dinsdag 19 september 2023

Naar het Zwitserse bergland

Lezers die mijn zaterdagse boodschappenblogje misten, hadden het misschien wel door:   In de afgelopen dagen was ik op vakantie, ik was met jongste dochter in Zwitserland.
Met de trein naar de bergen!
Eens kijken hoeveel of hoe weinig sneeuw er nog op de alpentoppen ligt. En natuurlijk ook om te genieten van spectaculaire uitzichten en de gezonde berglucht.
Het was al weer mijn 10e keer dat ik in Zwitserland was. Best vaak, vind ik zelf.

We waren deze keer 10 dagen op pad, 9 nachten. Veel te veel om in één blogje verslag van te doen. Daarom ga ik meerdere blogjes maken over onze Zwitserse avonturen. Nu alleen over het eerste hotel.

Het was een georganiseerde reis, maar niet een groepsreis.
Alle boekingen van reizen, uitstapjes en hotels waren verzorgd.

Eerste dag reisden we per trein van Groningen naar Basel, alles eersteklas, vanaf Utrecht met gereserveerde zitplaatsen. Dat ging via Utrecht, vervolgens in de internationale trein naar Keulen en ik Keulen nogmaals overstappen en in één keer door naar Basel. Om 6:40 uur van huis en om 16:47 uur in Basel. Doordat we 1e klas reisden en gereserveerde en dus min of meer gegarandeerde zitplaatsen hadden, verliep de reis aangenaam. Met min of meer bedoel ik dat als je een overstap mist, de reservering vervalt. Veel gelegenheid om te lezen en wat te praten over de reis. Rustige coupés en ruime zitplekken.
In Basel aangekomen waren we toch wel erg blij dat we er eindelijk waren. Volgens mij hebben we te weinig zitvlees om in de trans Siberië Express te zitten.

Ons hotel was vlakbij het station. Wel even zoeken, maar met een telefoon bij de hand vonden we het snel. Onze kamer lag op het zuiden en het was die dag heel warm geweest. In de kamer was het dan ook zeer warm, ik denk wel 38 graden! We zetten meteen alles open om enige verkoeling te krijgen. En hoe je de verlichting aan de praat kreeg, was niet duidelijk. Voorlopig was het nog licht, dus dat was voor later zorg.
Dan komt de vraag: waar gaan we eten? Dochter had een Thais restaurant gezien in de Markthalle, heel vlakbij. Daar kon je Indiaas eten, sushi eten, Vietnamees, Afghaans en nog veel meer, klik hier op de link.
We kozen inderdaad voor Thais eten, erg lekker! In deze Markthalle, kun je, als je dat wilt ook elk iets anders kiezen. De een Indiaas, de ander weer wat anders en dat eten gezamenlijk aan een tafel opeten. Een leuke plek met veel verschillende mensen.
Daarna zouden we nog een wandeling maken, maar ik was te moe van de reis, had last van de warmte en was duizelig. Dus ik ben terug gegaan en heb bij de receptie nagevraagd hoe het licht werkte.
Dat bleek met de sleutelkaart te werken. Nog nooit meegemaakt!

sleutelkaart die voor licht zorgt

Dochter daalde af naar de Rijn en verkoelde haar voeten in het water.

Dochter met de voeten in de rivier.

Het koelde niet erg af in de hotelkamer, dus besloten we de dekbedden uit de hoezen te halen, en alleen onder de hoes te slapen. Ondanks dat was het nog steeds te warm, al hadden we de ramen zo ver mogelijk open gezet.
Er was een bad met douche, maar daar stap ik niet in, het was nogal een hoge badkuip en dan ben ik veel te bang om te vallen of uit te glijden met mijn slechte balans. Er waren ook waslapjes en handdoeken. Een betere keus!

Badkamer

De volgende ochtend ontbijt op de 8e verdieping, vandaar hadden we een mooi uitzicht over de stad. Ontbijt was zeer rustig, op 1 persoon na waren we de enige gasten die zaten te eten!
We hebben van alles geproefd, een stukje van de verschillende Zwitserse kaasjes en ook de Bircher Muesli, maar die leek ons half bedorven, want een gistende substantie. Dat gingen we in een volgend hotel nog eens proeven!

