vrijdag 22 maart 2024

3000 euro per jaar uitgeven voor een slechtere gezondheid en een korter leven.

In het consuminder-blad "Genoeg"  staat altijd de rubriek " Het huishoudboekje van". In het huidige lentenummer ook weer. Meestal vind ik het een heel interessante rubriek. Wat besteden mensen waaraan? Altijd boeiend om te lezen.
Deze keer is "Bella Beautiful" aan het woord en hij vertelt dat hij veel geld kwijt is aan roken. Maar hij stopt er niet mee, ook niet als hij minder zou verdienen. Roken kost hem €250 per maand, rond 3000 euro per jaar. "Bella Beautiful" geeft per maand meer geld uit aan roken (€250) dan aan boodschappen (€200).

Ik vind het opvallend dat hij aangeeft niet van plan te zijn te stoppen, want waarom zou je dat niet willen?
Zo zonde van het geld en van de gezondheid! Het uitgeven van veel geld voor roken moet hij zelf weten, dat is zijn eigen keuze, maar veel meer kans op kwalen en een korter leven vind ik nogal wat! Door roken ga je gemiddeld 13 jaar eerder dood en het risico op kanker en hart- en vaatziekten is ook veel hoger. 1 op de 3 gevallen van kanker is te voorkomen door niet te roken. Een kwart van de rokers sterft voor hun 65e levensjaar. Van de niet-rokers sterft 7% voor zijn  65e jaar.

Ik weet dat tabak heel verslavend gemaakt wordt. Er zijn stofjes aan toegevoegd die zorgen dat je steeds weer opnieuw wilt gaan roken en stoppen heel moeilijk is. Ik vind het triest dat mensen als het ware gevangen gehouden worden in hun tabaksverslaving!
Ik heb vaker geschreven over tabak, lees hiervoor hier en ook hier.

41 opmerkingen:

  1. Stoppen met roken is op alle fronten beter. Ik was een stevige roker, ben twintig jaar geleden gestopt en ben daar nog elke dag blij om. Maar als Bella Beautiful wil blijven roken dan moet hij dat zelf weten ! Er komt een moment dat hij wil stoppen. Als ervaringsdeskundige weet ik dat je daar enorm gemotiveerd voor moet zijn. En dat is hij (nog) niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk komt die motivatie als het te laat is..

      Verwijderen
  2. Ja triest he? Ik ken ook iemand met weinig geld,die toch rookt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Roken dempt de honger.

      Verwijderen
    2. Van het geld wat je uitgeeft aan 1 pakje sigaretten kun je twee dagen eten, minstens.

      Verwijderen
    3. De motivatie zou heel goed kunnen zijn om slanker te blijven. Angst om dik te worden houdt velen aan de sigaret

      Verwijderen
    4. Dat maken ze zich zelf wijs. Omdat ze dan gaan snaaien als compensatie. De ene verslaving voor de andere inruilen .

      Verwijderen
  3. Ik vind het ook zo moeilijk te begrijpen dat je niet wílt stoppen met roken. Dat het lastig is om te stoppen begrijpt iedereen, maar het niet willen…
    Helaas maak ik het ook van dichtbij mee. Mijn moeder is inmiddels 73, maar wil niet stoppen. Er iets van zeggen, valt ook altijd verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is door en door triest en zielig. Mensen maken zichzelf(!) slaaf van hun gewoonte en bagatelliseren alle negatieve gevolgen. Walgelijk. Ik zag en zie het nog bij mijn eigen ouders. Roken in huis en in de auto. Terwijl ze een astmatische zoon hadden. Die moest maar medicijnen nemen. En ik kotsend op de achterbank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Nienke, Ja, mensen doen het zelf - maar ze worden ook wel heel erg "geholpen" om verslaafd te raken en te blijven....

      Verwijderen
  5. Ik ken ook iemand die rookt en ook niet van plan is om ermee te stoppen... Heel akelig, want ik maak me daar zorgen over, maar kan niets doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zolang Bella Beautiful (het beautiful zal er gauw af zijn als hij/zij zoveel rookt) het kan betalen is het zijn/haar eigen verantwoordelijkheid.
    Alhoewel ik wel uit de buurt van hem/haar zou blijven.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Roken is heel slecht, dat klopt natuurlijk. Maar mensen hebben die verslaving niet voor niets. Het dempt emoties. Als ex roker mis is dat gevoel nog steeds wel. Verder lijkt het me handig als je naar je eigen ongezonde gewoontes kijkt (ik schrik altijd van die vleesvervangers, zo slecht voor je, en niets biologisch, alles vol met gif) in plaats van naar een ander. Je eigen gewoontes heb je zelf invloed op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Euhm... je gaat nu serieus de gezondheidseffecten van vleesvervangers vergelijken met
      roken?! 😆

      Verwijderen
    2. Vleesvervangers zijn ultra processed food. Ongeveer net zo slecht voor je als roken inderdaad.

