donderdag 21 maart 2024

Jumbo stopt met kiloknallers

Het doet mij plezier dat de Jumbo stopt met aanbiedingen op vers vlees.  Dat helpt om de vleesconsumptie terug te dringen. 
Hoe duurder het vlees (of in dit geval minder goedkoop), hoe minder er van gekocht wordt.
Minder vlees = minder dierenleed en het is beter voor het milieu. Waarom beter voor het milieu? Bij het houden van vee komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. De belangrijkste zijn kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Herkauwers (zoals koeien en schapen) produceren methaan als ze voedsel verteren. Uit opgeslagen mest komen methaan en lachgas (N2O) vrij. Het gebruik van mest en kunstmest op het land leidt ook tot de uitstoot van lachgas. Zowel lachgas als methaan zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2. (bron: Milieu centraal)
Mooi dat Jumbo een start maakt, nu andere supermarktketens nog!

Ik eet al jaren vegetarisch met zo nu en dan wat vis en verder drink ik geen melk meer.
Er zijn vrij veel dagen per week dat ik 100% veganistisch eet.


Maar ik moet bekennen, aanbiedingen voor vlees vind ik op een of andere manier nog steeds aantrekkelijk. Een lekker karbonaadje voor weinig geld! Hmmm, lekker, vooral als hij al lekker gekruid is! Het vlees roept nog steeds naar mij: koop mij! Ik koop het niet, ik heb veel te veel filmpjes gezien van slachthuizen.

En toch voel ik een zekere mate van verleiding. 
Kun je nagaan hoe dat bij mensen is die wel (vrijwel) dagelijks vlees eten.
Die gaan bij een aanbieding van hun favoriete vleessoort voor de bijl en kopen dat goedkope vlees en dat snap ik ook wel!

Geen aanbieding, minder verleiding, want de aandacht wordt er minder op gevestigd. 

En kom maar door met meer aanbiedingen voor kwalitatief goede vleesvervangers (kwalitatief goed = voldoende eiwit, voldoende ijzer, weinig zout en wel smakelijk)

40 opmerkingen:

  1. Je schrijft: ‘ die gaan bij een aanbieding van hun favorietem vleessoort voor de bijl’. Je gaat blijkbaar van de vooronderstelling uit dat mensen geen vlees willen kopen, maar bij een goede aanbieding dat wel doen. Zoals jij voor de bijl gaat bij een aanbieding van een vleesvervanger, ga ik voor de bijl bij een aanbieding voor vlees. Ik bekijk aanbiedingen nuchter, kan ik het bebruiken ja dan nee. En uiteraard het liefst een aanbieding, want ik heb geen last van verleidingen, maar ben zuinig. Als ik bv gehakt nodig heb, koop ik dit het liefst met een aanbieding. Dat heeft niets te maken met verleidingen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals zo vaak ga je van jezelf uit. Geartsje Er zijn heel erg veel mensen die zo veel mogelijk voor zo weinig mogelijk inslaan. Om het vervolgens weg te laten rotten in hun electronische vuilnis vat, de koelkast.

      Verwijderen
    2. Voor een deel ging ik uit van mezelf. Maar schrijven dat mensen verleid worden om kiloknallers te kopen, vind ik tendentieus. Alsof ze zonder kiloknallers geen vlees zouden kopen. Er zullen zijn die teveel kopen en dan weg moeten gooien. Sommigen zullen dan meer vlees eten. Omdat het zo goedkoop is. Maar dat zal niet de meerderheid zijn. Hoe duur moet vlees zijn om de prijs acceptabel te laten zijn. Supermarkten kunnen beter stoppen met de aanbiedingen van ongezond eten. Vlees is de laatste jaren al behoorlijk duur geworden. Neem kipfilet, een aantal jaren geleden kocht ik die voor 5 euro per kilo. Nu koop ik uit de diepvries voor 8 euro per kilo. Goedkoper lukt niet. Geartsje

      Verwijderen
    3. Het probeem is dat veel consumenten met kiloknaller aanbiedingen vaak veel meer vlees kopen dan ze normaal zouden doen. En alle kleine beetjes helpen, dus als door het beeindigen van kiloknaller aanbiedingen er minder (maar dus niet 0) vlees wordt verkocht, prima toch? En kipfilet voor 8 euro per kilo vind ik nog steeds heel erg goedkoop.

