dinsdag 16 juli 2024

Gaat mijn kleinzoon later modeontwerper worden?

Jongste kleinzoon is nog maar 2 jaar, maar hij heeft belangstelling voor kleding van anderen. Misschien ook zijn eigen kleding, maar daar heb ik geen zicht op.

Op vrijdag pas ik op en als ik dan binnenkom in een blouse, dan zegt hij: leuk shirt! Dat zegt hij niet bij een saai t-shirt, of vest, alleen als ik een blouse aan heb met een mooi dessin. Dan ziet hij dat en hij vindt er iets van. Hij heeft er oog voor. Geen van mijn andere kleinkinderen heeft er ooit wat over gezegd. Ze dachten alleen leuk (of op dat moment niet erg interessant), daar is mijn oma, maar oog voor mijn kleding, nee dat niet. En nu is daar dat peutertje dat er iets van vindt. Hij wil ook voelen aan de stof.
We keken afgelopen vrijdag naar fotoboeken en ook daar heeft hij iets te melden over kleding. Iedere keer als mijn dochter in een luchtig hemdje op de foto staat: "shirt uit! "
Misschien is het helemaal niet bijzonder dat een tweejarige oog heeft voor kleding, maar ik vind het opmerkelijk!
Mijn oudste dochter vond op 2-jarige leeftijd hoofdhaar heel fijn. Als er bezoek was, dan wilde ze aan krullen of stiekeltjeshaar voelen en in het haar woelen. Ik dacht toen: misschien wordt ze later wel kapster!
Daar is helemaal niets van gekomen.
Misschien zegt het gedrag van een 2-jarige erg weinig over de toekomst!

15 opmerkingen:

  1. Wat apart! Ben benieuwd of hij over een paar jaar ook bewust zijn kleding kiest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toekomstvoorspellend of niet, het is toch erg leuk om het eigene van je kleinkinderen van zo dichtbij mee te maken. Hij heeft ook een goed observeren oma, misschien komt daar zijn talent vandaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het heel leuk en zeker veelzeggend. Dat is geen standaard gedrag volgens mij, dus wellicht schuilt er inderdaad wel een ontwerper in hem. Mooi zo'n talent.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei. Dat moet je moet stimuleren hoor. Dat afwijkende,niet standaard gedrag. Dan wordt tie later homo. 😏 . Zie je wel dat je heel links bent met dat LHBQ gedoe. Let op heel erg veel 😏😏😏😏😏😏🤔😏😏😏😏😏😏😏😏

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dat je dit met een dikke knipoog schrijft?
      Gek eigenlijk dat de meeste beroemde mannelijke modeontwerpers homo zijn of waren. Wat heeft seksuele voorkeur nu met mode te maken?

      Verwijderen
    2. Ik weet het niet, wel dat elke vrouw een GBF ,een gay best friend ,in haar leven nodig heeft. Om je aan te kleden. Die heb ik wel nodig 🥴 Vrouwen zijn veel " competitiever " , daar in. In die broek heb je een dikke kont en daar moet een centuurtje om want dat kleed af.

      Verwijderen
    3. Toch ben je hier wel erg generaliserend, Geeske. Lang niet alle vrouwen zijn competatief. Net als ik zijn er massa's vrouwen die helemaal niks om mode geven, die kleding zien als iets dat vooral praktisch moet zijn. Centuurtjes, sjaaltjes, handtassen ik heb het niet. En ik heb er ook moeite om in dat hokje geduwd te worden. Precies dit soort aannames houden vooroordelen in stand!

      Verwijderen
    4. Jee wat een ongelofelijk gel...Geeske. Mijn allerbeste vriend al vanaf de middelbare school is gay. Wij raakten bevriend omdat we elkaar goed aanvoelden, uit hetzelfde soort nest kwamen etc. Geaardheid speelde geen rol. Het begrip GBF bestond niet eens. Dat begrip komt uit de media met clicheematige programma's die vooral gaan over uiterlijkheden.
      En waar jammer genoeg veel mensen hun beeld van gay's vandaan halen of bevestigd zien.

      Verwijderen
  5. Wat grappig! Ik denk niet dat het iets over zijn toekomst zegt maar leuk is het wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het kan ook kopieergedrag zijn, dat hij bij anderen complimenten ziet en ziet dat mensen daar blij van worden. En dat hij daar mee scoort :) Hoe dan ook leuk toch!
    Mijn oudste wist op die leeftijd alles al van automerken en had daar veel succes mee. Hij zit nu in de zorg ;) gr Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onze jongste kleinzoon van 10 jaar heeft een opmerkelijk oog voor details. Daarbij een enorme woordenschat. Dit jaar naast groep 6 een plusklas gevolgd. Maar als je aan hem vraagt: 'Wat word je later" is het antwoord steevast: "Banketbakker". En dat bakken doet hij elk weekend. Samen met zijn vader.
    Wel heeft hij de motorische stoornis DCD (developmental coördination disorder). Alle motorische handelingen moet hij zich aanleren (olv Klimmendaal). Schrijven is moeizaam, fietsen, brood smeren enz. enz.
    Dus als hij stralend met een bakje aan komt zetten met taart, prijzen wij hem de hemel in.
    Gewoon lekker laten dromen. De harde realiteit komt vanzelf.
    En de woorden "dan wordt ie later homo" is een volkomen misplaatst gezegde.
    Je wordt het niet, je bent het. Je zegt toch ook niet, dan wordt ie later hetero?



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook dat homo's en lesbische vrouwen deze oriëntatie vanaf het allereerste begin hebben. Misschien niet zo bewust, net als veel hetero's in hun kindertijd zich in hun kindertijd niet zo bewust zijn van hun voorkeur voor het andere geslacht. Dat begon bij mij pas rond mijn 12e.

      Verwijderen
  8. Ik denk wel dat het zeker iets zegt over waar zijn interesse/intelligentie naar uit gaat.
    Door onze schoolsystemen waar de nadruk ligt op prestatie en cognitie
    komt het er misschien in de toekomst niet zo uit, maar kleine kinderen observeren leert je veel over waar hun eigenlijke talenten liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat je op dit moment in ieder geval met zekerheid aan het gedrag van je kleinzoon kunt afleiden is dat hij op dit moment veel oog/interesse heeft voor kleding. Maar of dat iets zegt over zijn interesses over een half jaar of een jaar? Voorzichtig lijkt me dat je wel kunt zeggen dat hij oog voor detail heeft, maar dat hebben de meeste kleine kinderen.
    Mijn eigen dochter kon als twee- of driejarige kleuter bijna alle automerken en -typen van elkaar onderscheiden. Iets wat ze niet van pa of moe meegekregen heeft, maar was die interesse na een dik jaar ook helemaal kwijt.
    Zoonlief was van meet af aan een onderzoekend type en dochterlief een observeerder. Dat zegt meer over hun toekomst dan die detail-interesses die ze als kind hadden. Het zijn nu beide vijftigers en dochter heeft maatschappelijk werk gestudeerd en is daarbij een verdienstelijk schilder/tekenaar geworden en zoon is, geheel in overeenstemming met zijn aandachtsgebieden als kleuter, biomedische chemie gestudeerd en doet onderzoekswerk 'op de vierkante millimeter'.
    Kortom, geniet gewoon van de aandacht van je kleinzoon voor jou en koppel er niet teveel verwachtingen aan voor de (zijn) toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk dat er nog niet heel veel gezegd kan worden over wat hij later worden zal, maar leuk is het wel om te speculeren natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen