vrijdag 25 augustus 2023

Zonnepanelen op een huurhuis

Mijn oudste dochter heeft nu ook zonnepanelen! Ze woont met haar gezin in een huurhuis en sinds kort heeft ze zonnepanelen. De woningcorporatie was akkoord. Er waren wel wat voorwaarden, maar daar voldeden ze aan. Ze konden kiezen uit een veelvoud van 4 panelen, tot een maximum van 12. Ze kozen voor het maximum, dus hebben ze nu 12 panelen. De kosten voor die 12 panelen zijn €24,60 per maand.
Dit bedrag is opgenomen in de servicekosten.
Hun dak ligt oost -west. Er liggen 6 panelen op de oostkant en ook 6 panelen op de westkant. Daardoor vangen ze de hele dag door zonlicht die omgezet wordt in stroom. Als die schijnt.

Je zou misschien denken: zonnepanelen op een huurhuis,  kan dat?  Maar het kan dus. De woningcorporatie zorgt voor de organisatie en dan duurt het een tijdje (in geval van mijn dochter niet heel lang) en je hebt zonnepanelen op je dak! De woningcorporatie zorgt ook voor het onderhoud, dus in feite heb je er geen omkijken naar!

Ik zocht op wat het beste is voor huurders, verhoging van de servicekosten of van de huur?
Ik vond op de site van de woonbond het volgende:

De Woonbond adviseert om de vergoeding voor zonnepanelen in de servicekosten op te nemen en niet in de huur. Opnemen in de servicekosten geeft ruimte om deze te verlagen als de salderingsregeling is gestopt. Bovendien vervalt de verhoging van de servicekosten nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven. Verder worden de servicekosten niet standaard elk jaar verhoogd. Servicekosten hebben als nadeel dat je er geen huursubsidie over ontvangt. Maar op de lange termijn weegt dat niet op tegen de voordelen.


7 opmerkingen:

  1. Inderdaad een betere optie om de kosten in de servicekosten op te nemen. Bij mijn moeder (zij heeft 5 panelen) en kon ook niet kiezen voor meer of minder is de huur met Euro 60,00 verhoogd. Zij is altijd thuis dus ik heb haar uitgelegd dat zij het beste kan wassen/vaatwassen als de zon schijnt. Dit is (vanaf april) haar eerste jaar dus geen idee hoe het verbruik is. Ze is maar alleen dus de wasmachine staat ook maar eens in de week aan, en de vaatwasser 3 keer per week. Ben mij eens aan het verdiepen in de kosten van een thuisbatterij om niet verbruikte energie op te slaan maar dit is nog relatief duur zo rond de Euro 4.000 voor 4 KwH. Jammer ook dat hier geen subsidieregeling op van toepassing is dat zou denk ik veel meer mensen (kunnen) overhalen een batterij aan te schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel corporaties laten je niet meer panelen kiezen dan bij je eigen verbruik past. Ze leggen er nl op toe.
    Door mensen niet meer te geven dan eigen verbruik, kunnen er meer huishoudens panelen krijgen.
    Nu met onrust over een vergoeding voor leveren blijkt het ook nog eens een slimme keuze te zijn.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik erg kortzichtig. We moeten steeds meer elektrische apparaten aanschaffen zoals een kookplaat, cv ketel enz. Mijn normale gebruik is relatief laag omdat ik nog op gas kook, verwarm en douche maar als ik over moet gaan op volledig elektrisch dan heb ik flink wat meer elektriciteit nodig als nu. Daar moet dus eerst naar gekeken worden. Wat zijn de plannen met de huurwoning op dat gebied. Als dat vaststaat dan pas het juiste aantal zonnepanelen leggen voor die toekomst.

      Verwijderen
  3. Wat fijn voor je dochter. En loopt zij dan ook het risico dat ze meer moet betalen als er teveel zonne energie wordt opgewekt? Of wordt dit neergelegd bij de corporatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, de huurder krijgt de opbrengst, negatief of positief.

      Verwijderen
  4. Er zijn "dure"veranderingen gaande,met de opbrengst van zonnepanelen. Ik hoop voor je dochter op een goede opbrengst

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier staat letterlijk op de website van de verhuurder,de woningcorporatie, dat het verboden is. Je krijgt geen toestemming.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.