      Verwijderen
    4. Precies, als iedere vleeseter minder vlees gaat kopen is al veel winst!

      Verwijderen
    5. En zodat ze het normaal gaan vinden dat het wat kost. Een dier goed verzorgen. Ik wacht nog op een commentaar ; Maar die arme mensen dan . Word vlees eten alleen voor de rijken dan. Ik vroeg van de week nog aan een vriendin die hier nu logeert ,slagers dochter . En ik zelf op gegroeid bij een zelf slachtende boer. In de jaren zestig. Hoeveel vlees mocht jij op je brood. Eén plakje. Wij anderhalf. Dun gesneden. Niks mis mee om zuinig aan te doen met vlees en zuivel.
      Nu is het nog maar de vraag of de " meer winst" naar die boer gaat vanzelf . Sprak van de week met een Jumbo medewerker die vertelde dat van de meerprijs van biologische produkten het grootste deel winst voor de Jumbo is. En maar 50 cent b.v. naar de ( landbouwer) boer.

      Verwijderen
    6. Ik als alleenstaande koop toch die kilo kipfilet en gehakt. Want ik verwerk het in diverse gerechten die ik dan invries. De hoeveelheid vlees per portie is redelijk klein denk aan zo’n 60 tot 80 gram. Het vlees dat per stuk gaat zoals karbonade of slavink, daarvan kies ik altijd het laagste gewicht per verpakking of grootste aantal per verpakkingsgewicht. Zonder vlees is voor mij ongezond doordat ik al diverse voedsel intoleranties heb. En aan voedingssupplementen weiger ik te gaan.

      Verwijderen
  2. Ik vind dat heel goed en knap van jou!
    De consument bepaalt uiteindelijk wat er in de winkel ligt.
    Zelf probeer ik ook zeker te minderen maar als er ( Biologisch)vlees in de
    THT bak ligt neem ik het toch vaak mee, want zo lekker! Ook melkproducten vind ik lastig want dat vinden wij toch veel lekkerder dan de vervangers.
    Maar jij bent goed bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet nu al weer zo'n 5 jaar zo veel mogelijk vegan, afgezien van wat kaas en vis. En toch blijft het vlees trekken, merk ik. Als de buren een lapje vlees braden en ik ben buiten, dan ruik ik dat. Zo lekker! Barbecue geuren vind ik niet lekker, dat stinkt, maar de geur van het braden van vlees maakt dat ik ook wil! Nog steeds!
      Kom ik daar ooit weer van af? De tijd zal het leren. Ik heb al ongeveer 66 jaar van mijn leven vlees heerlijk gevonden. Mijn jongste dochter houdt helemaal niet zo van vlees, voor haar is het gemakkelijker om vegan te eten, ze hield er toch al niet van.

      Verwijderen
  3. Fijn he? De campagne van wakker dier zal dan toch wel effect hebben gehad.

    Ik eet ook al jaren geen vlees meer. Een enkele keer wel vis. In tegenstelling tot jou, trekt het eten van vlees me echt helemaal niet meer. Terwijl ik het wel altijd erg lekker vond. De overstap naar helemaal vegan eten vind ik nog (te) moeilijk. Voor mezelf zou ik het misschien nog wel een periode willen proberen om te kijken hoe het bevalt. Ik ben er ook nog niet helemaal van overtuigd of het gezond is. Het kán wel, ook zonder voedingsstoffen te missen, maar het is voor mij nog een brug te ver. We hebben ook twee opgroeiende tienerzonen en ik denk dat een eitje en wat vis op z'n tijd best heel goed voor ze is.

