dinsdag 9 januari 2024

Vol verwachting klopt mijn hart!

Ieder jaar probeer ik amarylisbollen over te houden en een volgend najaar weer in bloei te trekken. Dit seizoen plantte ik de bollen na een rustperiode weer in potten. En ik moet zeggen, het lijkt er nog niet op dat er bloemen komen. Ik blijf optimistisch, maar ik heb mijn twijfels.

Twee kleine bollen, samen in 1 pot. Wel blad, geen knoppen

Een grote siamese-tweeling-bol. Nog helemaal niets te zien, maar de bol is wel groen, dus niet dood.

Een bollencluster, dat ooit verschillende bloemen gaf. Nu geen knoppen, wel blad.

Gelukkig heb ik begin december en heel recent wel wat bollen gekocht, die gegarandeerd wel bloemen geven. Dus er valt nu toch wat te genieten.

Een kleine amaryllis met 2 kelken

narcissen en een hyacint

Mijn kleindochters vonden afgelopen weekend de bloeiende amaryllis prachtig en vroegen of uit de bollen in het gele en witte potje ook zoiets schitterends gaat komen. Nee helaas, ook mooi, maar heel anders. Ik vind zelf de bloemen van de amaryllis ook schitterend, ook al zijn er maar 2 kelken.  

Of de overgehouden bollen gaan bloeien? De tijd zal het leren. Het is vaker voorgekomen dat een bol pas in maart of soms zelfs pas in mei ging bloeien.

10 opmerkingen:

  1. Toevallig gister een bol van vorig jaar in de kliko gegooid. Een jaar lang "gekoesterd", het resultaat 3 lange groene bladeren. Vorige week in het tuincentrum in een nieuwe gekocht met 50% korting, 2 knoppen erin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij krijgen die eerst bloemen en dan pas bladeren, dus ik denk niet dat het dit jaar nog zal lukken.

    Mie van Moois Van Mie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook mijn bol was veel belovend. 4 mooie bladeren. helaas gingen ze dood. Ik heb de bol nog bewaard. Misschien bloeit hij volgende jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb een kale bol van vorig jaar na de bloei in een pot met aarde gedaan en toen de bladeren volgroeid waren op het balkon gezet. In 0ktober naar binnen gehaald naar koele kamer. Af en toe wat water gegeven De punt van de knop steekt er nu uit. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Of je de amaryllisbollen wel of niet gaan bloeien hangt erg af van de verzorging die ze in het jaar ervoor gekregen hebben. Het is mij wel een aantal keren gelukt, door ze 's zomers op een beschutte plaats buiten te zetten, regelmatig te voeden en in de herfst op een koele plaats af te laten sterven. Van een kweker heb ik begrepen dat een koele periode van groot belang is voor de knopvorming. Heb de beste man op zijn woord geloofd.
    Heb de ervaring dat het geen wet van Meden en Perzen is dat eerst de knop komt en dan pas het blad. Heb het ook regelmatig meegemaakt dat de blaDEn al bijna 'volwassen' waren en dat dan pas de knop tevoorschijn kwam.
    Om praktische redenen zette ik ze meestal in een ruime pot omdat de bloeiende amaryllis (die eigenlijk Hippeastrum heet) topzwaar kan worden en daardoor gauw omvalt. Bijkomend voordeel is dat de bol relatief veel voedsel ter beschikking heeft voor het nieuwe seizoen, wat niet wegneemt dat regelmatig voeding geven tot de goede nazorg blijft horen.
    Als je dit jaar geen bloem krijgt; gewoon goed verzorgen en volgend jaar heb je wel bloemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb mijn bollen van afgelopen seizoen vanaf september op een koele donkere plaats laten afsterven. En voor de rustperiode heb ik ze zo nu en dan plantenvoeding gegeven, maar misschienniet vaak genoeg. . Dus ik hoop er het beste van!

      Verwijderen
  6. We kregen er een van stiefdochter maand of 3 geleden een nieuwe in doos met aarde en potje erbij. Partner vond ook een grotere pot nodig en maakt altijd goede aarde ervoor. Maar tot nu toe hebben we alleen een bos lange bladen geen spoor van komende bloem. We wachten af of er nog wat gaat komen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze zijn al prachtig, zo fris groen, en het is zo spannend he? Titia.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het stukje van Willem klopt! Als de bollen blad hebben, dan voeding geven. Voeding icm blad zorgt ervoor dat er voeding naar de bol kan. De bol heeft kracht nodig voor de gloeiprestatie.
    Afgelopen zomer had ik uit Engeland een flesje liquid seaweed feed meegenomen. En ja hoor, de amaryllis die vorig jaar de bloei oversloeg, kreeg nu weer een grote en mooie bloem.
    Leesgraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als de bollen buiten staan zitten er binnen de kortste keren slakken in te vreten. Ook al plaatst ik ze hoog en droog ergens in een hoekje. Toch ist wel eens gelukt om een bol weer in bloei te krijgen. Dit najaar heb ik er 3 weg gegooid, er zat geen leven meer in

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.