zaterdag 30 september 2023

Mijn boodschappen in de afgelopen week, een minieme budgetoverschrijding

Ik heb in de afgelopen week vrij veel boodschappen gekocht. De groente is voor een deel goed te bewaren: pompoenen, preien. Ook de pasta en de pesto  zijn goed in de voorraad te bewaren. De aankoop van de pindakaas, notenpasta, volkoren pasta en pesto staat een beetje haaks op mijn plannen om in de komende weken voornamelijk te eten van mijn voorraden. Ze zijn nog weer aan de voorraad toegevoegd. Dus nu is er nóg meer voorraad om op te maken.

Ik ben overigens heel benieuwd hoe het zal gaan met het opmaken van voorraden in vriezer, koelkast en voorraad(kast). Ik heb het nog niet goed in kaart gebracht, maar volgens mij is het een zootje ongeregeld, met eten dat niet heel goed bij elkaar past. Wat doe je bijvoorbeeld met pasta in combinatie met bruine bonen en een pot worteltjes. Het zal nog flink wat creativiteit vergen om daar iets lekkers, voedzaams en gezonds van te maken. Ik ga mijzelf wel de vrijheid geven om indien nodig gewoon wat bij te kopen en niet uitsluitend te leven van voorraden. Ook handige aanbiedingen sla ik in! Volgende week is bijvoorbeeld de eigen merk houdbare sojamelk en (vloeibare) margarine van de AH in de aanbieding, 2e voor de helft van de prijs. De producten hebben deels een nieuwe verpakking gekregen en een nieuwe naam: AH terra. Als je 8 koopt, heb je 2 gratis. Dat doe ik  niet bij de margarine, want zo veel ruimte heb ik niet in mijn koeling, maar wel bij de sojamelk die je buiten de koelkast kunt bewaren.

 23- 30  sept 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
8 sinaasappels* @ AH 1,94
4 grapefruits* AH 2,49
hoemoes 2=1* AH 0,99
muhammara 2=1* (combi met hoemoes) AH 1,20
mozzarella Lidl 0,89
340 gram 100% notenpasta 2=1 * AH 2,15
600 gr 100 % pindakaas 2=1 *(combinatie met notenpasta) AH 2,00
rookkaas met chili@ AH 1,48
krentenbollen (voor kleinkinderen) Plus 1,69
broodspread AH 1,69
hazelnootpasta (vegan) AH 2,99
zoute haring* AH 1,99
2 blikjes makreelfilet Lidl 2,18
3 enorme preien, 1374 gram* AH 1,00
2 maïskolven met blad* AH 1,19
200 gram ijsbergslamelange @ Lidl 0,83
2 grote oranje pompoenen, in totaal 3540 gr.* Lidl 2,50
verse knoflook Lidl 0,49
sperziebonen, 438 gr* Plus 0,68
2x2 pakjes vleesvervangers (vissticks en kaasschnitzel)*  Lidl 5,76
bio pasta, volkoren
Lidl 1,29
pesto, 2 potjes*
Lidl 2,30
magere kwark Lidl 0,99
Snacks/ hapjes    
sucadekoek Plus 1,68
Dranken    0,00
TOTAAL   42,39

14 opmerkingen:

  1. Ik probeer ook mijn diepvries leeg te eten, en maak er dikwijls een ovenschotel van of soep. Soms zijn het de wonderlijkste combinaties en gaat het niet volgens de regels der kunst. ik moet ik toegeven dat ik geen goede kok ben en meestal alleen eet...
    Een ovenschotel maak ik door groente en wat kikkererwten uit de voorraad en diepvries kort te bakken, In de ovenschotel doen, bechamel kaassaus maken en er over heen gieten. 15 minuten in de oven. En van die bruine bonen zou ik soep koken. Met prei, wortel en andere groenten die je nog in huis hebt. Lekker met soldaatjes van volkoren brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wees lief voor jezelf als het geen must is om niets uit te geven. Gun jezelf het om wat bij te kopen zodat je gezonde lekkere maaltijden uit je voorraad kunt opmaken en er toch van kunt genieten! Dat lijkt mij veel gezonder dan voeding te eten waar je niet van kunt genieten, omdat de combi vreemd is of dat het er niet uit ziet of erger nog, niet lekker smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het doel is om mijn te grote voorraden te verkleinen en te verversen en verbeteren. Dat mag ook langer duren dan de maand die ik van plan was er over te doen. Mijn doel is ook om er een evenwichtiger voorraad voor terug te kopen, met etenswaren die bij elkaar passen en waardoor ik zo'n 10 dagen mee vooruit kan.

