woensdag 15 november 2023

Hoe kun je overstappen als je niet weet waar je voor tekent?

Nu de zorgverzekeringen hun premies voor 2024 bekend hebben gemaakt, word je als consument weer gelokt om over stappen. Waar vind je in jouw/jullie situatie de meeste waar voor je geld?

Er is wel een groot probleem bij het kiezen:
De zorgverzekeraars zijn nog in onderhandeling met veel zorgaanbieders over de contracten.
Dit jaar duurde het tot (veel te) ver in het kalenderjaar voordat verzekeraars de onderhandelingen afgesloten hadden.
Je moet als consument voor 1 januari je verzekering opzeggen als je over wilt stappen en daarna heb je nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te zoeken. Maar, op 1 februari 2023 hadden veel zorgverzekeringen hun contracten nog niet op orde. Dus kon het gebeuren dat de zorg van  jouw zorgaanbieder niet vergoed werd en je naar een andere zorgaanbieder moest, kilometers verderop.
Uit het NOS artikel van gisteren blijkt dat er nog geen zorgverzekering is die alle contracten heeft geregeld. VGZ spant de kroon, die is bij 89% van de contracten met ziekenhuizen nog in onderhandeling. Bij Menzis gaat het om 88%. Ook mijn verzekeraar DSW is nog in onderhandeling met 41% van de ziekenhuizen.

De Consumentenbond heeft nu besloten om de Nederlandse Zorgautoriteit te vragen om in te grijpen en als dat niet helpt juridische stappen te ondernemen. Ik vind het een prima idee, want het is te gek voor woorden dat zorgverzekeringen veel te laat hun contracten geregeld hebben!

Mijn advies: mocht je overwegen om over te stappen,  wacht dan nog een aantal weken.  Dan is er hopelijk meer duidelijkheid over contracten met zorgaanbieders!

15 opmerkingen:

 1. Ja inderdaad bizar. Wij zijn verzekerd bij Menzis en de eerste 9 maanden gelukkig geen zorg nodig gehad in een ziekenhuis maar kreeg ik via mijn huisarts een doorverwijzing voor een specialist én moet er een specialistisch onderzoek gedaan worden maar het zorgplafond is nu bereikt en ik moet wachten tot volgend jaar. Menzis gebeld maar er is verder niets aan te doen ik mag wel naar een andere ziekenhuis waar nog ruimte is maar hier zijn wachtlijsten. Zulke zaken kun je helemaal niet weten en uitzoeken als consumenten en ik vind het bovendien ridicuul dat je zelf maar aan de slag moet om alles uit te zoeken. Het is al duur genoeg allemaal en een zorgverzekering zou juist rust en stabiliteit moeten bieden het gaat niet om je fiets of auto. Ik zag maandag bij Radar zo'n mevrouw van de zorgverzekeraars die dan verteld dat je zelf maar rond moet gaan bellen. Ik vind dat de politiek ervoor moet zorgen dat zorgverzekeraars de contracten op orde hebben vóór begin december zodat je als consument echt iets te keizen hebt. Als consument ben je namelijk wel verplicht je verzekering voor de 31e van het jaar op te zeggen. Maar goed ik hoor veel mensen klagen maar in de politiek speelt het niet echt ik zie maar weinig terug in verkiezingsprogramma's (behalve bij de SP maar die roepen dat al jaren). Je bent bijna bang om iets te gaan mankeren en ziek zijn of een ongeluk krijgen is geen keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij spoed wordt het altijd vergoed. De vraag of je wel bij een gecontracteerde zorgaanbieder zit, geldt enkel voor de planbare zorg, dacht ik. Bij planbare zorg kun je zelf van te voren controleren of er een contract is. Ikzelf sta enkel onder controle bij de oogarts, en daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Gelden de beperkingen ook voor controles? Geartsje

   Verwijderen
  2. Dat klinkt leuk rn aardig, maar wij wonen in Zeeland en niet in de randstad waar je uit meerdere ziekenhuizen kunt kiezen. Wij hebben 2 ziekenhuizen in heel zeeland, waarvan 1 op zeeuws-vlaanderen (= veel verder rijden en 10 euro tunnelkosten per ziekenhuisbezoek) als daar geen contract mee is, waar moet ik dan heen? De orovincie uit voor reguliere zorg?

