donderdag 5 oktober 2023

Voorraden opeten of leven van weinig geld?

Toen ik vorige week  schreef over rondkomen van een minimum, maar eigenlijk schreef over mijn plannen om veel te ruime voedselvoorraden op te maken, wezen sommige lezers mij er op dat dit echt iets heel anders is.

En ze hebben gelijk.
Ik verkeer in een luxepositie.
Ik hoef niet ieder dubbeltje om te draaien om rond te komen. Lukt het niet om te eten uit de voorraad? Dan heb ik voldoende (spaar)geld en inkomen achter de hand om bij te kopen wat nodig is en meer dan dat.
En die voorraden kocht ik doordat ik genoeg geld had om die te kopen. Wel bijna alles gekocht in aanbiedingen, maar dat maakt niet uit, ik had het extra geld en kocht extra conserven, extra pasta, extra rijst, couscous, extra tomaten in blik etc.
Het is lang geleden, in de tijd dat ik in de bijstand zat, dat ik weinig voorraad had en weinig extra kon kopen. 
Ook toen ik besloot om versneld mijn hypotheek af te lossen, leefde ik van weinig geld. Maar dat was mijn eigen keuze. Ik hóéfde niet extra af te lossen, er zat geen dwang achter. Ik had ook anders kunnen kiezen, zodat ik nu misschien wat met die aflossingsvrije hypotheek in de knoop zat. Helemaal vrijwillig was die aflossing niet, maar ik had meer pauzes kunnen inlassen dan dat ik deed. Het was mijn eigen keuze om weinig uit te geven en veel te besparen. Dat ik het aflossen vrij snel deed, was vooral omdat ik er graag voor mijn pensioen van af wilde zijn en dat lukte, in januari 2018 was ik hypotheekvrij! Achteraf gezien, was een maandelijkse hypotheek van bijvoorbeeld 100 euro per maand prima op te brengen geweest.

Hoe gaat het met het opeten van voorraad?
Ik merk wel dat het flink wat creativiteit vergt.  Wat ik in huis heb, is niet zonder meer te combineren tot een smakelijke maaltijd. Hoe combineer je zuurkool met pasta of rijst? Ik herinner mij dat mijn 1e man zuurkool combineerde met gierst en gekookte sojabonen en dat stampte tot een stamppot en bij mijn oudste dochter eten ze wel eens pasta met zuurkool.
Wat ik nu doe: deels vers kopen en deels opmaken van voorraden. En dat bevalt me prima.
Ik maak voor mijn blog van komende zaterdag 2 lijstjes, 1 met aankopen en 1 met gebruikte voorraad. Van de voorraad heb ik de prijzen berekend van wat ik er nu zou moeten betalen, want ik heb geen idee wat ik er destijds voor betaalde.

14 opmerkingen:

  1. Ik deed ook mijn jaarlijkse voorraad-controle. Een paar blikjes tot dec. De helft eet ik zelf,de anderen gaan naar het buurt-ruilkastje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is stamppot met bijv witte bonen erdoor stampen voor de eiwitten een probleem?. Gelezen bij Annemiek's Mijmeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet in de winter soms hutspot met gestampte witte bonen ipv aardappelen en gebakken champignons er door ipv vlees. Heel lekker. Het zal met zuurkool ook wel smaken denk ik.

      Verwijderen
  3. Van zuurkool kun je ook een lekkere salade maken, met augurkjes en gerookte tofu bijvoorbeeld. Of met ananas en appel.
    Zuurkool op z'n Frans met bonen of linzen in een stoofpot ( cassoulet) met tomatenblokjes, quorn, wortels en veel kruiden zoals tijm en oregano.
    Volkoren broodje erbij, twee dagen smullen!
    Oh ja, die polenta die je vorige keer noemde, daar is een paddenstoelensaus heel lekker bij. Of af laten koelen, in stukken snijden, en die opbakken met kaas. Sla erbij, MM!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kreeg een keer het recept van iemand voor een zuurkool gerecht wat met rijst gegeten kan worden: geroerbakte zuurkool. Heel makkelijk: laat de zuurkool uitlekken in een vergiet, vocht uitknijpen. In een wok, gesnipperd uitje, gesnipperde knoflook en stukjes paprika , stukjes wortel, stukjes (vega)rookworst wokken en dan de uitgelekte zuurkool toevoegen en eventueel nog op smaak brengen met beetje ketjap, zout, peper en kruiden(tot je het zelf lekker vind smaken ;)). En dan serveren met rijst. Ik maak dit af en toe en vind het erg lekker. groetjes An