      Verwijderen
    3. Gelukkig hoeft de ander niet ‘ mee te eten’, zoals dat met meeroken wel het geval is.

      Verwijderen
    4. Ik ben heel erg benieuwd of dit nu geschreven wordt door een overtuigde vleeseter die vega,s belachelijk wil maken. Of eentje die super puur gezond eet. Nooit niks bewerkts. Of een heel strak in de leer, al is die uitdrukking natuurlijk ook niet vegan ,zijnde vegan. Benieuwd naar de verklaring ?

      Verwijderen
    5. Kant en klare vleesvervangers kun je niet vergelijken met roken, roken is vele malen slechter en gevaarlijker!
      Maar…..die vleesvervangers zitten vol m.i, onnodige toevoegingen die ook niet perse bijdragen aan iemands gezondheid!

      Verwijderen
    6. Als je dan een vergelijking wilt maken doe het dan met BBQ/aangebrand vlees. Dit zwarte zijn dezelfde carcinogenen als rook gr.Marij

      Verwijderen
    7. Er bestaat ook biologische tofu en tempeh hoor en wat dacht je van biologische bonen? Vegan staat niet perse gelijk aan slechte vleesvervangers, het is een keuze die je maakt net als met roken. En net als Marij zegt BBQ vlees of aangebrand vlees of bewerkt vlees is net zo slecht. Met vriendelijke groet, Rianne

      Verwijderen
  8. Ieder mens heeft recht op zijn/ haar eigen keuze. Wat ik er ook van vind. Ik zou nooit willen beslissen voor een ander, of dat die voor mij beslist.
    Ik zou dus nooit zo’n blog willen posten.
    Maar dat jij dat doet is jouw keuze. Eigen keuze.
    G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou nooit een dergelijk blogje posten over vrienden of kennissen met een vergelijkbaar rookgedrag, dat vind ik inderdaad te privé. Maar deze persoon maakt zijn uitgaven publiek kenbaar in een consumindertijdschrift, weliswaar anoniem, maar iedereen mag kennisnemen van zijn maandelijkse uitgaven. Ik meen toch dat ik daar wat van te mogen vinden.

      Verwijderen
    2. Ik vind het ook een (groot) verschil of je iets "in het algemeen" stelt, of dat je iemand , een persoon, veroordeelt om zijn / haar roken, of ander gedrag wat slecht is...

      Verwijderen
  9. Mijn oud-collega stopte pas met roken toen hij met de ambulance met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Hij bleek COPD te hebben door het roken.
    Ikzelf krijg het benauwd van rook, maar helaas vinden veel mensen om mij heen dat erg vreemd. Dan komt steevast de reactie: "Oh, daar heb ik helemaal geen last van."

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem van 11.06 geeft aan dat zij zelf nooit een dergelijk onderwerp zou aankaarten op haar blog. Ik vind dat het juist goed is dat een zo veel gelezen en veelzijdig blog als van Aaf dit bespreekt. Misschien helpt het zelf een over de brug om te stoppen.
    Ik heb zelf van 18 tot 35 jaar veel, heel veel gerookt tot 2 pakjes per dag van 25. Vrijwel iedereen in mijn omgeving en op kantoren deed dat. Tot ik het zat was de afhankelijkheid, altijd na te moeten denken of er voldoende in huis is voor de volgende morgen en de stank in huis. Laatste dag 4 pakjes gerookt en toen nooit meer, ja het was heel moeilijk en kreeg veel lichamelijke ongemakken gedurende maanden maar ben nog steeds blij met die beslissing op 1 april 1985.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben eind 2000 gestopt - toen LUKTE het me eindelijk om te stoppen, naa een aantal eerdere pogingen. TE vervelend om verslaafd en afhankelijk te zijn... Nu vind ik het vies , en krijg ik het wat benauwd ervan (Alhoewel ik soms nog best de neiging heb om een sigaret op te willen steken). Zeker nu ik zelf ziek ben kan ik er NOG minder goed tegen als mensen om wie ik geef blijven roken. Kanker krijgen is ECHT niet leuk! (Voor wie daar nog aan twijfelde...)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik rook al vanaf mijn 12 en ben nu net 40 en ben ook niet van plan te stoppen en heb ook nog nooit een poging tot stoppen gedaan.
    Zolang ik leef blijf ik (denk ik toch wel) roken,alleen balen dat bet bijna niet meer te betalen is.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang je leeft. Kwaliteit van leven maakt niet uit?