   Vorig jaar heb ik een veel duurdere verzekering genomen om er zeker van te zijn dat we naar het duchtstbijzijnde ziekenhuis kunnen gaan (20 km verderop).

   Dat is toch van de zotte?!

   Het gaat om een ziekenhuis voir reguliere zorg, niet om een facelift of zo...   Verwijderen
 2. Ook weet je niet wat de afspraken tussen ziekenhuis (zorgaanbieder) en verzekeraars over aantallen / budget is. Het verbaasde me dat een zorgverzekeraar vertelde dat het budget op is en dat nieuwe patiënten moeten wachten tot vlg jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is niet iets van dit jaar alleen. Ik kies er altijd voor om eventueel pas over te stappen tussen kerst en nieuwjaar. Nu geeft de vergelijkingssite van geld.nl aan dat bijv bij fbto keuze uit alle ziekenhuizen inbegrepen is. De consumentenbond geen aan dat fbto een beperkte keuze biedt wat betreft ziekenhuizen. Dat geeft ook een vertekend beeld. Wij zijn bij fbto en die zijn het gunstigst geprijsd in ons geval. En al 2 jaar zijn op het laatst toch alle ziekenhuizen gecontracteerd. Wij hebben vrij veel zorg nodig. Dus ik moet dat wel goed in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit bij fbto. Volgens een vergelijkingssite zou dat weer de voordeligste optie zijn voor mij. Maar in mijn aanbod tot verlenging van fbto staat een maandpremie die 5 euro per persoon hoger ligt dan wat de vergelijkingssite aangeeft. Ik ga daar nog over bellen, maar ook daar moet je dus op letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor hetzelfde pakket? Welke vergelijkingssite heb je gebruikt?

   Verwijderen
  2. Zelfde pakket, via independer.nl. Maar nu zie ik dat independer inmiddels ook de hogere premie vermeldt. Zal dus wel een foutje van hen geweest zijn. Jammer, 12x5x3personen is toch een hoop geld.

   Verwijderen
 5. Het is heel lastig. Mijn (zeer gewaardeerde dsw) doet volgend jaar geen zaken met mijn audicien (kleine winkel maar heel professioneel). En net volgend jaar mag ik nieuwe.
  Nu moet ik van te voren een aanvraag indienen (met kans op minder vergoeding dan de 75% uit de basisverzekering) of overstappen naar een andere verzekeraar. Ik heb helemaal geen zin in dit soort gedoe. Het lijkt wel elk jaar lastiger te worden om te zorgen dat je zo verzekerd bent dat je er niet veel zorgen aan hebt.
  Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben al jarenlang bij VGZ. Over het algemeen tevreden maar heb eigenlijk meer fysio nodig dan de max 18 die VGZ biedt. Maar uit de AV heb ik meer zaken waar ik op let, alternatieve zorg en hulpmiddelen en pedicurevergoeding, en ik heb er een hoge tandartsverzekering. Ook heb ik oedeembehandelingen, als ik overstap moet dat weer opnieuw aangevraagd worden en vaak doet goedkeuring lang.
  Als ik overstap moet ik me daar het meeste in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De consumentenbond had al veel eerder naar de rechter moeten stappen. Want dit probleem speelt al jaren. Gewoon de regel instellen: zolang onderhandelingen duren, geldt de regel: alles wordt vergoed. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bij overstappen is alleen de aanvullende verzekering belangrijk,pas op met het opzeggen van je oude verzekering,het kan zijn dat je voor de aanvullende verzekering niet geaccepteerd word.dat word steets moeilijker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je misschien om welke redenen je niet geaccepteerd zou kunnen worden voor een AV? Ik wil juist voor meer fysio overstappen

   Verwijderen
 9. We moeten terug naar het algemene Ziekenfonds waarbij normale (ziekenhuis) zorg door heel Nederland gewoon vergoed wordt. En dan in de aanvullende verzekering duidelijk aangeven waarvoor men zich extra verzekerd, bijvoorbeeld extra fysiotherapie, extra tandarts behandelingen zoals een beugel, alternatieve geneeswijzen enz. Dan is iedereen gelijk voor de belangrijkste zorgvragen. En wil je iets extra, dan betaal je er maar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was ook aan het oriënteren, maar wacht nog even. Mijn duurzame verzekeraar is overgenomen. Dat weeg ik ook altijd mee. Nu een meer dan gemiddelde premiestijging, dus ik denk dat overstappen wel loont dit keer.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.