donderdag 31 augustus 2023

Hoe huismerken je kunnen helpen minder geld uit te geven

Supermarkten hebben steeds meer artikelen van huismerken: voeding, dranken, snoep, tussendoortjes, schoonmaakspullen, verzorgingsartikelen, drogisterijartikelen en ga zo maar door. Zowel AH als Jumbo hebben ongeveer 10.000 huismerk producten in hun assortiment.

Als je prijzen vergelijkt, dan zul je ontdekken dat huismerk artikelen een stuk goedkoper zijn dan de A-merken. Soms scheelt het bijna de helft en soms zijn artikelen meer dan twee keer zo duur!
De inflatie is hoog, waarom dan de veel duurdere A-merken kopen?

Ik las laatst op de site van de NOS dat het marktaandeel van huismerk artikelen de laatste tijd flink stijgt. Geen wonder, de prijzen van alle artikelen worden steeds hoger en dan ga je zoeken naar producten die goedkoper zijn, zodat je rond kunt komen met je maandelijkse inkomen.
Ondertussen is 60% van de producten bij AH van het eigen huismerk van deze supermarkt.

Ik was altijd al een fan van huismerken en ik koop weinig A-merken. Alleen als een A-merk in een aanbieding, bijvoorbeeld 2 halen, 1 betalen, goedkoper is dan het huismerk, dan koop ik eens een keertje een A-merk. Zeker als dat volgens het etiket kwalitatief beter lijkt doordat er betere ingrediënten in zitten, bijvoorbeeld minder vet, minder zout of minder suiker of een hoger percentage volkoren meel dan in het huismerk artikel.

Ben jij in de afgelopen tijd minder A-merken gaan kopen?

26 opmerkingen:

  1. Ik koop eigenlijk al jaren geen huismerken behalve altijd de Yofresh mayonaise van Calvé en de pindakaas van hetzelfde merk. Verder koop ik koffiecups voor het Nespresso apparaat altijd van een merk L'Or, Segafredo of Café Royal maar dan alleen wanneer het 1+1 'gratis' is zoals nu bij AH. Idem met de stazakken met peulvruchten of Hak uit de oven die wij handig vinden als basis voor een ovenschotel. De (school) vakanties zijn weer voorbij dus meestal wel de moeite waarde om de folders door te spitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Huismerken worden vaak ook als beste getest zoals recent de pure hagelslag van G'woon en het Formil wasmiddel van de Lidl. Volgens mij ook hun vaatwastabletten die wij al jaren gebruiken. Recent kocht ik een klein pakje bij het Kruidvat van Dreft maar hoewel normaal 3 x zo duur was de vaat niet schoon.
    Ben wel benieuwd wat je lezers hier het beste huismerk product vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik doe mijn boodschappen voor 95% bij Lidl en Aldi. Daar hebben ze steeds vaker ook A merken in de weekaanbieding. Omdat ik die zelden koop weet ik dan het prijsverschil niet altijd.
    Van maar enkele produkten koop ik a-merk of het origineel zoals een bros kaaskoekje genaamd Roka, die ken ik al uit mijn jeugd. AH heeft wel een dergelijk kaaskoekje maar die is echt namaak, ook lekker maar dan betaal ik graag iets meer voor de echte en dat doe ik dan zo'n 4-6x per jaar, ook omdat ik maar zelden bij AH kom

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop al heel lang best veel huismerkproducten, ik ben dat de laatste tijd niet meer gaan doen dan normaal. Wat me wel opvalt is dat mijn super sommige huismerkproducten tijdelijk of helemaal uit het assortiment heeft gehaald. Zo hebben ze nu alleen nog A-merk toastjes. Het komt ook regelmatig voor dat het huismerkproduct er niet ligt als het erbij horende A-merk in de aanbieding is (maar nog steeds duurder). Dit is me bijvoorbeeld al gebeurd met vaatwasserblokjes en chips. Zo word ik toch min of meer gedwongen om het duurdere A-merk te kopen, daar wordt ik niet blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Meestal koop ik het huismerk, van AH, omdat er hier geen andere supermarkt is.
    A merken waar ik wel erg op gesteld ben:😻
    Klok waspoeder, Quorn sate, Pickwick zwarte thee, Dijon mosterd, Nivea creme.
    En mijn katertje lust alleen Gourmet blikjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien een tip :-) maar onze poes Amy lustte eigenlijk ook alleen maar Gourmet. Heb een keer huismerk Dirk van de Broek geprobeerd (De Beste) blikjes zijn exact hetzelfde formaat als Gourmet en dat bleek ze óók lekker te vinden. Wachten op een aanbieding kan natuurlijk ook:-)

