vrijdag 8 september 2023

Toch maar een pruik aanschaffen?

Mijn haar is dun, het is erg fijn en slap. Daarnaast heb ik ook weinig inplant. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest.
Het is gewoon fluthaar!

Mijn haar, waarbij op allerlei plekken de hoofdhuid zichtbaar is

Van voren gezien valt het nog wel mee, maar als ik dan weer eens een keer mijn hoofd vanaf de zijkant zie, dan schrik ik toch wel, ondanks het feit dat ik best weet dat mijn haar dun is.


van voren

Ik mag natuurlijk blij zijn dat ik nog haar op mijn hoofd  heb, ook al is het dan een beetje. Mijn oma had een kale kruin en dat heb ik niet. Maar toch, soms heb ik er schoon genoeg van! Dan denk ik over een pruik, een korte pruik met véél meer, grijs haar. Of peper en zout misschien?
En als ik dan over het internet struin, op YouTube en zo, dan kom ik allerlei leuke pruiken tegen. En dan gaan er algoritmes aan het werk, en die schotelen mijn vrijwel dagelijks pruiken voor.
Ik denk er over na!

Wat zou jij doen?

34 opmerkingen:

  1. Ik zou het zeker overwegen Aaf en zou mij in eerste instantie eens goed laten voorlichten bij een kapper die ook haarwerken maakt. De kapper waar ik altijd naartoe ga heeft zich zo'n 10 jaar geleden ook gespecialiseerd in haarwerken op maat en misschien is een complete pruik niet nodig. Zo'n 40 jaar geleden ben ik ruim een jaar au-pair geweest in Israël bij zeer orthodoxe mensen. De moeder in het gezin was kaalgeschoren en had 5 pruiken om uit te kiezen maar zodra het kon (in huis) zette ze de pruik af vanwege jeuk en irritatie en verving deze door een shawl of muts. Nu is de techniek wel veel beter geworden natuurlijk maar ik zou zeker niet random een pruik via het web kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik zou doen?
    Denk dat niemand die vraag goed zou kunnen beantwoorden...pas op het moment dat diegene er zelf voor komt te staan.

    Kijk vooral naar wat voor jou goed voelt, Aaf.
    Als je je er beter bij voelt kan je een haarstukje of een pruik gaan dragen.
    Soms verbergen mensen wat kale plekken met een spuitbus (soort verf denk ik).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Aaf, het lijkt me een lastige afweging hoor. Persoonlijk lijkt het me niks, zo'n warm ding op je hoofd. Ik vind je haar er prima mee door kunnen, ook al is het wat dunnig.
    Erg dapper om dit in een blog te zetten. Laten we daar ook goed op reageren.
    Groet, G (ook niet gezegend met fraaie volle bos, maar fijn haar dat ooit rood was en nu vage roodblonde kleur heeft)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn tegenwoordig veel mooie pruiken, je ziet het verschil niet met echt haar. Ik denk dat ik het in jouw geval zou doen...Anderzijds, voor wie zou je het doen? Voor jezelf of de buitenwereld?
    Heb je al een Silicium druppels geprobeerd? Ik neem al jaren elke dag 10 druppels om mijn bloedvaten soepel te houden maar prettige bijkomstigheid is dat het ook goed is voor huid, haar en nagels. Ben 66 en heb nog een dikke bos glanzend haar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paranoten of Brazilnoten bevatten zeer veel silicium, je moet er nooit meer dan drie of vier nemen, je kunt ook teveel krijgen

      Verwijderen
    2. Je bloedvaten soepel te houden schrijf je, Luz?
      Wat is het precies?

      Verwijderen
    3. Je verwart Silicium met Selenium

      Verwijderen
    4. Je hebt gelijk Luz! Verwarrend

      Verwijderen
  5. Als het nodig was zou ik zeker niet zomaar iets bestellen maar naar een speciaalzaak gaan om naar de mogelijkheden te kijken. En vooral het effect te bekijken van diverse pruiken. Je zal waarschijnlijk een heel ander mens in de spiegel zien en dat zal vreemd zijn ook voor anderen. Misschien wordt je ook niet meer herkend door mensen die je niet vaak zien.
    Het lijkt me wel grappig om er heel anders uit te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een lastige keuze! Je zou het natuurlijk altijd eens kunnen proberen. Mijn tante droeg een soort toupet, omdat ze aan de voorkant nog maar weinig haar had.

