maandag 18 maart 2024

Nee tegen anonieme reacties?

Alle reacties hier worden door mij eerst gelezen en daarna pas geplaatst of als ik dat nodig vind verwijderd.
Daar ben ik mee begonnen in september 2019. Reacties die beledigend zijn voor mijzelf of anderen, of gebaseerd op misinformatie, scheldpartijen enzovoort enzovoort gaan weg. Jullie krijgen ze niet te zien.
Het zijn altijd anonieme reacties die uit de bocht vliegen.
Ik schreef ooit over mijn overgewicht en over scheldwoorden die mijn vader tegen mij gebruikte en ook schreef ik over seksueel geweld dat ik meemaakte. 
Hoewel reageerders best weten dat ik een dergelijke reactie niet plaats, komen ze toch steeds weer en vooral gericht op mijn persoon, ook in misselijkmakende termen van seksueel geweld.
En over mijn zogenaamde zure gezeur, over dat ik zou profiteren van overheidsgeld, ik zou gebrainwashed zijn door de woke-beweging. En ook racistische of vrouwvijandelijke reacties. Sommige anoniempjes zijn nooit fris en vrolijk, maar naar en gemeen, het zijn trollen die komen zieken.
Je zou denken, lees hier dan niet of reageer dan niet, maar kennelijk vinden sommige mensen het prachtig om mij te voorzien van nare teksten.
Laat mij duidelijk zijn, het gaat maar om weinig reacties, er komen niet dagelijks ladingen van zulke reacties binnen. Van de gemiddeld 5,5 duizend pageviews per dag zijn et er gelukkig maar erg weinig.
Maar ik vind ze wel vervelend.

Waarschijnlijk zijn reageerders die dergelijke nare reacties aan mij sturen nu blij verrast. De klappen die zij uitdelen komen aan en ik laat mij er (enigszins) door raken.

Op mijn vorige blog, bij Web-log, kon ik IP adressen blokkeren. En dat deed ik soms ook bij internettrollen die mijn blog kwamen verzieken. Ik kon zelfs reacties redigeren en bijvoorbeeld storende d-t fouten verwijderen of verbeteren. Helaas is dit bij Blogger niet mogelijk. Een reactie blijft zoals hij is en ik kan er voor kiezen om hem te plaatsen of weg te gooien.

Nu zit ik er over te denken om mijn blog af te sluiten voor anonieme reacties. Zou het helpen om alleen reacties op naam toe te staan en nee te zeggen tegen alle anonieme reacties?

Een trol

Update om 19:40 uur:
Op dit moment zijn 15 van de 28 reacties van vandaag anoniem. En allemaal niets mis mee.

Alles overdenkend heb ik besloten om de anonieme reactiemogelijkheid niet uit te zetten. Wel lees ik na 20:00 's avonds geen reacties meer. Mocht er een nare reactie tussen zitten, dan bederft die in ieder geval mijn nachtrust niet.
Maar bij voorkeur geen trollen meer!
Please?

44 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Ik lees je blog al jaren en zou het jammer vinden dat er niet meer als 'anoniem' gereageerd kan worden. Reden : ik kan niet goed met internet overweg en heb geen google-account. Zou ook niet weten hoe je dat moet maken of waar je dat kan krijgen.... Wat je ook beslist, ik blijf je blog trouw elke dag kort na 7 u lezen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook geen google account en reageer ook anoniem, soms zet ik wel mijn naam er bij en soms vergeet ik dat. Ik zou het begrijpen als je het doet. Ik ben zelf soms zo nieuwsgierig naar wat die boze mensen beweegt om van die akelige berichten te plaatsen. Ik zou best eens in hun hoofd willen kijken. Groet, Joke V.

      Verwijderen
  2. Wat naar die elledige reageerders, trollen zijn er helaas altijd wel.
    Ik reageer altijd anoniem.
    Het is een keus die u maakt, Aaf.
    Ik zou het erg jammer vinden, maar uw keuze wel begrijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk,dat het niet veel zal helpen als u nee zegt tegen anonieme reactie's
    Mensen kunnen ook ponder een fictieve naam hun gal spuwen,want je weet nooit of het hun echte naam is.
    Ik vind sowieso achterbaks,dat men iemand onderuit haalt via anonimiteit.Maar ja lekker makkelijk als je dat lekker anoniem achter je toetsenbord kunt doen.
    Ik zou zeggen tegen die gasten ga leven en zoek een andere hobby.
    Ik ben meer het figuur van iemand recht in z'n plaat zeggen wat ik er van denk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms gaat er iets fout en blijk ik onverwacht(voor mij dan) anoniem te reageren.Vaker bij anderen,dat wel. Maar om jezelf te beschermen is het misschien wel verstandig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eenvoudig leven heeft jaren geleden de reacties uitgezet. Is niet leuk maar wel een optie om ergenis te voorkomen. Ook daar kwamen soms heel nare reacties. Groet Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. volgens mij deed ze dat omdat er zoveel reacties kwamen, die ze ook wilde beantwoorden zoveel mogelijk, dat er geen tijd meer overbleef voor haar dagelijkse werkzaamheden.

