maandag 28 augustus 2023

Een weekje in de bossen!

Vanaf afgelopen dinsdag t/m gisteren logeerde ik bij mijn dochter en samen met man en kinderen in een zomerhuisje in Borger was.
We vierden haar verjaardag op dinsdag met een etentje in Assen, in een sushirestaurant waar we lekker gesmuld hebben. 

We maakten een aantal toeristische uitstapjes.
Op woensdag liepen we het Melkwegpad bij kamp Westerbork. Een 5 kilometer lange route van Staatsbosbeheer waar op schaal de afstanden zijn weergegeven tussen onze planeten. Verder waren er informatieborden over onze planeten en over de Melkweg. Leuk en educatief. De kleindochters hadden hun loopfietsjes mee om het voor hen wat minder vermoeiend te maken.
De terugweg was wat deprimerend en ging totaal niet over de Melkweg, maar over alle mensen die uit kamp Westerbork naar Auschwitz vervoerd zijn, met data en aantallen mensen die in de trein zaten, het was de oude route die de destijds trein reed. Om de paar meter stond een paaltje met een bord. Later kwam ik tot de ontdekking dat aan de andere kant van de weg een bospad liep, dat was leuker geweest.

Verder liepen we het boomkroonpad  ook van Staatsbosbeheer en bezochten we het hunebedcentrum in Borger. Wikipedia: "Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum in het Drentse dorp Borger, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland."

Gisteren vierden we nogmaals de verjaardag van mijn dochter en kreeg ze het merendeel van de cadeaus. Op dinsdag was ik alleen  de verjaardagsgast en gisteren kwamen ook mijn andere dochter met haar man en zoons. We lunchten uitgebreid buiten met heerlijke soep, olijven en andere hapjes, stokbrood en beleg. Gelukkig  was het toen zonnig en droog. Later op de middag onweerde en stortregende het. Buiten was er meer ruimte, we hadden zowel de binnentafel als de buitentafel in gebruik en we hadden ruim voldoende stoelen doordat het een zespersoons accommodatie was.

Helaas liep ik op donderdag een tekenbeet op, in de elleboogplooi, maar het lijkt goed te gaan. Het was nog een minibeestje, nog niet groot en volgezogen toen we hem met een pincet uit mijn huid haalden. Er is niets blijven zitten.
Ik houd de plek goed in de gaten en ik maakte ook foto's van de plek om vergelijkingsmateriaal te hebben, mocht ik het idee hebben dat er iets mis is.

12 opmerkingen:

  1. Goed in de gaten houden hoor. Ik liep er zo'n 10 jaar geleden eentje op in het Zwarte Woud en na het verwijderen kwam er een soort ring. Dat ging vrij snel over maar maanden later kreeg ik wel 'vreemde' klachten die ik nog steeds heb. Kan het niet bewijzen maar denk nog steeds dat het met die tekenbeet te maken heeft. Gelukkig is er nu veel meer aandacht voor. Leuk dat hunebedcentrum zou ik graag nog eens naartoe gaan maar is denk ik wel ver vanuit Nieuwegein op 1 dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nieuwegein-Borger te ver om op 1 dag te bereizen? De opmerking doet me wel denken aan 1964, mijn militaire diensttijd; er waren een paar Amsterdamse soldaten die moord en brand schreeuwden toen ze vanuit Leiden overgeplaatst werden naar Ermelo. Nu moesten ze wel 2 uur reizen eer ze weer thuis waren en jij zit lekker dicht bij huis, werd me jaloers toegevoegd. Dat ik ook nog ruim 2 uur reizen moest in plaats van 4 uur tot dan toe, geloofden ze niet. Ze hadden gewoon geen idee waar Bruntinge, gemeente Westerbork (mijn geboorteplaats) lag.
      De afstand Nieuwegein-Borger zal ergens tussen 180 en 200 km zijn en bestaat vrijwel geheel uit autowegen. Met de auto denk ik hooguit 2 uur. Met OV zal de heen- en terugreis op 1 dag waarschijnlijk problematisch worden; ik schat minimaal 3 á 4 uur voor de enkele reis, waarbij het weinig uit zal maken of je via Emmen reist of via Assen. Er blijft dan inderdaad weinig tijd en energie over om het een en ander nog te bekijken.

      Verwijderen
  2. Beetje vreemde formulering over het wandelpad van herinneringscentrum kamp Westerbork.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me voorstellen dat je erg verdrietig wordt als je deze weg volgt. Met kleine kinderen zou ik ook een ander pad gekozen hebben. Kinderen komen al vroeg genoeg in aanraking met de minder goede dingen van het leven! Laat ze nog maar even zorgeloos zijn!
      Thea

      Verwijderen
    2. We zijn niet in het herinneringscentrum geweest. Het Melkwegpad kruist het wandelpad naar het herinneringscentrum en de parkeerplaatsen zijn voor mensen die het herinneringscentrum willen bezoeken, maar ook voor mensen die een wandeling door het bos willen maken of het Melkwegpad willen lopen.

      Verwijderen
  3. Vooral ook alert zijn op griepachtige klachten. 30 tot 50 procent van de Borrelia besmettingen verloopt zonder de rode ring.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De assistent van de huisarts zette bij mij na een tekenbeet met pen een cirkel om de plaats van de tekenbeet zodat je het goed in de gaten kunt houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet niet hoe oud jouw kleinkinderen zijn maar zo'n wandeling langs kamp Westerbork is een goede gelegenheid om jouw kleinkinderen iets over de zwarte geschiedenis van Nederland te vertellen.
    Het was geen vernietigingskamp maar een doorvoerkamp dus gruwelijke details kun je achterwege laten maar een mooie les wat mensen elkaar kunnen aandoen als ze niet meer naar hun morele kompas luisteren maar blind uitvoeren wat hen opgedragen wordt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn kleindochters zijn 6 en 3, nog een beetje jong.
      Naar aanleiding van die weg hadden we het wel over 2 overgrootvaders. De ene moest als dwangarbeider in Duitse fabrieken werken en de andere zat in kamp Vught. Ik vertelde wat ik wist over mijn vader en mijn schoonvader in de oorlog.

      Verwijderen
    2. Wij hebben een aantal jaren geleden meegewerkt aan een herdenkingsconcert in Kamp Westerbork en het was behoorlijk beklemmend.
      Wie meer wil weten over het kamp, raad ik het zeer onderkoelde dagboek van Philips Mechanicus aan: In Depot.
      Een doorgangskamp, inderdaad, maar wel naar de vernietiging.

      Verwijderen
  6. In juni zijn we ook naar het Hunebeddenmuseum geweest, was op een maandag en dan is het dicht maar dat wisten we, en hebben wel genoten van de stenentuin. Ik wist niet dat Borger zo toeristisch was.
    We zaten in een huisje net op de grens Drente Groningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben inmiddels in 2 x in kamp Westerbork geweest. Beide keren had ik het gevoel alsof er een bepaalde energie hangt van de mensen die er zijn weggevoerd. Dit gevoel had ik minder in kamp Vught. En dat terwijl er nog steeds het crematorium aanwezig is met de barakken. Deze energie voelde ik wel weer op de fussiladeplaats van Vught.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.