zaterdag 16 maart 2024

Een overzicht van de inkopen levensmiddelen in de afgelopen week

Deze week gaf ik niet heel veel geld uit aan boodschappen. Ik bleef ver beneden mijn 1-persoonsbudget van 40 euro in 1 week. Dat komt ook doordat ik gisteravond en vanavond bij mijn dochters at/eet. Gisteren bij de ene en vanavond bij de andere.
Ik heb de door mij gekochte groenten gewogen en genoteerd hoe zwaar ze waren. Dit om kritiek voor te zijn dat ik veel te weinig groente eet c.q. koop. Nu in totaal ruim 2 kg. Als ik dat verdeel over 5 dagen dagen, dan kom ik uit op 400 gram per dag. Het lijkt me dat de critici tevreden kunnen zijn 😜
Ik kocht ook weer eens wat op de wijkmarkt. Ik moest naar de apotheek, dus dat combineerde ik met een wandeling naar de markt (en de bibliotheek). Ik vind het altijd fijn dat wandelingen een doel hebben!
De voorraad brood in mijn vriezer is nu zo langzamerhand op aan het raken. Ik zal in de volgende week maar weer eens brood aanschaffen, het staat al op mijn boodschappenlijstje.
Door de aanbiedingen in de afgelopen weken heb ik nog ruim voldoende vleesvervangers en sojamelk.

 9 - 16 mrt. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
4 bananen* Lidl 0,66
1,5 kg bloedsinaasappels* Plus 2,69
540 gram druiven, half wit half blauw Markt 1,00
2 luxe broodjes* Lidl 0,69
kaas BB @ AH 2,40
gerookte haring BB AH 2,67
3 x halve liter sojadessert 50% actiekorting  Plus 2,59
2 potjes tahin 50% actiekorting Plus 3,69
2 rode puntpaprika's, 257 gram * AH 1,39
witlof, 4 stronkjes, 673 gram* AH 1,79
2 preien, 543 gram* AH 1,00
540 gram snoeptomaatjes  Markt 1,00
gerookte zalm, 100 gram*
AH 3,49
Snacks/ hapjes   0,00
Dranken   0,00
TOTAAL   25,06

23 opmerkingen:

  1. Groenten moet je wegen als het klaar is gemaakt. Dat is wat je daadwerkelijk binnen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind wegen veel gemakkelijker als het nog niet is klaargemaakt. Van 400 gram groente blijft na klaarmaken voldoende over voor een mooie en gezonde portie groenten. Je hebt minimaal 250 gram bereide groenten per dag nodig.

      Verwijderen
  2. Het is van mijn kant uit ook geen kritiek, maar mij lijkt het wat weinig groenten en eenzijdig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zucht, het is ook nooit goed! Vergeet niet dat ik ook groenten gegeten heb die ik nog in huis had, zoals uien, broccoli en sperzieboontjes uit een pot.
      Daarnaast at ik bij dochter bloemkool en wortel.
      Misschien kan mijn hoeveelheden groenten en de verschillende soorten dan wel de toets van de kritiek doorstaan?
      Mijn lijst met aankopen is niet een lijst van wat ik in de afgelopen week gegeten heb.

      Verwijderen
    2. Luz is een reageerder die volledig wappie is, alles is een complot, vaccinaties zijn slecht, Rusland is top, recht is krom en gras is niet groen maar roze.

      Dus ik vind het niet heel raar dat hij/zij hier ook wat over te mekkeren heeft. Lijkt een soort automatische reactie, op alles kritiek leveren. Misschien geeft dat hem/haar een beter gevoel over zichzelf. Ik zou me er niet te veel van aantrekken.

      Verwijderen
    3. @anoniem om 11:50 uur: ik vind dat je overdrijft. Luz geeft ook zinnige reacties. Inderdaad denk ik soms ook: hoe kom je er bij? maar sinds corona een beetje uit zicht is, vind ik het wel meevallen.

      Verwijderen
    4. Anoniem 11.50u
      Vind je dit nu echt nodig, zo'n persoonlijke aanval op Luz?
      Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar deze reactie is tenenkrommend.

      Verwijderen
    5. Het lijkt me lastig als je zo overtuigd bent van je eigen gelijk. En dan gaat het in deze reactie over de hoeveelheid groente die een mens MOET eten ! Waar ik van schrok zijn de baby's die overleden zijn aan kinkhoest. Ouders zijn van mening dat inentingen slecht zijn voor hun kinderen. Binnenkort, als het al niet het geval is, komen kinkhoest, polio en mazelen dus weer op grotere schaal voor. Want de wetenschap is verdacht, volgens deze "kritische " ouders en de overheid is dom, of heeft snode plannen etc.

      Verwijderen
    6. Dat vind ik ook.
      Marijke

      Verwijderen
  3. Aaf maak lekker zelf je eigen afweging hoeveel groente je eet en hoe en of je de hoeveelheid weegt. Er is altijd wel iemand met een andere mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die reactie "zucht, het is ook nooit goed", was grappig bedoeld en niet serieus. Er zullen altijd mensen zijn die op- of aanmerkingen hebben en dat geeft ook helemaal niet.