      Verwijderen
    2. De nare reactie kwamen van uit haar omgeving. Dat ze teveel tijd stopte in haar blog.

      Verwijderen
  6. Ik vind het wel prettig om anoniem te kunnen reageren, omdat ik dan wat openhartiger kan zijn. Ik wissel dus af. Maar sowieso moet je doen wat voor jou werkt en wat helpt om jouw gemoedsrust te beschermen. Treurig dat het gebeurt, zelfs als het de minderheid is. Je brengt zoveel leesplezier aan zoveel mensen elke dag. Dank daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier hetzelfde, soms reageer ik met mijn naam en soms anoniem. Ik vind het fijn dat je blog de mogelijkheid heeft te reageren.

      Verwijderen
    2. Voor mij geld hetzelfde. Als ik als anoniem kan reageren durf ik bepaalde dingen wel te vertellen.

      Verwijderen
    3. Heeft dat niet (ook) te maken met de heftigheid/ onbeschoftheid / van sommige reacties? Of is het puur ter bescherming van je privacy??

      Verwijderen
    4. Voor mij is het beide.
      Ik vind veel reacties ook vaak tenenkrommend. Je hoeft nuet allemaal dezelfde mening te hebben, zeker niet.
      Maar ik krijg soms echt jeuk van de veroordelende reacties.

      Verwijderen
  7. Ik ben ook iemand die 'anoniem' reageert omdat ik niet zo goed met via mijn Google account en mailadres mijn voor- en achternaam voor iedereen zichtbaar zijn en ik niet weet hoe ik dat kan veranderen. En wat Aukje ook schrijft: via een nickname kan een ook reageren! Zelf probeer ik altijd respectvol te reageren. Of ik het nu wel of niet met een stelling eens ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoals gezegd, ook met naam weet je niet wie schrijft. Of je moet verplicht een foto toevoegen. Maar ook die foto kan nep zijn. Ik vind reageren altijd het leukste onderdeel. Ik ben bang dat ik zonder die mogelijkheid je blog op den duur vergeet te lezen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Al die rot-reacties vind ik heel naar voor je. Gelukkig krijg je ook veel positieve en opbouwend-kritische reacties. Houd je daar maar aan vast!
    Ik denk dat er verder weinig aan te doen is ....
    Piet (ofzo)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je het gemoedsrust geeft Aaf, zeker doen. Ik verbaas me toch altijd al over al die anoniemen. Je hebt een mening, je komt daar voor uit en een ander kan over die mening een andere visie hebben.
    Altijd eens zijn met je hoeft niet. Komt soms ook wat vleierig over.
    Ook ik heb wel eens wat gezegd waar ik het niet mee eens was. Altijd antwoordde je daarop en waarom je het deed. En zo hoort het.
    Ik lees met plezier en reageer soms.
    ( We hebben vier nestkastjes in de tuin hangen. En alle vier worden ze druk bezocht.)
    Groet, Francien. (Uit de Liemers.)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wanneer ik reageer staat als verzender 'anoniem' vermeld. Ik vergeet dat vaak te veranderen. Ook is Loudi niet mijn echte naam. Dus reageerders die nare reacties schrijven kunnen allerlei namen verzinnen, je zult het bericht dan toch eerst lezen voordat je het verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook mijn naam is niet mijn echte naam. Onze poes heette zo

      Verwijderen
  12. Ook ik reageer anoniem omdat ik het niet fijn vind dat mensen mijn verhaal lezen en dan weten dat ik het ben.
    Ook zal ik nooit anderen kwaad doen met mijn reacties zoals trollen dat doen.
    Ik begrijp het wel van u, dus als ik niet meer kan reageren is het jammer voor mij, helaas!
    Het spreekwoord he, de goede lijden altijd onder de kwade.
    Zonnige groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies dat.
      Ik reageer ook altijd anoniem omdat ik niet wil dat anderen mijn verhaal herkennen.
      Ook ik ben geen trol, reageer met respect naar dr ander.
      En ik kan het begrijpen als de reacties uitgezet zouden worden.

      Verwijderen
  13. Iedereen die niet weet hoe het werkt ,kan toch gewoon haar naam onder de tekst zetten. Nou zou iedereen telkens een andere naam kunnen noemen. Kun je met wachtwoorden werken Aaf ? Dan heb je wel mensen hun emailadres.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zou het begrijpen, maar het is soms wel lastig, want als ik met m'n iPhone reageer, dan werkt het niet om een naam/url in te vullen. Ik krijg dan standaard een foutmelding.

    Op die momenten gebruik ik dus een anoniem 'account' en zet m'n naam eronder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg ook altijd foutmeldingen gr.Marij

      Verwijderen
  15. Als tussenoplossing: anonieme reacties toestaan mits er een naam onderaan wordt gegeven? Al kunnen daar dan nog reaguurders bij zitten die zich dan maar Truus of Gerda noemen, maar het zou anders zonde zijn voor de oprechte anonieme reageerders.
    Maar ook als je anoniem reageren zou uitschakelen begrijp ik dat heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve Aaf,

    Soms moet je jezelf in bescherming nemen tegen hufterige reacties, want op de duur gaat het misschien toch aan je vreten. Zet maar een tijdje de reactie-mogelijkheid uit. Kun je even op adem komen en later zie je wel weer.