15 opmerkingen:

 1. Hi Aaf, veel hotels hebben ook
  (een beperkt aantal) kamers voor Behinderte, ruimer voor de rollator en met een inloopdouche met zitje en grepen. Geen randjes en drempels. Misschien nis dat voor een toekomstige reis een optie. Een vriendin viel tijdens vakantie in de douche, geen pretje. Daarna vroeg ze altijd om zo'n gegandicaptenkamer en dat was veel beter voor iemand van haar leeftijd (plus 80)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hadden aangevinkt: kamers met douche (en niet met bad) en kamers bereikbaar met lift of op de laagste verdieping indien geen lift aanwezig. Om in dit hotel in Basel binnen te komen, moest ik eerst buiten een aantal traptreden nemen en daarna binnen ook nog traptreden. Dus dit was sowieso geen geschikt hotel voor mensen met een mobiele beperking. Gelukkig was mijn dochter mee, zij droeg mijn koffer de trappen op. Daardoor was het wel goed te doen. Trappen lopen doe ik thuis ook, maar nooit met volle koffer. Ik draag ter voorbereiding van vakanties mijn bijna lege koffer naar beneden en loop een aantal keren met tassen van boven naar beneden om de koffer te vullen. Zo deed ik het omgekeerde volgorde toen ik weer thuis kwam.

   Verwijderen
  2. Nou, anoniem van 8.12 uur; Wat in de gids of op internet staat over geschikt voor mindervaliden (rotwoord) hoeft helemaal niets met de werkelijkheid te maken te hebben. En bovendien geen garantie dat je zo'n kamer dan ook daadwerkelijk krijgt.
   Beter is het om van te voren te bellen, foto's te vragen of een gespecialiseerd reisburo in de hand te nemen en desnoods foto' s te vragen van de situatie ter plekke, zeker als je langer dan 1 of 2 nachtjes ergens verblijft. Want dan wordt improviseren toch vervelend.
   Marijke

   Verwijderen
  3. En dat deden we dan ook Marijke - bellen :-) heel goede ervaringen mee.

   Verwijderen
 2. Leuk een reisverslag. Hoop dat er wel betere hotels komen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk om met 1 van je dochters op vakantie te gaan. Ik hoop dat jullie hebben genoten samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die treinreis zou ik ook grasg willen doen, lijkt me zo mooi! Mag ik vragen wat dat kostte? Had je hotel geen airco? Slaap regelmatig in Nederland in budgethotels en overal is wel airco. En bij het ontbijt had ik mogelijk bedorven eetwaar even nagevraagd. Nu al zin in je volgende vakantieblogjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, airco was in geen van de 4 hotels waar we verbleven.
   Wat de kosten betreft: we kozen voor nogal wat extra opties: uitstapjes, 1e klas reizen, zitplaatsreservering, extra reisdagen. Ik ga eens uitrekenen wat het kost zonder die extra's.

   Verwijderen
  2. https://www.treinreiswinkel.nl/treinrondreizen/zwitserland/autovrije-dorpen De minimale prijs is €1199,- Daar komen nog administratiekosten en garantiefonds bij.

   Verwijderen
 5. Dat klinkt als een leuke reis! Ik heb heel vaak hotels gezien met kaart voor verlichting, dat zou geen verrassing zijn. Zwitserland lijkt me prachtig. Dit ga ik eens op het lijstje meenemen! Ik ben benieuwd naar de rest van je verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat je met een kaart de elektriciteit moet aanzetten ben ik al op meerdere plekken tegengekomen. Ons hotel in Rome had dat net zoals een vakantiebungalow bij Zwolle.
  Kun je ook wat meer informatie geven over hoe je de reis naar Zwitserland hebt geregeld? Mijn ouders zijn inmiddels op weg naar de 80 maar mijn moeder heeft heimwee naar de bergen. Ik ben dus nu aan het kijken hoe we naar Oostenrijk of Zwitserland kunnen reizen met de trein.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij regelden alles met de Treinreiswinkel. https://www.treinreiswinkel.nl/

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor de reactie 🚆🚂

   Verwijderen
 7. Ahh, Ja de sleutelkaart die voor verlichting zorgt. De eerste keer dat ik dit tegenkwam was het ook even zoeken. Wel verstandig van de hotels, op het moment dat je vertrekt kan er ok geen licht onnodig blijven hangen. Consumindersingle.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig, zo’n lange treinreis. En helemaal leuk samen met je dochter.
  Mijn dochter en ik zijn ooit met de trein naar Dresden geweest en mijn man en ik treinden naar München. In Engeland gingen man en ik van Londen naar Lands End en later richting Cotswolds. Ook in Australië reizen we graag per trein.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.