      Verwijderen
    2. Waarom zou je niet willen stoppen? Als geld geen motivatie is, wat houdt je dan aan het roken?

      Verwijderen
  13. ik heb nog nooit van mijn leven gerookt, lijkt mij totaal niet lekker maar als bella of wie dan ook wil roken en het kan bekostigen zal ik daar niets over vinden. Mijn bmi zit rond de 26 en weet ik dat dat ook niet gezond is maar ik laat de paaseitjes er ook niet voor staan

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tja, er zijn tal van activiteiten en of gewoontes die invloed kunnen hebben op je gezondheid, maar het blijft toch ieders eigen verantwoordelijkheid of je er mee stopt of niet. Vind het altijd een beetje zonde van je energie om je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens! Net zoals dat geldt voor het doen van aankopen die in de ogen van de een noodzakelijk zijn en naar de mening van de ander volstrekt overbodig zijn.

      Verwijderen
  15. Ik snap ook niet waarom mensen niet zelf willen stoppen met roken. Er zitten alleen maar nadelen aan, geen enkel voordeel. Waar ik me nog meer over verbaas: er zijn nog steeds mensen die begínnen met roken. Als je al weet dat het zo ontzettend slecht voor je gezondheid is (en voor de gezondheid van de mensen om je heen die tegen wil en dank mee moeten roken), enorm verslavend werkt en een flinke aanslag op je budget is... wat kan dan een reden zijn om ermee te beginnen? Groepsdruk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn geval is dat ik alleen nog uit roken ontspanning en plezier haal.
      Dat het ontzettend slecht is maakt ook niet heel veel uit als je depressief bent dus waarom dan stoppen.
      Evelien

      Verwijderen
    2. Ik ben chronisch depressief, op mijn 50 eindelijk een anti-depressivum voorgeschreven gekregen. 3 maanden later met roken gestopt. Niet meer nodig voor ontspanning en plezier!
      Thea

      Verwijderen
    3. Dank voor jullie antwoorden, Evelien en Thea. Ik heb (gelukkig) geen ervaring met depressies, dus ik vind niet dat ik kan zeggen 'ik begrijp het', daarmee zou ik jullie voor mijn gevoel tekort doen. Maar ik kan me nu voorstellen dat roken in jullie situatie toch een soort van functie/escape/verdoving heeft (gehad) die soms helaas onontbeerlijk is.
      Veel sterkte allebei.

      Verwijderen
    4. Thea, wat goed voor je / van je! Ik herken het vanuit een depressie "foute" keuzes maken - maar ik ben erg blij als mensen eruit klimmen!!

      Verwijderen
  16. Volgens mij heb jij zelf heel lang obesitas gehad, toch stopte je destijds niet met teveel eten. En slikte je medicijnen voor diabetes type 2. Een ziekte die waarschijnlijk is veroorzaakt door je slechte eetgedrag destijds. Het had waarschijnlijk een functie. Emoties dempen bijvoorbeeld. De een gaat veel eten, de ander gaat roken of drinken. En op het moment dat je zoiets nodig hebt om de week door te komen, wil je daar inderdaad niet mee stoppen. Ook al weet je dat het ongezond voor je is. Overeten, roken, drinken, allemaal slecht voor je en iedereen weet dat het slecht is. Maar soms is iets minder een keuze dan het lijkt. Maar eerder een overlevingsstrategie. Jij snapt niet dat hij niet wil stoppen. Hij snapt misschien wel niet dat je zoveel at dat je er ziek van werd en medicijnen moest gaan slikken. Maar jullie zullen beide je redenen gehad hebben die een ander niet kan zien en waar een ander dus ook niet over zou moeten oordelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je hoe het gaat met dikke peuters? Die worden bijna vanzelf een dik schoolkind en een dikke puber.
      Ik was vanaf 1-jarige al te zwaar en ik kreeg altijd heel gezond eten voorgezet: veel groenten, fruit, vetarm, koolhydraatarm en toch bleef ik dik. Vanuit zo'n start is het als volwassene heel moeilijk om een gezond gewicht te krijgen en dat ook te houden.

      Verwijderen
  17. Mijn stop dag staat op de verjaardagskalender. Eens verslaafd, altijd verslaafd.
    Blij dat ik niet meer afhankelijk ben van de sigaret.
    Ik noem het afgekickt zijn, een wonder. Het kostte heel veel moeite.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.