woensdag 20 maart 2024

Wormpjes!

Kleindochter blijkt wormpjes te hebben!
Wat nu?
Ik heb het met mijn dochters en stiefdochters ook meegemaakt.
Bij één van die dochters ging het een beetje mis. Bij mijn constatering dat ze wormpjes had, werd ze helemaal panisch, natuurlijk op de late avond. Die beestjes moesten NU weg! Anders kon ze absoluut niet slapen!
Tegenwoordig heb je Google, toen niet. Maar de stiefdochters waren kinderen van een arts (mijn 1e man) en die wist wel raad. Geen probleem: We kopen pilletjes bij de drogist en dan is het snel weer over.
Ik heb het bij mijn dochters niet heel goed aangepakt, vandaar de paniek.

Mijn dochter en schoonzoon zijn er een stuk beter in. Ze hebben haar gezegd dat ze "last" heeft van haar kontje en dat ze daarom even moeten controleren en zalf smeren en ze een pilletje moet.
Als ik zoek bij Thuisarts.nl, dan wordt daar vermeld dat het ook vanzelf weer over gaat, als je zorgt voor een goede hygiëne. Dat wist ik niet. Dus vanzelf verdwijnen ze ook weer. Je zou denken, die blijven wel. De wormpjes hebben een fijn leefmilieu gevonden en waarom zouden ze dan weer weg gaan?

De Maag Lever Darm Stichting geeft de volgende informatie:
"Oorzaak van aarsmaden: Besmetting met aarsmaden ontstaat door het inslikken van eitjes van deze parasiet. Aarsmaden leven in de darm maar ze komen ’s nachts naar buiten en leggen eitjes rond de anus. Daar veroorzaken de eitjes jeuk aan de anus en in de bilspleet. De besmette personen (meestal kinderen) gaan vervolgens krabben en de eitjes blijven kleven aan de vingers en onder de nagels. De eitjes kunnen vervolgens overal aan blijven kleven: eten, speelgoed, deurknoppen en aan andere mensen. Deze eitjes kunnen buiten het lichaam lang in leven blijven."

Dat vanzelf weer verdwijnen van die wormpjes, genoemd op Thuisarts.nl, wordt lastig bij kleindochter van 3. Die duimt namelijk, vooral 's nachts en grote kans dat er op die duim of onder de nagel van de duim toch eitjes  zitten en de besmetting in stand blijft.

Dus nam het hele gezin afgelopen zaterdag een pilletje en na 2 weken nog één. Dan moet het over zijn. Afgelopen maandagmiddag was kleindochter de hele middag bij mij aan het spelen en ging wel 3x naar de WC. Ik houd mijn vlakspoeltoilet in de gaten, of beter gezegd: wat daar op terecht komt.
En indien nodig neem ik ook pilletjes.

Ik kan mij van mijn eigen kindertijd helemaal niet meer herinneren ooit last gehad te hebben van wormpjes.

Ben jij er mee bekend en wat werd er aan gedaan? Gewoon afwachten totdat het weer over is, of pillen?

29 opmerkingen:

  1. Vroeger heeft onze jongste het ook gehad. We hebben toen allemaal pilletjes moeten slikken en daarna heeft nooit meer iemand er last van gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn jongste dochter, een duimzuigend buitenkind, had regelmatig wormen. Pilletje en na tig dagen nog eentje. Nadat ze niet meer op haar duim zoog (ze was bijna 6) heeft ze geen wormen meer gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man had er vroeger echt pijn van,alsof iemand met een naald in de anus prikte.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanaf het moment dat jongste zoon op de basisschool zat had hij om de haverklap wormpjes en wij met hem. En vanzelf overgaan lijkt me bij kinderen een utopie. Sterker nog, als ik jou was zou ik direct met het gezin van dochter meedoen met de pilletjes. Anders heb je kans dat je hen weer opnieuw besmet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja als kind had ik ze ook. Vooral 's nachts was dat gekriebel vreselijk. We kregen dan altijd een lepel fijngesneden ui. Dan was het zo over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wil ja dat nog even toelichten, wat doet die ui?

      Verwijderen
    2. Rauwe ui helpt idd. Verdrijft ze, het gaat erom dat het helpt en wat de pilletjes verder nog doen weet je ook niet toch?
      Wij kregen er vroeger een rood drankje voor.

      Verwijderen
    3. Ik weet niet wat die ui doet. Maar het hielp. Wij woonden buiten met veel dieren, en veel kinderen. Mijn moeder zei als je elke week een hapje rauwe ui neemt heb je er nooit meer last van. Wij vonden het niet lekker, maar met een lepel vla of yoghurt hadden we het ervoor over. Soms verslofte de wekelijkse gewoonte en dan ging het weleens mis. Een klein stukje rauwe ui in je bilspleet, dus niet in de anus, maar ertegenaan, stopt meteen het gekriebel, heb ik me laten vertellen. Zou het de geur zijn?

