dinsdag 10 oktober 2023

Fietspomp gerepareerd

De drukmeter van mijn fietspomp deed al heel lang niets meer. Voor mijn driewieler is het van belang om een maximale bandenspanning te hebben. Tussen 3,5 en 4 bar is het beste. Die bandenspanning vergemakkelijkt het fietsen doordat je een lagere rolweerstand hebt en tegelijkertijd vergroot het de levensduur van de fietsaccu doordat die minder energie hoeft te leveren.

Bij mijn gewone fiets deed ik altijd maar wat vanaf het uitvallen van de drukmeter. Ik pompte de banden gewoon stevig op en dat was het. Geen idee hoeveel druk er dan op stond, waarschijnlijk een beetje aan de lage kant. 

Ik vond dat ik een nieuwe fietspomp met spanningsmeter moest hebben, want de bandenspanning was nu, met mijn elektrische driewieler, veel belangrijker geworden.
Over een week of 6 ben ik jarig, een prima cadeau! Totdat ik bedacht: misschien is het een kwestie van het vervangen van een batterijtje. Dat is veel minder vervuilend dan een nieuwe kopen en de oude pomp weg doen.
Dus zo bedacht, zo gedaan. De drukmeter ging met een klein kruiskopschroefje open. Dat was snel klaar. De batterij, het rondje op de foto, zat er vrij strak in, maar het lukte mij om de batterij er uit te wippen.

Geopende drukmeter met oude batterij, type CR2032

Drukmeter klaar voor gebruik
Een nieuwe batterij er in, schroefje weer dicht, en ik heb weer een werkende drukmeter op mijn fietspomp! Dat scheelt weer afval en het is nog veel goedkoper ook!

6 opmerkingen:

  1. Goed van je Aaf en zoveel beter dan een nieuwe! Afval is er al genoeg. Klein foutje in de titel, of is het met opzet combinatie van gerepareerd en gereed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je opmerking! Ik had gisteren na het schrijven nog wel de tekst gecontroleerd op fouten, maar niet de titel. Inderdaad een r vergeten!

      Verwijderen
  2. Goed verzonnen, dat dat het was! Even een tip voor jou en alle meelezers: in een Repair Café kunnen mensen altijd met je meedenken over zoiets - en / of dit repareren, mocht je zelf niet op het idee komen, of er zelf niet achter kunnen komen wat je apparaat makeert. En: dat vinden ze leuk, om mee te denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo tevreden word ik altijd van dat soort acties. Want je moet er altijd toch even aan toe komen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.