zondag 7 januari 2024

Kijk, daar zit iets geks, iets wat er niet hoort!

Ze houdt me een spiegel voor en laat mij zien dat het tandvlees tussen de hoektand en de tand er naast een rode streep vertoont en dat er op die streep een soort pukkeltjes met witte kopjes zitten. Als ze die pukkeltjes open maakt, komt er pus uit. Dat is inderdaad gek!
Ik zit voor een halfjaarlijkse controle bij de tandarts en ik had helemaal geen klachten. Geen pijn, geen rare smaak in mijn mond, helemaal niets!

Na het maken van 2 röntgenfoto's mag ik  bij het beeldscherm komen staan en kan ook ik zien dat er iets niet klopt. De punt van de wortel is ontstoken en vanuit die ontsteking loopt een kanaaltje, een fistel, naar die pukkels en daardoor voert het lichaam de pus af. De tand zelf heeft een wortelkanaalbehandeling ondergaan, heel veel jaren geleden, misschien wel 20 jaar of langer.
En nu toch een ontsteking.
Gelukkig heb ik geen pijn, dat komt doordat er geen druk ontstaat, de pus kan weg. Dat klinkt niet smakelijk, maar zoals gezegd, heb ik er niets van gemerkt.
En dat blijkt dat ik hiervoor een operatie nodig heb. Op kaakchirurgie in het ziekenhuis moet de wortelpunt operatief verwijderd worden, dat heet een apexresectie. Juist ja, nou ja, dat moet dan maar, is mijn reactie.
Zo kom je met niets binnen en ga je met een kleine operatie in het verschiet weer naar buiten.

Dit is apexresectie nummer 2.
Ik heb eerder op de operatietafel gelegen voor zo'n zelfde operatie bij een andere voortand. Toen had ik wel heel veel pijn en was ik heel blij dat er wat aan gedaan werd.
Doordat ik ervaring heb zie ik er helemaal niet tegen op.
Het komt wel goed!

En de zorgverzekering? Volgens mij wordt de ingreep voor 100% vergoed en dat eigen risico betaal ik ook dit jaar weer gespreid over 10 maanden. Dat kost niets extra en ik maak toch ieder jaar mijn eigen risico wel vol en krijg nooit wat terug.


16 opmerkingen:

  1. Toen ik een fistel had heeft de tandarts eerst geprobeerd het weg te krijgen door met een naaldje er een antibioticum in te spuiten. Dat lukte en operatie voorkomen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook na een wortelkanaalbehandeling in een kies 2 keer in korte tijd een apex resectie gehad.
    Toen er een 3e ontsteking in kwam is de kies getrokken. Geloof dat het 3 ontstekingen waren in 1,5 jaar tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan het zo zijn dat je meer kans hebt op dit soort infecties door diabetes?
    En zo ja, is er iets wat je kunt doen ter preventie? Titia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk niet dat je de komende operatie ermee kunt voorkomen maar het zogenaamde oil pulling voorkomt veel gebitsklachten.
    Je kunt het preventief inzetten en tal van problemen voorkomen. Het is een oude techniek uit de Ayurveda en werkt zeker! Ik krijg altijd complimenten over mijn schone gebit en mond van de mondhygiënist, ze wéét dat het werkt maar ze beveelt het niemand aan...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een ontstoken wortelpunt gaat iets verder dan goede mondverzorging...

      Verwijderen
    2. Ik heb begin 2023 een 3e apexresectie aan dezelfde tand gehad; laatste redmiddel. Maar het heeft helaas niet mogen baten. Daarom moet komend jaar de tand worden verwijderd, bot worden verplaatst van kaak naar voorkant en een kunstwortel/implantaat worden geplaatst. Superleuk traject van minstens een half jaar en 2k... ik kijk er niet naar uit.

      Verwijderen
    3. Dit vind ik op het internet:

      Oil pulling voor de algemene gezondheid is pure pseudowetenschap. Deze techniek is niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd als een betrouwbare manier om de mondgezondheid te verbeteren. Detox-claims zijn nergens op gebaseerd en er is geen bewijs of reden om oil pulling aan te bevelen als alternatief voor reguliere mondverzorging.

      Oil pulling biedt geen voordeel boven goed tandenpoetsen en gezond eten. Als je op zoek bent naar manieren om je mondverzorgingsroutine te verbeteren, kun je het beste blijven poetsen en flossen en regelmatig naar de tandarts gaan om je mond gezond te houden.

      Ik houd het bij flossen, tandenstokers en -ragers en regelmatig de tandarts bezoeken.

      Verwijderen
    4. Volgens mijn broer moet je niet alleen je informatie van internet (Wikipedia) halen...maar je kunt ermee doen wat je wilt natuurlijk. Het is een goedkoop en goed bedoeld advies en door mijn tandarts bevestigd.

      Verwijderen
  5. Heel vervelend. Had je het zelf niet gezien? Ik kijk altijd in de spiegel naar mijn gebit bij het poetsen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De fistels zitten hoog, onder mijn bovenlip. Alleen als je de bovenlip ophoog trekt, is het zichtbaar. En aangezien ik geen pijn had, ben ik niet gaan kijken of er iets aan de hand was.

      Verwijderen
  6. Ik ken dat, vanuit het niets ineens iets hebben, heel bizar! Vervelend ook, voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oei Aaf, het is niet levensbedreigend maar nooit leuk om naar de kaakchirurg te gaan. Sterkte ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sterkte, dit soort dingen zijn erg, maar wel vervelend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Liever dit dan een gezwel, zoals een kind van een kennis van mij had. Die moest echt een flinke operatie ondergaan!

      Verwijderen
  9. Ik heb het zelfde probleem ook een paar keer gehad.
    Soms had ik het door dat er een ontsteking zat en de andere keer deed het behoorlijk veel pijn maar ben ik door blijven lopen omdat ik door mijn tandarts vergoeding zat en dat pakte dramatisch slecht uit.
    De ontsteking trok verder mijn kaak in en ik werd er op den duur echt ziek van,zo ziek dat ik uiteindelijk in het ziekenhuis terecht kwam.
    Mijn lichaam was compleet uitgeput door de ontstekingen.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Evelien, verschrikkelijk verhaal over hoe slechtere verzekering van tandartszorg tot dit soort zaken kan leiden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.