zondag 14 januari 2024

Ik kan weer met mijn driewieler over de brug!!

In mei 2021 kwam een schipper in aanvaring met de beweegbare brug over het Van Starkenborghkanaal en beschadigde de brug dusdanig dat hij niet meer te repareren was. Er moest een nieuwe brug komen en die is er nog steeds niet. Als sinds jaren liggen er twee hoge bruggen voor fietsers en voetgangers naast de oude, nu verdwenen brug. Voor als de brug open is en de boten door de brug varen.  Je gaat langs de traptreden omhoog, loopt met de fiets aan de hand over de brug en daalt weer af, met de fiets aan de hand. Het is een drukke route, die ik tussen mei 2007 en mijn pensioendatum bijna dagelijks nam. Samen met de ruim zestienduizend Groningers die dagelijks over die brug fietsen. Het schijnt een van de drukste fietsroutes van Nederland te zijn!
En toen voer die schipper in een mooie meinacht de brug in de vernieling.
Met mijn driewieler kan ik met geen mogelijkheid die trappen nemen, dus ik moest omfietsen, over een andere brug.
Om te zorgen dat fietsers, mensen met een scootmobiel, bakfiets of rolstoel, of kinderwagen nu ook weer over de brug kunnen, zijn er hellingbanen gemaakt door middel van een steigerconstructie.
Lees ook hier.
Automobilisten kunnen er nog steeds niet langs en vrachtwagens al helemaal niet, maar fietser nu dus wel!
Ik ga het binnenkort proberen!

De hellingbanen aan de zuidzijde. Bron: Rijkswaterstaat

3 opmerkingen:

  1. Ha, dat is fijn! Ik sta soms ook, als ik op vakantie ben, met mijn zwaarbeladen fiets onder aan zo'n brug: de route gaat omhoog, maar MIJ lukt dat niet! Dus omfietsen - maar HOE?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi ding geworden en als alles snel weer gerepareerd zou kunnen worden was dat vast niet gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik woon er vlakbij en ben er gister even heen gelopen. Wat een construct! Mijn ene zoon vindt het fijner, de ander was sneller met de fiets over de loopbrug en vindt de drukte vervelend. Het is eerst breed en daarna, op de oude brug, veel smaller. Met name scooters zijn dan heel naar. Ik liep er even overheen en dan vliegen ze ook bij je langs. Je mag er ook niet overheen lopen maar ik wilde even de ervaring, ik zag ook veel hardlopers, al met al een drukte van belang.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.