      Verwijderen
  6. Ik koop eigenlijk alleen 'ingrediënten' en maar weinig in blik of al (half) kant-en-klaar.
    Mijn moeder roept altijd: "je moet gewoon die duurdere nooit nemen, dan weet je niet beter en ben je tevreden met de goedkopere".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat een geweldige uitspraak! Die ga ik in mijn agenda zetten, en op de deur. Want ik ben toch zo'n luxe beest, als ik niet oplet.

      Verwijderen
    2. Maar je koopt toch wel koffie, thee, schoonmaakmiddel en wcpapier, of melk, yoghurt en boter. Geen fabrieksvoer dus.
      Bij uitstek produkten die als huismerk te koop zijn.

      Verwijderen
  7. Wij kopen al jaren bijna alleen maar B merken. Ik kijk altijd naar de kilo prijs. Zo weet ik of een A merk aanbieding goedkoper is dan het B merk (vaak is het net een andere hoeveelheid waardoor vergelijken lastiger is). Ik heb vaak gelezen dat de Aldi juist duurder is dan de B merken in andere winkels. Tot nu toe ben ik het goedkoopste uit voor de producten die wij kopen (dus vooral B merken en andere versproducten) bij de Dirk. Voor een goede B-merk aanbieding wil ik wel naar een andere winkel fietsen. Deze week bijvoorbeeld zijn de AH perla koffiepads in de aanbieding (1+1) dat is voor mij echt een goeie deal omdat we dat veel gebruiken. Ik vind het dan ook zonde als ik het moet kopen als het niet in de aanbieding is. Maar ik ben ook geen voorstander van té groot inslaan.. want rommel en meer reden om meer te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bijna alle dagelijkse boodschappen worden bij Lidl gekocht. Alleen kruiden koop ik bij Pit&Pit, brood bij de bakker die zelf bakt, shampoobars, onverpakte toiletzeep en deodorant bij v/h de Tuinen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik koop graag A- merkprodukten, Bolletje beschuit, Iglo bladspinazie, Appelsientje, Verkade koek, Bonnemaman jam of Fishtales ingeblikte vis. Maar de laatste tijd inderdaad vaker huismerk van de grootgrutter. Vanhuisuit zagen wij het grootwinkelbedrijf als bedreiging van de middenstand. En dat ben ik nog niet vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik koop in principe huismerken, tenzij het A-merk echt goedkoper is per gram gewicht. En voor douchespul etc. vind ik vaak A-merken fijner - dan wacht ik op een goede aanbieding (en dat koop ik niet in de supermarkt...)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik koop op basis van mijn gezondheid. Gelukkig kan ik dat nog. Maar een huismerk met een veel minder gezonde samenstelling zit er op sommige punten toch aan te komen..het gaat financieel niet langer zolang het inkomen nog op 2005 hoogte is.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En wat als ... je al jaren énkel huismerken koopt, maar die nu ook steeds moeilijker bereikbaar worden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo gaat het momenteel met veel gezinnen. Altijd al zo voordelig mogelijk ingekocht maar zelfs dat wordt nu te duur!
      Het is hoog tijd dat de regering ingrijpt!
      Thea

      Verwijderen
  13. Wij gebruiken best veel A-merken of niche-producten. Ik let bij de A-merken wel veel op aanbiedingen van (minimaal 1+1). Kortgeleden was de Calvé Pindakaas zelfs goedkoper per 2 dan per 1 (€5,60/stuk of 2 voor €5,-). Ook Duo Penotti is een dure, dus daar ook goed opletten. Zolang we het kunnen betalen ben ik niet bereid tot concessies op smaak, waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het A-merk altíjd beter is.