    Ik eet dus wel yoghurt , kaas en eieren, veelal biologisch. Nu zag ik in de krant van de week een overzicht van de milieueffecten van vlees en zuivel. En met name kaas is qua uitstoot niet beter dan vlees. Dus ik heb weer wat om over na te denken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De boeken en podcast van Janneke van der Meulen van de win win methode geven heel erg veel goede informatie over gezond vegan eten. Zelf is ze het bewijs . Topsporter. Net wereld
      kampioen kust roeien geworden . Een van de zwaarste sporten. Sport vrouw van het jaar. Er voor getraind met een kleintje aan de borst. En zie dat fleurige kleintje eens. En dat met alleen wat ijzer als aanvullend supplement. Dus het zou wel kunnen. Moet je en de omgeving wel aan toe zijn.

      Verwijderen
    2. @Nienke: ik ben me er van bewust dat de milieu-impact van kaas groot is. Voor het maken van één kilo kaas zijn zo veel liters melk nodig.

      Verwijderen
    3. Van kaas maken blijft wei over, dat wordt niet weggegooid. Oa kalveren krijgen dat. Is daar rekening mee gehouden? Dat verlaagt de impact. Geartsje

      Verwijderen
    4. En tegenwoordig wordt het ook gebruikt in sinasappelsap om de suikertax te ontlopen.

      Verwijderen
    5. Ik zou zeggen verdiep je eens in Wakker Dier, ga je wel anders praten, ben echt niet anti vega, maar deze club is niet zuiver op de graat.

      Verwijderen
    6. Dat soort overtuigingen komen niet ( alleen )van wakker dier. Iedereen die zich of haar er serieus in verdiept en een beetje kan nadenken en voelen kan snappen dat én winst maken én dieren dier waardig houden nooit kan samen gaan. Op deze manier. En dat zegt iemand die op een kleine boerderij is groot gebracht.

      Verwijderen
  4. Ik vind het soms bijzonder hoe goedkoop vlees is in Nederland! Wij betalen bv ruim 1,5 x zoveel voor een kilo rood vlees hier in Tunesië als in Nederland- waarbij het gemiddelde salaris natuurlijk vele malen lager ligt (500 euro per maand is een redelijk goed salaris). Je kan dus begrijpen dat, hoewel er weinig echte vegetariërs zijn, er maar weinig vlees wordt gegeten.

    En om dan óók nog eens met dat al goedkope vlees aanbiedingen te doen, vind ik eerlijk gezegd toch wel een beetje moeilijk te begrijpen. Goede zet van Jumbo! (Ja, wij eten wel vlees, maar vanwege het milieu bewust niet erg vaak.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb me echt wel georienteerd op vega, heb ook diverse kookboeken maar op een enkel recept na trekt het me totaal niet. Van bonen hou ik niet en groente is ook al niet mijn favoriete levensmiddel, alleen met een stevige saus bv pindasaus bij bloemkool maar dat maakt het allemaal niet gezonder.
    Dan nog een man die erg op zijn hollandse pot AGV gesteld is en een balletje gehakt of speklapje bij stamppot eet. De keren dat ik een vega maaltijd maakte werd er niet enthousiast op gereageerd en ga je een man van bijna 80 nog veranderen? Ik heb dan liever een man die zegt: zo dat was lekker na zijn vleesmaaltijd.
    Ik heb wel eens vleesvervangers uit de verspil-me-niet bak gekocht, maar behalve de kipstuckjes vind ik ze niet lekker, te droog, rare struktuur en vaak gepaneerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sinds lange tijd eet ik veel minder vlees dan vroeger, en alleen nog maar biologisch. Goedkoop vlees is altijd vies, waterig en smakeloos. Dat koop ik nooit meer.
    Als ik arm was zou ik liever geen vlees meer eten dan kiloknaller. Of beter sparen voor 1 keer per week een goed stukje vlees dan elke dag waterige, antibiotica-brokken.
    Maar ieder zijn keus, natuurlijk!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. daarom koop ik mijn vlees bij een zelfslachtende boer in NL of zelfslachtende slager in Deutschland. En voor de massa koop ik ook rustig vlees bij de Duitse super, geen problemen mee.