    Dank voor je prachtige stukjes!
    Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  17. vervelend die nare reacties. Ik denk niet dat het afsluiten van anonieme reacties een oplossing is, waarschijnlijk is van het merendeel van de mensen die met een naam reageert die naam ook niet hun echte naam.
    En al reageert iemand wel met zijn of haar echte naam, dan blijven die nare reacties toch ook komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als het jou helpt: doen!!
    Al ben ik ook soort van anoniem - ik heet niet echt mrs h te b, en mijn profielfoto is lichtelijk bewerkt... Maar ik blijf me erover verbazen hoeveel mensen het "normaal" vinden om ZO respectloos met elkaar om te gaan!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Misschien is het een idee om uit te leggen hoe reageren via een account werkt zodat anonieme reageerders, zoals ik, er wat mee kunnen en in de toekomst met een naam kunnen reageren..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anonymus, om met een naam te kunnen reageren is het absoluut niet nodig om een google- of blogger-account te hebben. Dat heb ik ook niet en wil het zelfs niet, maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik geen behoefte heb om ongevraagde inmenging door google of wie ook maar, in mijn leven. OOk zonder dat weten ze al meer van me dan me lief is. Dat heeft ook als gevolg dat ik nooit zal (kunnen) reageren op blogs waar je moet inloggen met een google- of blogger-account.
      Als je op het driehoekje klikt achter 'Reageer als: anoniem' dan krijg je een keuzemenu waar je een naam in kunt vullen. Of je je eigen naam invult, of een andere naam is aan jezelf. Maar persoonlijk vind ik een naam, ook als het een verzonnen naam is, sympathieker dan 'anoniem'

      Verwijderen
    2. Mij lukt het ook niet, gr Marij

      Verwijderen
    3. Bedankt Willem! 👍😀

      Verwijderen
  20. Ik reageer ook anoniem, meer omdat ik geen google account heb/denk te hebben, ik zet wel altijd mijn naam erbij. Maar ik kan het wel begrijpen als je het uitschakelt, die vreselijke reacties wil je niet meemaken, Yolanda.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik krijg ze gelukkig bijna niet, heb er sinds ik blog 2 of 3 gehad. Maar niet heel erg lelijk, eerder heel erg dom en een keer iets over seks. Maar ik krijg ook veel minder lezers! Ik reageer nergens anoniem, gebruik wel een nickname maar stuur wel mijn echte emailadres mee. Of ik schrijf als mevrouw Niekje, maar dat is ook niet heel erg anoniem meer en veel mensen kennen mijn identiteit inmiddels. Het niet met iemand eens zijn mag, maar schelden en erger... nee, dat kan gewoon niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Het lijkt me heel naar die onbeschofte reacties toch te moeten lezen voor doorlating. Is het eigenlijk alleen bij anoniemen of komt er ook wel eens een met naam voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, onbeschofte reacties zijn zonder uitzondering anoniem.

      Verwijderen
  23. Ik zou bijna, bijna denken: zoek iemand anders met een blog van vergelijkbare grootte, en lees en redigeer elkáárs reacties in plaats van je eigen.
    Maar goed, is waarschijnlijk niet erg praktisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Commentaar uit mijn naaste omgeving was een van de hoofdredenen om te stoppen met het blog. Ik werd herkend en er op aangesproken. Bah. Ook gek is het dat praten over geld voor veel mensen betekent dat je te weinig geld hebt,
    Ach ja, over geld en sex wordt het meest gelogen. Ik maak me druk over de pensioenwet. Heb je wel voldoende geld?? Nou ik kan prima rondkomen.
    Het FD heeft de tekst ‘ Alles wat van financiële waarde is’. Succes met alles. Wat een gezeur over je boodschappen. Alsof iedereen braaf is. Ik moet dagelijks 30 gram vezels zien binnen te krijgen. Wat een gedoe is dat. Iedereen zou dat moeten, want gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik lees je blog graag, reageer regelmatig en gebruik mijn eigen naam.
    Blogs, waarop je niet kan reageren, lees ik niet meer. Juist de dialoog tussen de schrijver en de lezers maakt een blog veel interessanter!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hai Aaf, een paar testen gedaan maar,ik kan alleen iets versturen als het op anoniem staat, ik heb geen google enz
    Waardeloos dat je echte debielen niet kunt blocken
    Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  27. O gelukkig dat ik kan blijven reageren! Ik heb ook geen account enzo

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik reageer altijd onder pseudoniem met een nietbestaand mailadres. Op mijn site staat een werkend mailadres. Is niet echt nodig aangezien ik alles toelaat. Mailadres hoeven mensen niet in te vullen. Gaat al heel lang goed. Per jaar verwijder ik nog geen 2 reacties. Wel pas ik namen aan bij mensen die dat vergeten in te vullen. Gebeurt tegenwoordig bij wordpress redelijk vaak onbedoeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Vervelend dat mensen zo rottig reageren, dat heb je nergens aan verdiend! Slim om jezelf rust te gunnen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.