maandag 31 juli 2023

Mijn favoriete besparingstip!

Als je wilt besparen, wat is dan werkelijk de belangrijkste tip die er bestaat?
Ik kan zo 25 tips uit mijn hoge hoed toveren, klik bijvoorbeeld op het tabblad Bespaartips, daar vind je alle mogelijke tips.

Maar wat is de allerbelangrijkste tip?

Uithoudingsvermogen, volhouden dus. Echt spaarzaam leven is een kwestie van lange adem.

Je kunt het vergelijken met een olympische sporter. Die sporter is heus ook niet van de ene dag op de andere zo goed geworden dat hij of zij gouden medailles wint. Het kost iedere dag weer veel inspanning om zo ver te komen en het ook zo te houden. En sommigen bereiken ook niet de absolute tip, maar blijven op een subtop niveau steken. Ook helemaal niets mis mee, want ook een subtopper is heel erg goed in zijn sport!

Net als een topsporter een eigen trainingschema, aangepaste leefregels en een speciaal dieet heeft, is het ook zo dat voor iedere consuminderaar eigen regels gelden. En voordat je duidelijk hebt wat voor jou het belangrijkste is en wat het beste bij jou past, ben je maanden, en vaak zelfs jaren verder. Je kunt er over lezen, bij mij en bij anderen, maar dat betekent nog niet dat het bezuinigen ook meteen een automatisme is en dat er nooit meer eens iets mis gaat.
Natuurlijk gaat het niet in één keer op topniveau, zo werkt dat ook niet in de sport. Het is een proces van vallen en weer opstaan en daar horen ook terugvallen bij. Voor de een werkt dit, maar voor de ander is dat niet uitvoerbaar, het past gewoon niet goed. 
Ik heb mijn eigen prioriteiten en ik vind het belangrijk dat ik bezuinigingen kies die goed zijn voor mij.

Wat past voor jou?

10 opmerkingen:

  1. Door een nare ervaring zijn wij 15jaar geleden in de bespaar stand terechtgekomen, en daar zijn we tot nu toe in gebleven, nu pas lukt het om langzaam los te laten. Terwijl t zuinig leven allang niet meer nodig is, de schrik zat er goed in. Maar t heeft ons ook veel goeds gebracht:huis is afgelost, we hebben een ruime buffer en dat geeft heel veel rust in je hoofd.
    Sommige dingen zullen we ws nooit meer doen, terrasjes, uit eten de verwarming op 21 graden voor ons niet meer.. het is een manier van leven geworden, ons heeft het veel goeds gebracht, we vinden besparen ondertussen leuk en geven t geld uit aan dingen die we echt belangrijk vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit herken ik. Dat zuinig leven is een gewoonte geworden die blijft bestaan bij ruimere financien

      Verwijderen
  2. Bij mij past goed nadenken over wat ik echt nodig heb.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel basis produkten in voorraad hebben zodat je nooit onverwachts iets duur moet kopen. Bij aanbiedingen sla ik groot is, maar realiseer me ook dat ik de ruimte en financiele middelen heb dat te doen. Vorige week ongeveer 100 euro aan koffie uitgegeven en 0% bier was ook stuk goedkoper, daar staan nu ook 10 six packs in de kast.
    Goed nadenken of iets echt wel nodig is om te kopen. Maar af en toe een impuls aankoop mag en kan dan ook. In ieder geval zeker weten dat het ook gebruikt wordt. In het verleden daar nog wel eens de mist mee ingegaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sinds de pandemie uitbrak in maart 2020 en je wel naar de supermarkt mocht maar niet te vaak en het liefste alleen zijn wij weekmenu's gaan maken. Dat werkte zo goed dat we niet eens al het huishoudgeld voor een maand opmaakten (hebben een aparte rekening voor voeding- en huishouden). Dat is zo gebleven. Verder koop ik maar weinig kleding en als ik het koop liever 1 dure wollen- of merinotrui dan 3 goedkoper. Draag graag King Louie en Tante Betsy jurkjes- en vestjes en die koop ik op Vinted. Wilde heel graag een lederen jasje voor de komende herfst en scoorde een jasje op Vinted voor Euro 20,00.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met internetbankieren is er een keur aan mogelijkheden gekomen. Wat mij helpt is om (via vooruitkijken) te zien welke uitgaven en inkomsten verwacht worden en aan de hand daarvan te kijken wat ik overhoud tot de volgende aow-/pensioen bijschrijving. Het verwachte ‘overschot’ boek ik direct naar de spaarrekening. Soms moet ik een bedrag weer terug naar de betaalrekening storten, maar het blijft een sport om mijn uitgaven in de hand te houden.
    Het zal vast niet voor iedereen werken, maar het heeft mij inmiddels een gezonde reserve opgeleverd.
    Leve het digitale tijdperk!
    Groet,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn tip is ook om niet alles in een keer te willen omgooien. Maak het behapbaar en bedenk elke stap hoe klein ook is er een..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt helemaal gelijk Aaf, het is iets dat moet groeien en uiteindelijk hoef je er niet meer bij na te denken.
    Voor mij werkt het 5R model: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSV5rOmAaG_f_79GwDUE0IxYs9CnPOZOENhwCeIJ7dp&s

    Refuse of reject, de belangrijkste, koop het gewoon niet. Reduse, verminder, Repair, repareren, Recycle, Reuse, hergebruik. Goed nadenken over hoe we omgaan met gronstoffen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Eigenlijk heb ik helemaal geen uithoudingsvermogen nodig om te besparen. Het is gewoon een levenswijze (geworden), wel een levenswijze die ooit ontstaan is uit noodzaak. Zoals ik hier al boven las, sommige uitspattingen zal ik niet meer zo snel doen, omdat dat gewoonweg niet meer goed voelt. En tegelijkertijd houden we geld over voor andere, in onze ogen belangrijkere, dingen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.