Ik heb de laatste tijd geschreven over eten waarvan de THT (Tenminste Houdbaar Tot)-datum verstreken was: zeewier, conserven in blik of pot, mienestjes, sojastukjes, babyvoeding (2 jr over datum), gedroogde linzen (2 jr over datum), polenta (5 jr over datum).
Het is maar goed dat ik eindelijk wat opruiming houd in mijn voorraadkast, want eindeloos houdbaar is het nu ook weer niet. Ik ga gewoon de komende weken gestaag door met het opmaken van dergelijke oude voorraden.
Wel goed om te weten:
Dergelijk eten hoef je echt niet weg te gooien. Het is duidelijk dat ik dat ook niet doe.
Wanneer moet je het wel weggooien?
Als een blik of de deksel van een pot bol staat en de inhoud er uit spuit. (dat heb ik wel eens meegemaakt met tomatenpuree)
Als de inhoud niet meer goed ruikt, een muffe geur zal de smaak niet ten goede komen.
Als er beestjes of draden in je meel zitten. Om welke beestjes gaat het dan? O.a. mijt, meelmot, vruchtmot,
vlees- en fruitvlieg,
klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Die beestjes
kunnen er soms al voor de THT datum in gekomen zijn. Die beestjes
zorgen voor een nare geur, soms een soort spinnewebben en daarnaast zie
je de beestjes kruipen in het meel. Ik heb er hier een uitgebreide blog over geschreven.
Gebruik ook hier je ogen en je neus. Zie en ruik je niets verdachts? Dan
is er niets aan de hand en kun je het product gewoon gebruiken.
THT is niet gelijk aan "meteen dodelijk vanaf" (op facebooksite van mijn Zwitserse achternichtje) |
Mijn ervaring is,dat over de datum wel meteen na openen gebruikt moet worden. b.v. pasta wordt muf
BeantwoordenVerwijderenAls het al 1-5 jaar over de datum is had je dat ook al lange tijd in huis voor die datum
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd of de oudste polenta ect nog wel lekker is, eetbaar zal het wel zijn maar het is toch wel fijn om dat met plezier op te kunnen eten en niet met lange tanden
De polenta is nog prima. Ik ga er vandaag weer mee koken en eet het met plezier op!
VerwijderenHeel goed, om hier aandacht voor te hebben. Zo doe ik het ook. Je zult zeker niet ziek worden van deze producten. Het kan wel goed zijn dat de smaak na de tht-datum wat achteruit gaat.
BeantwoordenVerwijderenDat je een klein blikje tomatenpuree uit het oog verliest kan ik me voorstellen maar zoveel producten, dat begrijp ik niet.
BeantwoordenVerwijderenThea
Potten conserven en pakken meel en zo raken bij mij een beetje uit zicht onderin of achterin de kast. Ik ben nu bezig met opmaken en reorganiseren, zodat het voor mij overzichtelijker wordt.
VerwijderenIk ben nogal een chaoot in dergelijke dingen, dus het is heel goed mogelijk dat er toch nog weer pakken en potten onderin of achterin verdwijnen.
Ik wil het oplossen door hoeveelheden aanmerkelijk te verkleinen en op ieder deksel aan te geven wat er in zit + het THT jaar.
Dat overkomt mij ook regelmatig. Zo gek is dat niet, spullen die langzamerhand naar achteren verschuiven of van een plank vallen in een donkere voorraadkast.
VerwijderenIk vind het juist helemaal niet veel en denk dat het gemiddelde huishouden minstens 3x overheen gaat.
VerwijderenEvelien
Wat wordt er weer lekker gezeurd en dus geoordeeld over hoe het hoort . Of zou moeten. Wat een gemutst weer. Ze hebben het allemaal zelf zooo goed voor elkaar . Wat doe je hier dan ? Die mensen die wel wat stimulans kunnen gebruiken weg jagen . Of is het om te kunnen kicken op ik doe en ben zo veel beter. Zielig is dat hoor.
BeantwoordenVerwijderenWat ‘n naar commentaar. Ik volg Aaf al jaren en ze is zo goed bezig met alles dat ik me daarom verbaas dat ze zoveel producten in de kast heeft die (ver) over de tht-datum zijn!
VerwijderenThea
We mogen dus alleen reageren als we zelf ook chaotisch zijn?
VerwijderenJe mag altijd reageren, zo lang je je aan onderstaande regels houdt: onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.
VerwijderenHet was ironisch bedoeld, Aaf.
VerwijderenWaarom plaats je dit soort reacties dan ? ? . Onzin dat mensen die " ook chaotisch " zijn alleen mogen reageren maar waarom reageren om te laten weten dat het niet zo hoort. Of men zelf het zoveel beter heeft of doet . Er is denk ik een groot verschil in wat voor voorraad iemand heeft. Bonen en granen kunnen jaren mee. Duurt wat langer voordat ze gaar worden . En iemand die voorraad op maakt en zo laat zien dat er niet gelijk alles weg gegooid hoeft te worden. Die is juist een inspiratie voor anderen. Doet me denken aan een voedselbank vrouw die ik op een filmpje zag. Ik heb zo veel pasta wat moet ik er mee . En krijg geen brood genoeg . Nou dan maak je pap of pannenkoeken van de pasta. Dacht ik. Tis gewoon meel. Ik ga er van uit dat ook mensen die krap zitten en het even niet meer weten op zuinig aan af komen . Of mogen komen . Toch ? ?
VerwijderenIk probeer zoveel mogelijk om alles op te maken en leeg te eten vlak na aankoop. Soms lukt dat niet, omdat ik het minder lekker vind dan verwacht of toch geen zin had in een bepaald recept. Dan is het dus de kunst om er toch nog iets aanvaardbaars van te maken. Maar als dat betekent dat ik er weer van alles en nog wat bij moet kopen van spullen die ik ook weer niet verder zal gaan gebruiken, dan rest helaas de vuilnisbak.
BeantwoordenVerwijderenNog 3 jaar wachten op inspiratie heeft bij mij geen zin.
Marijke
De behoefte een grote voorraad eten in de kast te hebben, ken ik niet. Meestal wel een extra pak pasta, rijst in huis. Ook van wc papier, wasmiddel enzo heb ik wat extra. Genoeg verse of diepvriesgroente en vlees, vis en tofu om een week te eten mocht ik de deur niet uit kunnen. Maar daar blijft het bij.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben ook altijd een paar potjes en blikjes die lang in de kast staan. Producten die we op vakantie in het buitenland kochten vanwege een leuk blikje (sardines bijvoorbeeld) of iets uit een kerstpakket waar we uiteindelijk niets mee doen. Meestal geef ik de spullen uit het kerstpakket meteen weg, soms dus niet.
BeantwoordenVerwijderen