      Verwijderen
  4. Wat een gezeur altijd in de reacties. Ik eet best wel groente maar aan die 200 of 250 gr. per dag kom ik vaak niet. Mijn vader is heel gezond 86 geworden en at nooit groente, behalve appelmoes. Ik weet het, er zijn altijd van die uitzonderingen maar ik ken weinig mensen die aan die 250 gr. per dag komen.
    Ik eet graag rauwkost maar 250 gr. daarvan is niet te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. de hoeveelheid groenten zal ongetwijfeld goed zijn maar als ik je lijstjes zie vraag ik me wel heel vaak af hoe je hier een weekmenu inclusief ontbijt en lunch van maakt. Misschien wil je dat eens delen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier komt ie voor de afgelopen dagen + vandaag:
      donderdag:
      - ontbijt met oploskoffie met veel sojamelk, een volkoren knäckebröd met margarine en hummus + gehalveerde snoeptomaatjes
      - lunch weer oploskoffie met sojamelk, een volkoren boterham met een halve gerookte haring en een volkoren boterham met hummus en nog meer gehalveerde tomaatjes.
      - diner met broccolisoep met tomaat en een flinke rest pasta (uit de vriezer) met courgette, prei en aubergine, in de soep plantaardige soepballetjes, een soort minestrone soep, maar dan zonder witte bonen. Een maaltijdsoep die goed vulde. Als toetje een sinaasappel en halverwege de middag een banaan. In de regel neem ik iedere dag 2 stuks fruit, behalve natuurlijk bij druiven, dan geen twee stuks.
      Vrijdag
      - ontbijt met oploskoffie met veel sojamelk, een volkoren knäckebröd met margarine en hummus + gehalveerde snoeptomaatjes
      - lunch weer oploskoffie met sojamelk, een volkoren boterham met een halve gerookte haring en een volkoren boterham met hummus en nog meer gehalveerde snoeptomaatjes.
      - diner zelfgemaakte vegan lasagne met veel groenten, cashewnoten en vegan gehakt, gemaakt door mijn jongste dochter en haar zoons van 2 en 7. Ook jongste kleinzoon hielp mee met snijden van de groente.
      Vandaag ongeveer hetzelfde, maar deze keer lasagne gemaakt door mijn schoonzoon, echtgenoot van oudste dochter. Andere ingrediënten, andere groenten en daarbij waarschijnlijk komkommer en tomaat.

      Verwijderen
  6. Hai Aaf, klinkt allemaal lekker! Drink je naast koffie en soyamelk nog meer?
    Ik bne zelf een moeilijke drinker want heb nooit dorst dus moet dat echt steeds bewust doen om aan de 2 liter te komen (incl uit je eten), Weet je hoeveel vocht je binnenkrijgt? GrMarij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik drink naast koffie voornamelijk water en bijna iedere dag een glas limonade met 0% suiker.

      Verwijderen
  7. Ah, ik neem ook altijd een volkoren knack 's morgens, ik ben geen ontbijt- liefhebber. Ik doe er halvarine en zuivelspread op, kop koffie met veel halfvolle melk erbij, en om 10 uur een fruitje ( de peren zijn nu heerlijk en niet duur).
    De rauwkost en gekookte/ gewokte / oven groente bewaar ik voor 's middags en de avondmaaltijd.
    Eet je nooit een toetje Aaf? Ik bijna altijd, yoghurt of kwark met fruit, een handje noten of in het weekend iets zondigs met een biertje erbij.
    In de zomer is een smoothie ook lekker, kan ook vegan. 🙄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel hoor, ik kook de laatste tijd regelmatig een pan havermoutpap, waar ik dan als nagerecht een schaal van neem.

      Verwijderen
  8. Beste Aaf en lezers van Aaf, ik heb besloten niet meer te reageren. Hoewel ik weet dat mijn reacties niet doorsnee zijn, zijn ze uit de meest zuivere intentie en met de beste bedoelingen geplaatst. Ik heb vele jaren lang onderzoek naar voeding/gezondheid gedaan en wil die bevindingen graag delen. Zelf ben ik door mensen die veel meer wetenschap hadden als ik verder geholpen en doe dat ook graag voor een ander. Blijf gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mischien is het verstandiger om het bij jezelf te houden als je reageert. Je kunt inderdaad vaak erg op de persoon reageren. Dan komt het over als een aanval. Je maakt dat menden dan al snel denken, daar heb je jaar weer. En dat wat je wilt zeggen niet over komt. Of weerstand op werkt.

      Verwijderen
    2. Dit lijkt mij een goed idee. Persoonlijk vind ik uw reacties vaak onprettig om te lezen. Jasmijn

      Verwijderen
    3. Luz, blijf vooral reageren.
      Je mening wijkt af van de massa, dus duwen mensen je snel in een verdomhoekje.
      Men hoeft het niet met je eens te zijn, prima.
      Ik ben het met zoveel dingen die ik lees, hoor en zie niet eens, maar ik laat de ander doen wat hij /zij wil.
      Geschreven tekst komt soms ook harder over dan bedoeld of wordt verkeerd opgepakt. Dat kan altijd gebeurrn, maar mensen vinden het soms nodig omdat meteen de aanval op de ander te richten en heel persoonlijk te worden (dat zegt voor mij meer over degene die er zo op reageert dan over de persoon die wat schreef.

      Verwijderen
  9. Ik moet meestal lachen om de reacties van Luz.
    Ze doen me denken aan de pastoor in mijn kindertijd.
    Ik vroeg (1957, ik was bijna 8) …hoe weet U dat allemaal, over God, de hemel, het vagevuur, ongedoopte kinderen (mijn broertje was 2 dagen na de geboorte, ongedoopt gestorven)
    Het antwoord was: dat heeft God zelf mij laten weten en daar mag niet aan getwijfeld worden!
    Volgens de juf was ik brutaal geweest…….
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.