vrijdag 2 februari 2024

Een uitstapje naar het Groninger museum

Sinds 31 december jl. ben ik in het bezit van een museumjaarkaart. Tot nog toe had ik er nog niets mee gedaan. Hoog tijd om eens op stap te gaan!
Ik begon gisteren in het Groninger museum.
Bekend terrein. Ik was daar ooit medewerkster, toen liep ik er als stagiaire dagelijks rond, maar niet om van kunst te genieten. Ik liep er 3 maanden stage tijdens de eindfase van mijn secretaresse-opleiding, dat was eind 1998. Geruime tijd geleden dus, maar nog steeds voelt het gebouw heel vertrouwd.

Helaas was maar een deel van het museum geopend voor publiek, dat komt doordat de tentoonstelling van de Rolling Stones net afgebroken is en de nieuwe nog niet klaar is. Maar ik kom vast en zeker binnenkort nog weer terug!

Wat was er wel?

Een tentoonstelling met foto's van Erwin Olaf. Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden fotograaf. Vooral de foto's van blote dansers vond ik prachtig! Wat een schitterende lichamen en natuurlijk fantastisch fotowerk.

Een portretfototentoonstelling van Joram Krol. Ruim 100 intense zwart-wit foto's van bijzondere mensen, foto's die je bij de strot grijpen. Klik op deze link, en je ziet 4 voorbeelden en een toelichting op het werk van de fotograaf.
Kijk ook hier.

Een tentoonstelling met een selectie van schilderijen van kunstkring De Ploeg. Vooral het schilderij van Jan Altink, Het Witte Paard, sprong er voor mij uit. Die kleuren! Heel mooi!

Bron foto: Groninger museum (op facebook)

Ook de kast met oudtestamentische voorstellingen, beschilderd door Hendrik Nicolaas Werkman, imponeerde.

Kast beschilderd door H.N. Werkman. Bron foto: Groninger museum
 
Verder was er nog de indrukwekkende berg met imponerend Gronings zilver. Dit zilver was op een voor mij nieuwe manier tentoongesteld, niet in afzonderlijke vitrinekasten, maar alles in etages in één grote kast. Indrukwekkend, hoewel je er niet met je neus bovenop kon staan en dus niet nauwkeurig kon bekijken.
Dat vond ik wel jammer. 
Vitrine met zilverwerk. Eigen foto


5 opmerkingen:

  1. Ik ga regelmatig naar het Groninger Museum. Zeker als er een nieuwe, voor mij aantrekkelijke tentoonstelling is. De vaste collectie sla ik meestal over, zo vaak gezien.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om over je museumbezoek te lezen! Ik ben dit jaar naar een mooie fototentoonstelling in het Nationaal Archief geweest. En ik lees net dat het Mediamuseum gaat sluiten. Daar wil ik snel nog een bezoek aan brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijkt me het fijne aan zo'n museum jaar kaart: je gaat makkelijker nog een keertje terug. Ik vind het heel mooi wat je laat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, leuk museum

    https://zuinigaan.blogspot.com/2015/02/koffiedrinken-met-een-collega-blogger.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Och ook van Joram, wat leuk, ons eigen stadsschoffie ;), ik ga kijken! Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.