezen! Ik ben erg blij dat ik getrouwd ben met T. Ik ben erg blij dat ik nadat ik secretaresse was ben gaan studeren en in het onderwijs ben gaan werken. Ik ben erg blij dat ik al jong mijn eerste huis kocht en dit voor een mooie prijs kon verkopen. Dit heb ik toen nogmaals gedaan en nu, in mijn derde koophuis, heb ik mijn hypotheek kunnen aflossen. Drie dingen waar ik erg blij mee ben, vierde is misschien het behalen van mijn rijbewijs, gaf en geeft me onafhankelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik werkte als secretaresse in het onderwijs. Een goede plek voor mij, veel beter dan een zakelijke organisatie. In het onderwijs had ik veel contact met studenten.

      Verwijderen
  6. Ik ben blij dat ik mijn huis verkocht heb en nu huur, vrije sector dus duur, maar op de plek waar ik wilde wonen nadat mijn man was overleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Naast het trouwen en het krijgen van 2 prachtige kinderen was de beste keuze om met prepensioen te gaan. Gelukkig had ik die mogelijkheid en ben er erg dankbaar voor

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Belangrijke keuzes voor mij waren een scheiding, een nieuw huwelijk en het extra aflossen op de hypotheek. Deze week deed ik een laatste aflossing op het annuïteitendeel waardoor er nu alleen nog een stuk aflossingsvrij staat. Hiervoor betalen we €90 per maand. Echtgenoot is ZZP-er bouwt geen pensioen op en ik krijg alleen wat pensioen van de man uit mijn eerste huwelijk. Het is fijn dat de maandlasten tegen die tijd laag zijn.
    Kinderen waren destijds geen bewuste keus, die kreeg je gewoon. Nu zou ik er niet voor kiezen.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Eigenlijk zijn er twee dingen die ons blij maken vandaag de dag;
    Het restant hypotheek aflossen toen ik 15 jaar geleden met pensioen ging vinden we nog altijd een keus die ons blij maakt. Toen ik met pensioen ging halveerde het tot dan best wel royale gezinsinkomen en bleef er een modaal inkomen over. En tot vorig jaar ging mijn pensioen er alleen maar op achteruit, wat ruwweg gelijke tred hield met de verhoging van de AOW-uitkering. Dat de woonlasten minimaal waren hebben we beiden als een enorm voordeel ervaren.
    Dat we de laatste jaren voor de pensionering een aardige spaarpot opgebouwd hebben en er niet 'op los' geleefd hebben is het tweede wat we beiden ervaren als een goede beslissing. Daaruit konden we putten toen het gezinsinkomen afdaalde tot een bedenkelijk peil.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn beste keuze van de randstad naar omgeving Stadskanaal te verhuizen. Het leven hier past zoveel beter bij mij. Er is zoveel rust in me gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.