zondag 1 oktober 2023

Vanaf vandaag is de Groninger gaskraan dicht!

De kraan is nu volledig dicht!
Het heeft lang geduurd en ik dacht dat het er niet van zou komen, maar het lijkt er op dat het echt gebeurt!
Zoals de meeste Groningers heb ik wel zo iets: eerst zien en dan geloven.
Volgens de NOS gaan we voor het eerst in 60 jaar een winter tegemoet zonder Gronings gas.

Gaat die gaskraan nu never nooit meer open?
Liever niet, maar dat gas is er nog wel en het zou mij niet verbazen dat de gaswinning toch bij grote nood ooit hervat wordt.
We gaan het zien!
Hoe gaat het verder met de afhandeling van de schade? 
Ook dat is de vraag nu er geen inkomsten uit gas meer zijn.
Ik hoop van harte dat het goed gaat. Veel mensen zitten al zo lang in de ellende!

En zijn we dan ook van die aardbevingen af?
Was dat maar zo!
Het duurt nog jaren voordat de ondergrond van het Slochtergasveld gestabiliseerd is. Tot dan zijn er nog steeds aardbevingen mogelijk.
Half september waren er nog 2 aardbevingen in Zandeweer.

Voortaan niet meer stoken en koken op Gronings gas

8 opmerkingen:

 1. Duimen voor een zachte winter,zonder de ze zekerheid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijpelijk dat jullie zoiets hebben van eerst zien en dan geloven. Al die narigheid met die schade veel mensen zouden zich moeten schamen en met al het geld dat allemaal is uitgegeven aan onderzoeken, conclusies, rechtszaken, de parlementaire enquête hadden de meeste mensen die nu al jaren en jaren in de narigheid zitten riant gecompenseerd kunnen worden door bijvoorbeeld voor hen een aardbevingsbestendig (nieuw) huis te bouwen of hun eigen huis zo te verstevigen dat er geen aardbevingsschade meer kan ontstaan. Het lijkt er nu op dat mensen zo lang moeten procederen dat ze het uiteindelijk maar opgeven. Hoop voor alle betrokkenen dat het nu snel en adequaat opgelost gaat worden en mensen niet nog jaren in onzekerheid en met kapotte gestutte huizen moeten leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. alleen het grote slochteren veld is gesloten.Alle kleine velden draaien nog gewoon door en dat zijn er een hele boel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de berichten zijn nu alle Groninger productielocaties dicht en gaan ze alleen nog open als het in de komende winter een aantal dagen achter elkaar overdag tenminste 6,5 graad vriest en bij storing bij de grote gasopslag bij Norg.

   Verwijderen
  2. Vlak bij de bio boer waar jij geweest bent zit een locatie met hoog calorisch gas en die is nog gewoon open.

   Verwijderen
  3. Het lijkt me dat dit niet kan kloppen, alles dicht = alles dicht.

   Verwijderen
  4. @ Madelief: ik moet er op terugkomen. Je hebt namelijk helemaal gelijk! Er zijn nog steeds 17 (!) kleinere gasvelden in de provincie Groningen in productie. Alleen het grote Groninger gasveld is dicht.

   Lees hier meer: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1073245/uit-deze-17-kleine-velden-in-groningen-wordt-nog-wel-gas-gewonnen?fbclid=IwAR2iG3SDHrfPs4dPl7FZEwrPK3kwre1ZcqI3w-PvAsAFEb45YddKn8Yl624

   Verwijderen
 4. De relatief harde bodem van Zuid-Limburg is 50 jaar na de sluiting van de steenkolenmijnen nog steeds actief. Voordat dat stopt zijn we ruim een eeuw verder. Tot die tijd zal er mijnschade ontstaan!
  De zachtere bodem in het Noorden klinkt, naast de verzakkingen door de gaswinning, ook nog eens in van nature. De veengronden drogen langzaam uit en zakken in. Op termijn zullen er geen voelbare aardbevingen meer zijn. Maar de verzakkingen zullen gewoon doorgaan. En wanneer dat stopt?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.