dinsdag 1 augustus 2023

Fout gegokt met spaardeposito's

Vanaf eind vorig jaar stegen de spaarrentes en rentes van spaardeposito's.
In plaats van 0% of in de min, kwam er een beetje spaarrente, steeds wat meer.  Tot januari heb ik het niet aangedurfd om geld op een spaardeposito te zetten. Ooit had ik een spaardeposito met wel 5% rente en ik dacht: die tijd komt nooit weer terug.
Dus toen de rente begin januari steeds hoger werd, dacht ik: nu is HET MOMENT en heb ik een deel van mijn spaargeld in een spaardeposito ondergebracht.

Achteraf bleek dat dus niet zo voordelig te zijn. De spaarrente is nu hoger dan de rente op het spaardeposito. Dat geld staat vast en ik kan er dus niet aan komen. Met de wijsheid van nu, achteraf dus, was ik er niet aan begonnen.
Het risico is niet zo hoog, want ik had het geld voor 1 jaar vastgezet, in de hoop dat de spaardepositorente na afloop van het deposito misschien weer wat hoger zou zijn.

Zit ik er mee dat de spaardepositorente lager is dan de rente op de spaarrekening?
Ach nee, het is een goede les. Ik wacht een volgende keer nog wat langer.
Voor nu is het jammer, maar helaas!



17 opmerkingen:

  1. Hier precies hetzelfde. In januari een gedeelte vastgezet voor een jaar. Andere delen zet ik nu steeds vast voor 3 maanden. Tot nu toe is binnen die drie maanden de rente steeds verhoogd. Dit blijf ik nog even doen totdat ik denk dat het niet meer gaat stijgen en dan zet ik het voor langere tijd vast. En ik denk maar zo de rente op het oudste deposito is dan wat lager maar ik ontvang toch nog wat rente. Meer is altijd leuker maar het misgelopen verschil is nou ook weer niet honderden euro's.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hetzelfde heb ik ook. Juni 22 voor 2 jaar deposito vast gezet. Rente op gewone spaarrekening is inmiddels veel hoger. Ach ja...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach ja zeker niet leuk. Je kunt ook blij zijn dat je er geen spreekwoordelijke boterham minder om hoeft te eten en je de luxe hebt om geld op een deposito te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach met de kennis van nu hadden we allemaal sommige dingen anders gedaan. Je inleg is er nog dus veel spijt hoef je niet te hebben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt, het geld is niet weg, mijn geld komt na verloop van tijd weer beschikbaar en kan opnieuw in een deposito wat rente genereren.

      Verwijderen
  5. Was het spreekwoord niet: "Als we alles van tevoren wisten waren we allemaal miljonair"? Ik nam een paar weken terug weer eens een deposito voor een jaar, rente geloof ik 1,85%. Het duurt nog wel even voor de "gewone rente" zover is....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het geld staat op mijn spaarrekeningen, sinds de verkoop van ons huis, en ik ben er totaal niet mee bezig. Dat klinkt alsof ik schatrijk ben, dat ben ik dus niet, maar ik red me prima van mijn maandelijkse inkomen, houd zelfs iedere maand wel wat over. Alleen als ik naar Australië ga maak een geld over van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor een hogere rente moet je niet bij de grootbanken (Rabo, ABN en ING) zijn maar bij kleinere banken zoals NIBC en Leaseplanbank. Bij NIBC is de rente op een 1-jaars deposito 2,55%. Ik hanteer het dakpansysteem voor deposito's. In de maanden 1, 2 en 3 sluit je deposito's af op 3-6-9-12 maanden. Vanaf maand 4 sluit je dan telkens een 1-jaars deposito af met het geld wat in die maand vrij komt (zijnde het 1e 3-maands deposito). Het voordeel is dat de vanaf maand 4 iedere maand rente ontvangt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip dat dakpansysteem

      Verwijderen
    2. Bij Bunq momenteel een rente van 2,46 % op de Easy Savings rekening. De rente wordt ook nogeens wekelijks uitbetaald, waardoor je profiteert van rente op rente.

      Verwijderen
    3. Ik zit ook bij de NIBC. Dat dakpansysteem kon ik niet maar is wel interessant.
      Ingrid

      Verwijderen
  8. Kijk ook eens naar Leaseplanbank. Daar is de rente best hoog. Een gewone spaarrekening is voor periodes korter dan 1 jaar beter dan vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een aantal bedragen vastgezet met verschillende looptijden, als het vrijkomt zet ik het opnieuw vast. Ik ben niet heel erg bezig met de hoogte van de rente die nu mondjesmaat stijgt. Alle beetjes zijn meegenomen. Het dakpansysteem kende ik niet maar klinkt interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hebzucht is een lelijke karaktereigenschap.

    Wiebke.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.