      Verwijderen
  7. Ik at vroeger, in mijn studententijd wel vegetarisch (wel vis), maar dat bleek niet goed voor me. MIsschien is de vervanging nu wel beter? Meer en beter ijzer?? Maar ik kan me er neit toe zetten om weer hekemaal vegetarisch te eten... Nu een item op het nieuws over stalbranden. Eigenlijk zou ik hiet meer aan mee moeten en willen doen......

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn man is een probleem-eter (Arfid) dus het is heel moeilijk om zijn dieet te veranderen. Kaas, vis, eieren, noedels, pasta, pizza’s, curry’s eet hij niet. Een paar soorten groenten en fruit! Gelukkig ook wel vlees maar alleen biologisch vlees van de slager uit het dorp, die zelf de dieren koopt en slacht, aardappelen.
    Ik eet altijd vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n eetstoornis lijkt me erg lastig! Vooral ook om dan toch volwaardig te eten! Voor kinderen is het een drama, maar ook voor volwassenen lijkt het me echt een groot probleem.

      Verwijderen
  9. Heel goed van Jum.bo zouden er meer moeten doen. Wel een beetje jammer dat de dierenwelzijnswet van tafel is nu de PVV is gedraaid.
    Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik word telkens verleid om vegaproducten te kopen. Van de week soya drink gekocht, dat was 1 keer maar nooit weer. Ik ben bang dat de rest voor de gootsteen bestemd is. Of misschien een beetje in de havermoutpap. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik drink de sojadrink nooit puur. Ik maak er havermoutpap van en ik drink het door de koffie. Het is even wennen, maar dat gaat heel snel. Ik weet nu niet anders. Koemelk dronk ik ook nooit puur, karnemelk wel, maar gewone koemelk niet.

      Verwijderen
  11. Dit is echt zo'n blog dat je bij voorhand al weet dat er veel (vervelende) reacties komen.
    Ik persoonlijk vind het wel jammer maar ook niet meer dan dat.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tot nog toe heb ik alles kunnen goedkeuren. Geen vervelende reacties!

      Verwijderen
    2. Dat had ik niet verwacht maar fijn.
      Evelien

      Verwijderen
  12. Hier in huis nog iemand met een eetprobleem. Een Barrett slokdarm. Het houdt in dat i.p.v. de normale 20 mm opening tussen slokdarm en maag, hij maar 4 mm heeft. Een aantal behandelingen ondergaan om de opening groter te maken. Geen effect, want na de behandeling komt er littekenweefsel, en slibt het weer dicht.
    Dan leer je vanzelf wat wel gegeten kan worden en wat niet. De prijs is hier dus niet leidend. Wel goed en gezond. En goed te verwerken.
    Daarbij prima hulp van de diëtiste van het ziekenhuis gekregen.



