dinsdag 6 februari 2024

Verandering van smaak

Als kind lustte ik bijna alles. Ik was een dik kind, was op dieet en had altijd honger!
Toch waren er een aantal voedingsmiddelen die ik niet erg lekker vond. Ik at ze wel, maar ik at veel liever wat anders: boerenkool, spruitjes, bruine bonen, bananen en handperen.
Later ben dit soort eten wel meer gaan waarderen, hoewel peren en bonen nog steeds niet mijn favorieten zijn!

In mijn macrobiotische tijd, tussen mijn 22e en mijn 25e jaar, vond ik geroosterde boekweit, gele sojabonen (puur, niets mee gedaan, alleen gekookt) en misosoep lekker. Nu niet meer en ik vind sojabonen heel erg stinken!
Zo zie je dat smaak kan veranderen.

Toen ik begon zo veel mogelijk veganistisch te eten, vond ik de Alpro sojatoetjes best lekker. De yoghurt en de kwark vond ik heel smakelijk, maar naar mate de tijd verstreek vond ik ze steeds minder lekker.
Niets voor mij, die sojatoetjes en ze zijn nog duur ook!

Ik experimenteerde met zelf gekookte toetjes met sojamelk: griesmeel pudding, gele custardvla, havermoutpap. En eigenlijk vond ik niets echt lekker, of de samenstelling trok mij niet aan.
Toen ben ik een tijdje koemelkyoghurt gaan eten. Best lekker, maar ik was niet tevreden over het feit dat ik weer niet-vegan toetjes at.
Dus toch maar weer eens de havermout geprobeerd.
Deze keer met rozijnen en de pap na het koken een tijd laten staan, zodat hij lekker dik wordt.
Dit lijkt een prima oplossing. Heerlijk en te gebruiken zowel als ontbijt en als toetje.
En ook nog veel goedkoper!
De sojamelk koop ik voor 80 cent per liter en de havermout voor 50 cent per 450 gram. Van die havermout heb je ongeveer 110 gram per liter melk nodig. Dus met één pak havermout kook je 4x een pan havermout!

14 opmerkingen:

  1. Zo is ieder mens anders. Als kind vond ik een aantal groentes vreselijk. Nog steeds staan ze niet op het menu

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn super favoriet is ; Qinoa heel erg lang ,zeker een half uur ,laten pruttelen in veel water. Met kaneel . Zodat die kriebelige structuur weg is. En veel kaneel zodat de muffe smaak overheerst wordt. Dan citroen sap er bij .
    En een sausje / smoothie maken van fruit, bosbessen of mango of wat op moet. Het verzadigt . Veel eiwitten en mineralen en vitamines. Gelijk goed wakker. En het smaakt nog ouderwets ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moet je de quinoa nog afgieten? Kaneel mee laten koken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe er zo veel water bij dat het allemaal opgenomen of verdampt word. En dat is veel .Vaak roeren en op een pruttel plaatje of een hele lage stand. Ga het nog wel eens in een hooikist of zo,n madam proberen . En ja de kaneel mee koken is het lekkerst. Kaneelstokje zou ook kunnen dan.

      Verwijderen
  4. Ik lustte als kind best een aantal groentes niet. Maar dat kwam ook door de bereidingswijze, vaak helemaal kapotgekookt. Tegenwoordig lust ik vrijwel alles, alleen zuurkool vind ik echt niet lekker.

    Wij eten maar zelden toetjes, alleen bij bijzondere gelegenheden en als er bezoek is. Toen de kinderen nog kleiner waren kregen ze na het eten een schaaltje ongezoette yoghurt, soms met wat vers fruit erdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als kind lustte ik veel wintergroenten niet maar toen ik 50 jaar geleden kraamverzorgster werd en mee at met het gezin ben ik veel gaan eten.
    Zuurkool en broccoli was niet mijn favoriete groente maar inmiddels heb ik van beide 2 recepten en op die manier vind ik het wel lekker.
    Ik ben nog steeds van de aardappelen, groenten en stukje vlees en de toetjes is een ander verhaal.
    Deze week weer sinaasappel baverois gemaakt en heel vaak maak ik tiramisu van klassiek tot advocaat en vruchten.
    Gelukkig schuiven de kinderen nogal eens aan anders zou ik tonnetje rond worden.
    Groetjes Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij ontbijten altijd met havermoutpap, gemaakt met amandelmelk. Ik voeg gemengde nootjes, cocosrasp en rozijnen toe. Als het gekookt is komt er een halve banaan in plakjes gesneden bij en 5 spiceskruiden en wat honing en kaneel. Heerlijk en goed vullend. Soyamelk en soyayoghurt vind ik niet eten. Cocosyoghurt is wel lekker maar erg duur. Qua groente lust ik alles, vroeger vond ik tuinbonen en lof niet lekker maar sinds ik tuinbonen met gebakken ui en spekjes eet lust ik het wel. Mijn moeder maakte witlof aan met wat beschuitkruimels en koffieroom. Tegenwoordig eet ik witlof met ham en kaas, eerst gekookt daarna even in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. havermoutpap met geraspte appel,heerlijk klein beetje kaneel erover.de soja yogert met vanille van de aldi of lidl is heel smakelijk met wat bosvruchten uit de vriezer ook een heel lekker toetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als kind walgde ik van spruitjes, en ik blief ze nog steeds niet. Sla vond ik ook niet lekker, maar dat kwam, omdat mijn moeder de nerven er niet uithaalde, en die zijn bitter. Op zuurkool ben ik ook niet dol, twee keer op jaar is genoeg, al vond ik als kind rauwe zuurkool heerlijk. Ik herinner me dat ik als kind zuurkool moest kopen. Onderweg naar huis snoepte ik er dan van. Bruine bonen lustte ik ook niet als kind, maar nu vind ik ze best lekker. Verder is mijn smaak niet veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waar kan je havermout voor 50 cent kopen? Ik betaal bij de Lidl 79 cent voor een pond (500g), en ging ervanuit dat het niet veel goedkoper kon. Maar ik leer graag....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze week voor mij in de bonusbox bij AH: 2 pakken voor 99 cent. Ik heb meteen even 4 pakken ingeslagen.

      Verwijderen
    2. De bio havermout van Lidl bevat meer vezels dan de gewone.

      Verwijderen
  10. Sojayoghurt van Sojade is veel lekkerder dan die van Alpro, alleen te koop in de biowinkel maar hier in België goedkoper dan Alpro.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.