dinsdag 17 oktober 2023

Eindelijk de winterspullen tevoorschijn gehaald!

Het hoort bij het seizoen: de winter komt er aan!
Afgelopen weekend was het koud. De hagelbuien trokken voorbij en in huis kwam 's ochtends de temperatuur niet boven de 16,2 graden.
Echt te koud naar mijn smaak.
Daar helpen dekentjes en warme vesten dan niet meer voldoende.
Dus haalde ik winterjassen tevoorschijn en een warme sjaal voor fiets- en wandeltochten buitenshuis!
Ik verschoonde mijn bed en legde mijn elektrische onderdeken op het bed en stopte een warmer dekbed in de hoes en ik legde gelijk ook nog maar een fleecedeken klaar, voor als dat nodig mocht zijn. Het zomerdekbed laat ik een tijdje op zolder luchten voor het open dakraam.

Ik had plannen om in de maand oktober niet te stoken, of hooguit zo veel als vorig jaar in oktober. Ik vond eigenlijk dat ik nog maar even door moest zonder verwarming. Maar beneden was het erg fris en mijn handen waren koud. Toch tijd om de thermostaat hoger te zetten! Ik heb nog eens even nagekeken hoe het zat met die 2,7 m³ die ik vorig jaar in oktober verstookte en dan blijkt dat ik vorig jaar in oktober een week op vakantie was! Dan is het een koud kunstje om weinig gas te gebruiken! 

Gasverbruik deze maand t/m zondag 15 oktober 1,2 m³. Het is misschien nog mogelijk om ook deze maand niet meer te stoken dan die 2,7 m³. Maar ik ga er niet voor in de kou zitten.
Op dit moment, op dinsdagochtend om 9 uur, is het 4 graden buiten.

10 opmerkingen:

  1. Op mijn vroege ochtendwandeling is het al winterjas aan en muts op

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren voor het eerst handschoenen aangehad op de fiets en naar bed met een kruik tegen altijd koude billen.
    De electrische dekens liggen er nog niet op, volgende verschoonronde maar.
    In de kamer is het nog voldoende warm, de keuken is 2 gr kouder en dat is prima.
    Kachel dus nog niet aangehad

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan is het inderdaad geen goede maatstaf als je toen op vakantie was. En een beetje warmte mag je jezelf ook wel gunnen. Hier in de Achterhoek is het ook ineens best koud!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen ik vanmorgen om 8.10 uur op de thermometer keek was het binnen nog 18,5 graden. We verwarmen middels een lucht/lucht warmtepomp, gisteren ook i.v.m. reumatische artritis van mijn partner. We verwarmen tot 20 graden en het koelt dus in de nacht maar weinig af.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Binnen blijft het lekker warm bij mij, op dit moment nog 20 graden. In de loop van de middag en avond gaat mijn elektrische sfeerhaardje aan dat ook kan verwarmen. Daardoor heb ik de thermostaat nog niet hoger hoeven zetten, hoewel oudste zoon die meestal boven op zijn kamer zit nu wel af en toe wat rillend beneden komt ;). In bed heb ik sinds twee nachten mijn tweede dekbed erop gelegd, dat lag al een poosje over het voeteneind heen. Maar nu verdwijn ik dus onder een heerlijke berg warme zachtheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In ons nieuwe huis moeten we nog even zoeken naar hoe het klimaattechnisch allemaal is ingeregeld. De thermostaat van de (heel oude) cv-ketel hangt bijvoorbeeld in de warme woonkamer aan de voorzijde, waardoor er nauwelijks gestookt wordt in de koudere ruimtes (gang, keuken, slaapkamer puber, wasruimte).
    De ruimtes aan de achterzijde zijn sowieso wat kouder, vooral beneden, daar is de isolatie ook minder goed. Kortom: weer een mooie testcase dit najaar.
    Hadden we in het oude huis net een goed beeld, beginnen we weer opnieuw :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de cv ook weer aangezet.
    Was in huis nog maar 16.5gr.
    Dat is veel te koud voor mij.
    Wat ik wel elke ochtend en avond even doe is de ramen open zetten tegen elkaar (en buiten winterseizoen ook de voor en achterdeur) zodat het even door hetbhuis kan trekken en mijn huis weer fris ruikt.
    In de winter doen ik dat maar 10min of kwartiertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Was net in huis nog maar 16,5 graden. Te koud om bij te studeren, dus nu cv aangezet zodat het 17,5 wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vandaag is het toch de derde dinsdag in oktober en in mijn geboortestreek (Midden-Drenthe), mocht met Zuidlaardermarkt de kachel aan. Bij mijn weten is het vandaag Zuidlaardermarkt, dus er lijkt me niks wat je tegenhoudt om de kachel aan te doen.
    Ik zou in ieder geval niet krampachtig vasthouden aan wat je vorig jaar verstookt hebt. In het licht van de eeuwigheid kun je de periodes misschien wel vergelijken, maar het lijkt me volstrekt zinloos om dat ook op detailniveau te doen.
    Dat is ook mijn bezwaar tegen de verbruikscijfers die mijn energieleverancier mij elke maand toestuurt, met de 'beoordeling' dat je de betreffende maand meer of minder gas/elektra gebruikt had en dat een rood of groen kleurtje geeft. Vaak blijkt dat het verschil maar minimaal is; enkele kubieke meters gas, of de zonnepanelen hebben die maand meer of minder geproduceerd en daardoor ook meer of minder teruggeleverd dan het jaar ervoor.
    Pas als die verschillen erg groot zijn lijkt het me zinvol om een berichtje te sturen, maar niet voor die minimale verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier van de week ook even de verwarming aan gehad, wennen voor. ons want we hebben nu een warmtepomp. Het wordt een spannende winter.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.