    Wat jammer is - en mijns inziens niet slim van AH - is dat de zoektermen in de AH-app slecht zijn ingesteld. Veel dingen moeilijk te vinden, maar ook: als ik bijv alleen de merknaam van iets ken, bijvoorbeeld 'milkbreak', dan krijg ik ook bijna alleen maar die van Liga te zien, terwijl er van AH-eigen merk ook een variant te krijgen is. En dit geldt voor veel producten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de AH kan ik niet spreken maar dit is bij grotere webwinkels die verschillende opties van hetzelfde 'soort' product verkopen vaak geen geval van 'niet slim' maar bewust zo geprogrammeerd. Grote a-merk fabrikanten betalen daar zelfs voor. Beetje de digitale variant van 'het onderste schap'.

      Verwijderen
  14. Ik blijf altijd heel goed kijken naar de ingredienten. Huismerken hebben echt vaak meer suiker, siroop, geharde vetten, zoals palmolie en zout. Goedkopere grondstoffen die niet altijd heel gezond zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens en dat betaal je op termijn met je gezondheid terug.
      Goedkoop is op dat vlak vaak duurkoop.
      Ik kocht sojasaus van een huismerk...blijkt dat de sojasaus die wij gebruiken totaal geen sojasaus is! Daar kwam ik achter bij aflevering keuringsdienst van waren. Zo ook waar overal op de verpakking staat "natuurlijk aroma" vermijd ik sindsdien.
      We worden zo gefopt!

      Verwijderen
    2. Ook eens. In ons huishouden zijn er wat mensen met een gevoelige maag en die kregen vaak lastvan hun buik van het huismerk van AH, daar zijn we dus maar mee gestopt. De producten van de Lidl gaan hier wel goed. Denk toch omdat daar minder toevoegingen in zitten.

      Verwijderen
  15. Ik vind eigenlijk dat je dit nooit zo zwart/wit kunt zeggen.
    Zelf zal ik nooit huismerken nemen van bijv maandverband, inlegkruisjes, tandpasta en shampoo. Dit omdat ik voor de meest zuivere gezonde (100% natuurlijk is nog niet persé gezond) producten ga, omdat die geen klachten geven, gezonder zijn etc. Daar in zoek ik wel naar de goedkoopste gezondste optie en veel koop ik vooral in de aanbiedingen.

    Heb ik 2 producten met exact dezelfde ingrediënten dan ga ik voor de goedkoopste, maar niet als de goedkoopste bijv vol met hulpstoffen etc zit.

    Nu heb ik weinig merkartikelen in huis, dus dat scheelt al een hoop geld.
    Zo drink ik 2 soorten thee van een bekend bio merk en nu heeft de blsuwe supermarkt ook theesoorten met dezelfde namen. Scheelt €0.75 per pakje wat veel is, maar de samenstelling is totaal anders!
    Dus koop ik de orginele in de 1+1 en sla ik flink in (2x per jaar).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik gebruik vaak A merkproducten. Dit komt vooral omdat ik als sinds mijn geboorte last heb van maag en darmen. Ook als we met verse producten koken. Tel daar een gevoeligheid voor parfum bij op. Ja dan weet je het wel. Klok zeeppoeder, Robijn voor de kleding, azijn als wasverzachter, melkproducten van Campina etc. Maar ik ben wel heel goed in het zoeken naar aanbiedingen als 1+1, 3=2 enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wij kopen wisselend A en B merken,eigenlijk koop ik alleen aanbiedingen en heb een ruime voorraad kast, dus er is altijd wel een aanbieding.
    Maar soms zijn dingen van een A merk echt beter(laatst de inlegkruisjes die we via scoupy goedkoop konden kopen zijn echt beter dan die ik gewoonlijk gebruik,maar voor de normale prijs belachelijk duur)en we hadden laatst salade s voor op toastjes van een B merk die echt niet lekker waren.Dat kopen we dan niet meer. Maar verder eten we wat in de aanbieding is en omdat alles wel eens voorbij komt eten we best gevarieerd .

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Van een aantal producten kopen wij A-merken (chips, jam, chocoladerepen) omdat we die na alles geproefd te hebben lekkerder vinden. Maar van verreweg de meeste producten kopen wij huismerken. Smaak en kwaliteit doen dan niet onder voor het A-merk vinden wij.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. De supermarktproducten die ik koop zijn biologisch. In mijn woonplaats is de Ekoplaza erg slecht. Ik koop in Duitsland als ik toch in de buurt ben. Bioproducten zijn in nederland heel duur en in duitsland scheelt het vaak maar tien cent. Geen processed food kopen scheelt heel veel geld. Op de lange termijn niet want je loopt zomaar het risico gezond oud te worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.