    Tegelijkertijd hoor ik ook vaak dat mensen angst hebben dat de pruik afwaait en dat die dus ook weer een bron van stress kan vormen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het vooraanzicht ziet er leuk uit. Iedereen is er aan gewend dat je weinig haar hebt. Misschien kun je het heel kort dragen bovenop met een langere kuif van voren, dat ziet er artistiek uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou het niet doen. Door het dragen van een pruik verstik je je bestaande haar nog meer. Ik zou gaan experimenteren met mutsen of sjaaltjes als mijn haar me zou storen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zelf zou het zeker doen maar dat is persoonlijk.
    Ik ken verschillende mensen die hebben geen hele pruik maar een haarstukje en dat is niet te zien als je het niet weet, het zit door je eigen haar heen.
    Ik zou wel naar een haar specialist gaan .
    Ik vind het al moedig dat je het laat zien ,ben zelf dan toch wel stuk onzekerder
    Groet Lianne
    De kapster bij ons begon voor mensen die kaal werden door kanker en door de vraag van mensen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig heb ik, na mijn operatie, geen chemokuur gehad. De kans daarop was aanwezig en ik had al nagedacht over een muts, pruik o.i.d
    Een pruik, nee…….muts……misschien.
    Tot de conclusie gekomen dat, indien nodig, ik een paar mutsjes aan zou schaffen voor het geval ik in situaties zou komen waar ik liever niet ‘kaal’ zou verschijnen. Thuis en bij familie en vrienden zou ik zonder muts (maar wel goedgemutst) zijn!
    Gewoon doen waar jij je goed bij voelt, praat er eventueel over met je dochters maar als je voor een pruik kiest ga dan naar een speciaalzaak en niet naar een kapper die ook pruiken verkoopt.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik verloor door omstandigheden van het ene op het andere moment bijna al mijn hoofdhaar toen ik nog vrij jong was, dat het terug zou groeien was zo goed als zeker dus investeren in pruiken leek me wat onzinnig dus ik ben toen gewend geraakt aan allerlei leuke hoofdbedekking van mooie zachte stoffen. Mutsjes van zijde-tricot, met kant afgezette bandana's en soms zelfs eenvoudige tulbanden. Mijn haar was er redelijk snel weer maar de hoofdbedekking is gebleven, ik vind ze mooi en het voelt prettig en lannger schoon. Mocht mijn haar door ouderdom verdwijnen dan denk ik dat ik die gewoonte vasthoudt in plaats van een pruik.
    Maar dat is ook heel erg persoonlijk, kan me ook best voorstellen dat je jezelf het liefst 'gewoon' met haar in de spiegel ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. N.B. Ik zit nog even te denken: misschien moet je ook gewoon niet meer naar de achterkant kijken? Dat triggert blijkbaar. En zijn het ook niet de onzichtbare normen over hoe haar moet zijn die je parten spelen en hinderen?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als jij je een stuk zekerder en blijer voelt met een haarstuk of pruik, dan kun je het overwegen. Maar het is vaak toch wel zichtbaar dat iemand 'nekhaar' draagt.

    Zelf beginnen mijn inhammen ook steeds groter te worden. Lang heb ik het er moeilijk mee gehad, maar inmiddels accepteer ik het. Het is zoals het is. En ik heb geen zin om een haartransplantatie o.i.d. te laten doen. Zo houden we elkaar bezig met het schoonheidsideaal.

    Hoop dat het je lukt om jezelf te accepteren. Je bent goed zoals je bent, Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik wens je veel wijsheid toe in je afweging. Zelf vind ik een pruik vaak lelijk, zoveel haar op het hoofd dat je onmiddelijk ziet dat het nep is. Maar ik sta niet voor de beslissing.Ik heb weleenswaar fijn haar maar wel heel veel. Ik vind je haar van voren er leuk uit zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als jij je er prettiger en zelfverzekerder door gaat voelen dan zeker doen. Maar zoals in diverse reacties al staat laat je wel goed voorlichten en bestel niet zomaar via internet. De pruiken / haarstukjes zijn tegenwoordig niet van echt te onderscheiden. Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet en jij je er goed bij voelt. Ik denk dat ik in jouw situatie het zou doen. Ben niet ijdel aangelegd maar ik voel mij ook altijd fijner als de kapper er weer even een kleurtje in heeft gedaan en heeft geknipt. Geen bijzonder kapsel of kleurtje alles standaard maar toch geeft het een goed gevoel.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn moeder heeft dat ook sinds een jaar of 10. En vroeger had ze een grote bos lang wild haar :( . Ik verwacht me aan hetzelfde, ik zie alvast dat mijn haardos ook al flink dunner is geworden. Moeilijk wel hé. Ik zou het niet weten. Mij lijkt een pruik behoorlijk ambetant om te dragen, maar misschien zou ik er ook wel eentje willen dan ... . Mijn moeder heeft er nog eentje van toen ze kanker had en ik denk niet dat ze die 3 keer gedragen heeft, zelfs al vindt ze haar huidige dunne haar zeer erg.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Moeilijke keuze voor je. Mijn haar is ook dun. In de winter draag ik een muts en in de zomer vaak een petje. Dat voelt luchtiger

