zondag 8 oktober 2023

Gootsteen ontstopt!

Het water in mijn gootsteen liep bijna niet meer weg! Nog even en het water liep misschien helemaal niet meer weg. Hoog tijd om er wat aan te doen.
Uiteraard bij voorkeur milieubewust, zonder schade aan leidingen etc.

Het was al jaren geleden dat mijn gootsteen verstopt zat en ik wist niet meer precies wat ik de vorige keer deed. Ik vergeet dat soort dingen. Ik meende wel goed te weten wat ik moest doen.
Ik deed wat baking soda, het laatste uit het doosje, in het afvoerputje en goot daar kokend water op.

Geen resultaat!
Toen toch maar eens gegoogled wat je nu precies moest doen. Het bleek dat er huishoudazijn bij moest. Dus een combinatie van baking soda en azijn.
Omdat ik geen baking soda meer in huis had, probeerde ik gewone soda en azijn, dat lukte vast ook wel! En een paar uur daarna, toen de soda en azijn hun werk gedaan hadden, goot ik kokend water in de afvoer.

Ook dat werd niets!
Toen haalde ik de ontstopper van boven. Je kent hem misschien wel, zo'n rode rubberen plopper aan een houten stok. Flink wat water in de gootsteen en ploppen maar! En ja hoor, het lukte en het water liep snel weer weg!

Wat hielp nu feitelijk tegen de verstopping?
Ik denk dat het de combinatie was. Dat de soda en azijn en het hete water het voorwerk deden, en dat de ontstopper het werk afmaakte.

10 opmerkingen:

  1. Iedere maand gebruik ik wat soda en heet water in de afvoer. Als preventie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik schroef soms dat zeefje / roostertje los. Dan kan ik al de randjes goed schoonmaken en even goed peuren met een raagding in de buis. En soms is het even nodig om de sifon ook los te schroeven om daarin ook schoon te maken. Om al te erge verstoppingen te voorkomen is het verstandig om zo nu en dan er een heet en bruisend soda azijn mengsel door te gieten. Voorkomt allemaal dat ervan dat heftige spul door moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 1 Preventief wekelijks schoonmaken met soda en heet water, en ook de overloop van aanrecht en wastafel ragen. 2 Rubber plopper. 3 De veer gebruiken, daarna 1 en 2. 4.sifon losmaken, wel een vies klusje maar bijna altijd effectief als 1 2 en 3 niet hebben geholpen. Noot: als het water in je toilet of douche omhoog komt als je je vaatwasser draait, of als het in je aanrecht omhoog komt als je doucht etc kun je beter een loodgieter laten kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe ook uit regelmatig even een mengsel van soda (die zakken uit de supermarkt, silver soda) en azijn in de afvoer. Van zowel de keuken als de wastafel in de badkamer en douche afvoer. Net zoals Izerina zegt als preventie.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het eerste wat ik doe als mijn gootsteen verstop zit, is de ontstopper gebruiken. Helpt dat niet, dan komen de volgende stappen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben lang problemen met de afvoer in de keuken gehad. Eerst zelf met soda, bakingsoda en azijn, cola en andere oma weet raad middelen aan de slag gegaan. Daarna door een bedrijf met een veer diverse malen laten ontstoppen. Na een week was het weer zo. Het water liep uit het keukenkastje toen de vaatwasser het water afvoerde. We gingen toen maar met de hand afwassen en het water uit het teiltje in de wc gooien wat weer voor waterdruppels op het parket zorgde.Uiteindelijk bleek dat de afvoerbuis onder het huis verzakt was waardoor het water wel doorliep maar veel te langzaam en maar tot een bepaald punt. 3 van onze buren hadden hetzelfde probleem gehad. Door een bekend rioolreinigingsbedrijf laten oplossen. Zij zijn een dag in de kruipruimte bezig geweest. De offerte was een fors bedrag maar wat een genot om niet steeds met teiltjes heen en weer te hoeven lopen. We hebben trouwens nog steeds geen rekening gehad. De uitvoerders zeiden dat de rekening wel een half jaar op zich kon laten wachten. We zien wel, ik ben blij dat het is verholpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Of je wekelijks je afvoer door moet spoelen met warm sodawater, weet ik niet, maar doe het zelf wel met enige regelmaat. En ook de 'plopper' is een effectief hulpmiddel, zo ouderwets als het ook mag zijn. Desondanks ontkom ik er niet aan om gemiddeld eens per twee jaar de afvoer even met een veer door te ragen, of de sifon even los te draaien; er gaat altijd wel iets mee met het spoelwater dat ook de agressieve omgeving van de afvoer overleeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Azijn en soda reageren met elkaar en maken co2 en zout. Praktisch gezien, het is spa rood met een beetje zout gooien. En de geproduceerde co2 is heeft te weinig druk (=kracht) om de pijpen leeg te "duwen"
    Het best is heet water (die los beter vet op), en de "plopper". Anders de middelen die speciaal zijn ontworpen, als ze een keer per zoveel jaren worden gebruikt, zijn niet zo schadelijke (en de azijn is ook niet het best voor het milieu)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Plopper is heilig voor allerlei verstoppingen
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.