      Verwijderen
  6. Ja, dat gebeurde wel eens. Ik herinner me dat we een suppo kregen? Ook al niet leuk, maar het vreselijke gekriebel hield wel snel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog nooit van gehoord. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan het van mezelf niet herinneren en we speelden altijd buiten op land en water en in prut. Dochter zat elke dag in de grote zandbak van de speeltuin tegenover ons huis maar ook zij heeft ze niet gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. niet wachten tot het vanzelf over gaat ,haal gewoon een pilletje .komt veel voor ,en de kinderen hebben jeuk en gaan dan krabbelen .niet leuk en het is op een simpelen manier op te lossen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb het vroeger ook gehad, een paar pilletjes van de dokter en het ging snel over.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Al het beddegoed en de handdoeken en zo in de kookwas. Om de eitjes te doden. De pilletjes zijn wel een aanslag op de darm flora. En zeker voor vegans is dat heel belangrijk om die goed te houden. Een goede probiotica kan dan helpen dat weer te fixen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb ook al eens wormpjes gekregen toen ik per ongeluk aan mijn gezicht kwam terwijl ik in de moestuin aan het werken was. We werkten daar met paardenmest, en ja daar kunnen wormpjes in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heb t vroeger meerdere keren gehad, kreeg tabletten en kan me herinneren dat t een keer zo erg was dat er een kluwen zo groot als een pingpongbal in t toilet lag. Heel heftig. Mijn moeder gaf de schuld aan t eten van rauw gehakt. Zal ik nu dan ook nooit meer doen maar toen mocht ik graag een paar soepballetjes stelen uit de koelkast. Onze kinderen hebben t ook gehad maar daar was ik gelukkig snel bij en hebben de pilletjes meteen hun werk gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tja, dat krijg je als je wormen in je voedingspatroon hebt als vegan..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp niets van je reactie!
      Bedoel je dat je wormen krijgt als je wormen eet? Vegans eten geen wormen!
      Of bedoel je dat je van vegan eten automatisch wormen krijgt?
      Dat lijkt me niet logisch. Misschien zitten er in groenten wormeneitjes, maar die groenten worden net zo goed door vleeseters gegeten, dus raakt iedereen besmet, niet alleen de vegans.

      Verwijderen
    2. Hoi Anoniem van 17.35 uur: je krijgt geen wormen in je ontlasting als je wormen eet. De wormen die gegeten worden ipv vlees zijn meelwormen en al dood. Ander soort worm en bovendien al dood dus niet heel logisch wat jij schrijft. Of was het een grapje?

      Verwijderen
    3. Wormen zijn ook dieren en die eet een vegan dus niet. Net zo als ze vaak ook geen producten met E 120 karmijn kleurstof wat van luizen gemaakt is, eten

      Verwijderen
  15. Heb het gehad toen ik in Londen woonde, maar geen idee hoe dat kwam. Pillen gekregen en toen was het snel over. Kan me niet herinneren dat ik dit weleens heb gehad toen ik klein was. Na die keer in Londen ook nooit meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eitjes zijn heel klein, ze kunnen ongemerkt op een deurkruk zitten. Waarschijnlijk heb je daar de wormpjes opgelopen.

      Verwijderen
    2. Wormpjes in je lichaam krijg je ook als je tussen 6 planken ligt... Ga je dat ook aan je kleinkinderen vertellen Aaf?

      Verwijderen
    3. Anoniempje, kom je weer trollen? Mijn kleindochters hebben in de afgelopen 2 jaar 2 grootouders verloren. Denk je nou echt dat ik er nog een schepje boven op doe door te vertellen over ontbindingsprocessen in een dood lichaam? Overigens zijn deze beide mensen gecremeerd. In een verbrandingsoven van een crematorium krijg je geen wormpjes, ook al word je in een kist de oven in geschoven.

      Verwijderen
  16. De wormpjes waar Aaf het over heeft zijn aarsmaden.
    Van rauw gehakt of i.d. kun je lintwormen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaar dat Aaf zo tegen vlees is.. Brr.. krijg je wormen van...

      Verwijderen
    2. Ach anoniempje, heb je weer zo'n vrolijke reactie?

      Verwijderen
    3. Ik begrijp nu waarom je er over nadacht om anonieme reacties te weren van je blog, Aaf. Goede dag, wat is dat toch met die internettrollen...

      Verwijderen
  17. Ik zou ook panisch worden als ik wormpjes had! Zelfs als volwassene. Ik heb ze ook nooit gehad.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.