      Verwijderen
  3. Porte Renee had gisteren weer een boodschappen blog. Twee mensen €200,00. Kunnen wij nog wat van leren. Lees het blog zelden, krijg er kromme tenen van. Ook nu is het zwaar overdreven om de kosten op te voeren. Meer ingekocht dan ze op kunnen, om het boodschappenbudget maar omhoog te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wortelen uit pot zou ik niet lekker vinden. Maar misschien kan je ze samen met de bruine bonen pureren, kijken hoe de massa is, en eventueel ei of bloem/gemalen havermout erbij en er "hamburgers" van maken. Ik maak van resten zoals aardappel, groente vaak zo "koekjes" die ik in de boter bruin bak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. vergat erbij te zetten dat een gebakken uitje ook heel lekker is in de bonen/wortel massa. en kruiden natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eerlijk gezegd snap ik je zin 'met kosten opvoeren niet'. Ik vind het knap van Aaf om van Euro 40,00 rond te komen. Mij lukt dat niet met 2 personen en wanneer ik kijk naar kassabonnen en mijn kasboek van februari 2022 (voor aanvang van de oorlog) zie ik dat veel producten flink duurder zijn geworden. Ik heb de blog ook gelezen en Euro 200,00 is fors maar er staan ook veel persoonlijke verzorgingsporducten op én producten voor het huishouden zoals afwasmiddel en vuilniszakken. Dat er vooraf ingevroren ijsblokjes verkrijgbaar waren wist ik niet maar zoiets kan best handig zijn. Het totaalbedrag is overigens inclusief koopzegels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die mensen kopen voor die 200 euro ook veel verzorgings- en schoonmaakartikelen. Die zet ik niop mijn wekelijkse lijstjes. Ook wel vrij veel kant-en-klaar, maar niet overdreven veel

      Verwijderen
  7. De Italianen kennen pastagerechten met bonen (witte) en met kikkererwten. Dus waarom zou jij niet iets lekkers met bruine bonen en pasta kunnen maken? Uitje erbij, worteltje, prei.... vast dingen die je al hebt of vers kan kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aaf, jij bent ongeveer net zo oud als ik. Je doet al vele jaren boodschappen en ook kook je al jaren. Wat ik niet begrijp is dat je artikelen koopt in voorraad als je niet weet wat je er mee moet en die dan jaren blijven staan. Is het niet verstandiger om de dingen te kopen die je lekker vindt en dan gewoon te genieten van lekkere maaltijden zonder het jezelf zo moeilijk te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het meeste in de voorraad is niet over datum, dat is maar een klein deel. En dan gaat het om eten waar een tht datum niet echt op van toepassing is en er dus niet veel toe doet. Het is ook niet zo dat het eten in mijn voorraad niet lekker is, maar heeft soms een langere bereidingstijd, of er zijn weinig dingen waarmee ik het kan combineren of ik ben niet zo bedreven in het klaarmaken, zoals gedroogd zeewier, polenta, gedroogde sojabrokken, Vietnamees rijstpapier en dergelijke.

      Verwijderen
  9. Ik ben benieuwd naar je voorraadrecepten 😁. Hier heb ik soep met pasta ontdekt.

    Ik maak een rijk gevulde soep (groenten en dan vlees of peulvruchten), kook de pasta apart en schep dan bij het opdienen de pasta in de kom soep erbij. Lekker hoor! De kinderen vinden het geweldig 😂. Altijd grappig als een recept ontstaan uit gemak / te weinig ingrediënten dan opeens enorm aanslaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aaf er staat weer een prachtige mini-serie op Netflix: over de 100-jarigen in de Blue Zones. Heel inspirerend! Gr. Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mischn ook leuk om te schrijven over de blie zones

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.