    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij eten steeds minder vlees. En als we vlees eten is het biologisch. Ik vind vlees ook steeds minder lekker. Ik heb er ook nooit trek in, zelfs niet na een lange periode zonder vlees. Vanavond nog een heerlijke vegetarische maaltijd van kikkererwten en zoete aardappel in Surinaams-Hindoestaanse kerriesaus gegeten met gewokte spitskool en taugé en een rotiplaat. Geen vlees nodig!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wel of geen aanbieding zal voor mij geen verschil maken qua vlees kopen en eten. Ik hou van mijn stukje vlees en ben al vanaf dat kind was een lastige eter qua groenten. Veel van de vleesvervangers zijn dingen waar ik echt van gruwel. Door aanbiedingen ga ik niet meer vlees eten, het is alleen zo dat ik bij aanbiedingen op dat moment wat meer koop en het dan in de vriezer doe. Zo heb ik een voorraadje, net zo als dat ik dat met andere producten doe die je (gewoon of in de vriezer) langer kan bewaren.
    Als Jumbo geen aanbieding voor vlees meer heeft, ga ik wel naar een andere supermarkt of een versmarkt hier in de buurt (eerlijk gezegd haal ik vlees meestal toch al bij andere winkels). Ook kan het zijn dat wanneer er geen aanbiedingen meer voor zijn dat de normale prijzen wat lager worden, omdat ze niet meer hoeven te compenseren voor de lage aanbiedingsprijzen. Vergelijk het maar met allerlei producten die hier vaak 1 + 1 gratis zijn maar in Duitsland standaard veel goedkoper zijn zonder aanbiedingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als je zelf falafel gaat maken of peulvruchtenburgers heb je lekkere, gezonde vleesvervangers.
    Kant en klare vleesvervangers koop ik nooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Kom maar door met die aanbiedingen voor vleesvervangers? Zeker nog nooit gelezen wat daar in zit?. Verder koop ik liever geen vlees in de supermarkt hoe goedkoop dat soms wel eens is. Mijn vlees komt rechtstreeks bij de boer vandaan, sosm zelfs goedkoper dan in supermarkt en ook nog eens veel smaak en kwaliteit. Liever af en toe geen vlees , dan die goedkope rommel of dure vleesvervangers vol met toevoegingen, die meestal ook nog eens ongezond zijn en hartstikke duur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zit daar voor ongezonds in dan, in vergelijking met vlees? Vleesvervangers zijn over het algemeen gezonder dan het vlees dat ze vervangen.

      Verwijderen
    2. Zou het kunnen dat de vleeslobby heel hard bezig is om vleesvervangers verdacht te maken, zodat ze nog steeds veel kunnen verdienen aan hun massale vleesproductie?

      Verwijderen
    3. Wat ik me afvraag is waarom mensen die uit principe geen vlees eten , wel producten kopen die refereren naar vlees.

      Verwijderen
    4. Waarom niet? De meeste mensen die geen vlees meer eten, aten ooit wel vlees, gehakt(balletjes), hamburger, schnitzels etc. Met vleesvervangers kun je nog steeds dezelfde recepten maken, maar nu zonder vlees. En vaak proeven huisgenoten/gezinsleden het verschil niet eens. Het vergt ook nog wat creativiteit om je voedingspatroon helemaal om te gooien en over te gaan op vleesloze voeding zonder vleesvervangers. Niet iedereen heeft daar zin in of de energie voor.
      Niet iedereen die geen vlees meer eet maakt gebruik van vleesvervangers, er zijn er ook veel die peulvruchten eten, noten en tofoe of tempeh en dus helemaal afgestapt zijn van AVG (aardappels, vlees en groente).

      Verwijderen
    5. Er zijn ook veganisten en vegetariers die geen vlees eten uit principe ivm dierenleed. Dit betekent niet automatisch dat diegene vlees vies vinden. Ik ben zelf bv veganist en was daarvoor gek op vlees en kaas en de smaak daarvan. Maar ivm het dierenleed dat daarachter schuilgaat, wens ik het niet meer te eten. Maar ik vind het nog steeds lekker ruiken als iemand bv spekjes bakt. Hoe fijn is het dan als er plantaardige producten bestaan die in de buurt komen van de smaak die je altijd lekker hebt gevonden, maar dan nu zonder dierenleed? En dat die vleesvervangers dan vaak namen hebben die refereren naar echt vlees heeft meer te maken dat het dan handig is zodat je weet waarmee je een bepaalde vleesvervanger kan gebruiken. Zelf eet ik momenteel overigens weinig vleesvervangers, ik eet op het moment voornamelijk bonen of tofu en dat zijn ook prima vervangers voor vlees. Let alleen op je B12 als je mindert of stopt met dierlijke producten zou ik zeggen. En voor iemand begint over dat het dan wel slecht voor je zal zijn, omdat je dan een B12 supplement moet innemen, bedenk even dat dat supplement anders door het dierenvoer gaat om die koe of dat varken te voorzien van voldoende B12.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.