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaaa roerbak zuurkool is heel lekker! Ook lekker op een broodje vind ik

      Verwijderen
  5. Ooh,als toevoeging nog op de geroerbakte zuurkool, als er wat van over is dan is het ook lekker om wat op een broodje (pistoletje) te doen met kaas of een hotdog en dan even in de oven. Ik heb zelfs een keer, was toen echt nog een klein restje over, wat op een tosti met kaas gedaan, rare combi misschien , maar ik vond het wel lekker en restje niet weg te hoeven gooien.
    Gisteren geen zin om naar de winkel te gaan en ook iets gemaakt met wat er nog in de koelkast lag: een wrap gevuld met roerei waar ik stukjes ui, paprika en champignons doorheen heb gedaan en een restje geraspte kaas ook nog er door. Nog een salade erbij kunnen maken van wat er was (sla, komkommer, paprika en beetje mais)en was wederom ook erg lekker. En vandaag boodschappen doen, want de koelkast is nu echt bijna leeg. groetjes An

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geïnspireerd door jou ben ik van plan deze hele maand niet in een supermarkt te komen en de voorraad op te maken. Eieren, fruit (appels, peren genoeg momenteel) en groenten koop ik langs de weg en anders uit de voorraad potten of blikken.
    Aardappelen was ook even een probleem maar voorlopig genoeg doordat ik in een streek woon met bouwboeren en die worden momenteel geoogst.
    Misschien gênant....maar die heb ik van de weg en uit de berm (geoogst) want momenteel door het valt er wel eens wat van de tractoren af.... fietstas vol dus ook weer opgelost....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik ook gedaan, in een flauwe bocht die ze waarschijnlijk te snel namen lag veel, ook fietstas vol en ik heb altijd zakken ervoor in mijn tas tijdens de oogst/rooi tijd. We wonen vlakbij een uien overslagbedrijf, de bakken uien komen er met trekkers in en worden daar gesorteerd en verpakt, dus daar ligt ook regelmatig wat langs de weg.
      en we hebben zeker 15 kilo peren geraapt/geplukt bij een boomgaard, netjes gevraagd hoor een paar jaar geleden.
      Paar weken geleden 2 emmers sperziebonen ook geraapt.

      Verwijderen
    2. Doe ik ook , gratis en voor niets.

      Verwijderen
  7. Mijn voorraad bestaat deels uit dingen die ik ooit kocht met het vaste voornemen om eens iets nieuws te proberen te maken... en vervolgens was ik er nooit echt voor in de stemming. Dus mijn goede voornemen is om deze dingen nu op te maken, óf weg te geven aan de voedselbank (als ik het echt niet zie zitten om het te maken), en dan daarna een voorraad aan te gaan houden van etenswaren die ik wel echt eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb wel eens als een experiment loempia's gemaakt met zuurkool, creme fraiche en (vega) rookworst of spekjes. Was echt wel lekker voor een keertje.
    In een restaurant at ik eens kroketten met kaas en zuurkool dat was zeker lekker maar zelf kroketten maken vind ik veel werk alhoewel het niet echt moeilijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vandaag ook wat uit de kast gehaald: een blikje kool in mosterd, ooit gekocht in een toko.
    Nou het ligt in de compostbak. Het rook zo sterk, heel veel mosterdzaadjes en zout om de reepjes kool, afgespoeld maar het is zo vreselijk zout en scherp. Misschien zou het samen met wat andere groentes wel eetbaar worden, maar ik was toch bang dat het zonde van die andere groente zou zijn en het totaal verpest.
    Helaas

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Aaf, als ik het echt niet meer weet dan zoek ik op internet recepten op. Soms is een woord genoeg (+ recept of recipe) en dan bekijk ik de afbeeldingen. Lijkt het me lekker dan klik ik door voor een recept of omschrijving. Ik zoek ook graag op buitenlandse websites naar recepten, want er is zoveel lekkers in de wereld. En de woorden die ik niet ken laat ik vertalen door Google. Met de lijst van ingrediënten en genoeg ervaring op kookgebied kom ik er dan wel uit hoe ik iets moet maken. Op deze manier heb ik al veel lekkere nieuwe dingen leren koken de laatste jaren.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.