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je hebt met een pruik een hoofd met meer haar dan je van nature waarschijnlijk ooit hebt gehad, maar het lijkt me zo warm en benauwd !
    Ook ik heb dun en fijn haar, altijd gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zou het niet doen, zo’n heet vies ding op je kop. Je ziet er prima uit zo. Er zijn zoveel mensen met dun haar, oud en jong.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wil wel met je ruilen, krijg jij mijn spataderen…

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Laat je vooral goed adviseren, ga naar een goede pruikenmaker, praat (online) met mensen die een pruik dragen. Ik weet niet wat ik zou doen, heb er nooit over nagedacht omdat dat niet nodig was. Mijn moeder had 30 jaar geleden na haar chemokuur een prachtige pruik, je zag nauwelijks dat het een pruik was. En dat was 30 jaar geleden, denk dat ze nu nog veel mooier en beter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Je hebt zulke mooie haarstukjes dat je niet ziet dat het je eigen haar niet is. Tijdens en na mijn chemokuren heb ik een pruik gedragen. Zat ook met warm weer niet vervelend, hoewel ik daar wel vanuit was gegaan. Denk dat als je goed voorgelicht wordt bij een haarspecialist je misschien makkelijker een keus kan maken van de voor- en nadelen.
    Succes.
    Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Pruiken kunnen best mooi zijn, niet van echt te onderscheiden. Maar het lijkt me zo warm en benauwd zitten! Ik kan je dus niet raden. Was wel van plan om als ik maak zou worden door de chemo een mutsje of buff (?) Te gaan dragen....

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb ook haar dat mijn hoofdhuid niet volledig bedekt. Ik voor mij draag het met 'opgeheven' hoofd; het stoort mij niet en ik merk ook niet dat het anderen stoort. Ik ben 63 jr.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. De kapper roemt mijn haar. Dik. Het moet uitgedund. Ik wijt het aan mijn Moerman dieet en supplementen. Speciaal de 50+ met K2 van Lamberts. Maar ja, dat is mijn leven. Ik slik veel supplementen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik adviseer een leuke brede haarband. Iedere dag een andere.
    Dus 7 haarbanden kopen. In verschillende stijlen.
    Hoe leuk is dat :)

    Vonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Mijn zusje, inmiddels al lang overleden, had een pruik omdat ze kaal was geworden door chemotherapie. De pruik was mooi maar het was niet vol te houden om hem te dragen. Heel warm, jeukerig en irriteerde de hoofdhuid die door chemotherapie ook dunner wordt. Ze droeg zachte mutsjes. Een alternatief is een haarband met met nephaar eraan. Stond heel leuk en irriteerde niet. Voor weinig geld te koop op internet. Ik wens je veel wijsheid toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik ben ouder dan jij en heb nog een volle bos haar. Ik kan dus niet uit ervaring spreken. Maar als ik zie hoe veel moeite vrouwen soms doen om hun kaalheid te verbergen, dan denk ik, waarom scheer je niet alles weg?
    Een kale kop is toch lekker fris.
    Mijn overleden vriend had een volle kop haar, maar schoor alles af toen hij ziek werd. Het haar irriteerde hem.
    Mijn nieuwe vriend had een halfkale kop met grijze krulletjes.
    Sinds hij ziek werd van corona verdroeg hij het haar op zijn kop niet meer en schoor alles weg. Het staat veel beter en hij vind het zelf ook lekker fris.
    Hij blijft zijn hoofd scheren.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.