zondag 18 augustus 2024

Bang voor de boze wolf?

Mijn dochters zijn met hun gezinnen op vakantie in Nederland. In bosrijk wolvengebied. De ene op een camping, de andere in een huisje op een terrein waar veel zomerhuisjes staan.

Mijn zwemvriendin is heel bang voor wolven, zij zou echt niet op een camping in een tent willen slapen of in een huisje op een park vakantie willen vieren.

Het lijkt mij heel veilig daar waar mijn kinderen en kleinkinderen zijn. Wolven zijn schuw en houden afstand, op een enkeling na. In Utrecht loopt een wolf die niet heel schuw is, en een kind aanviel. Dat is natuurlijk heel naar en verontrustend. Sommige mensen willen daarom alle wolven afschieten of in ieder geval het land uit jagen.

Wat te denken van de volgende cijfers?

Als je dat ene voorval met die wolf vergelijkt met hoeveel hondenbeten er per jaar zijn, dan is dat echt totaal anders. 
150.000 honden beten per jaar!  Gemiddeld is ruim dertig procent van deze bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen zijn vaker het slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen. Hierbij overlijden jaarlijks 1 à 2 mensen.

Een van mijn kleinzoons werd vorig jaar op het strand door een loslopende hond aangevallen. Gelukkig liep het goed af, hij had alleen wat schrammen op zijn rug en volgens de geraadpleegde arts was behandeling niet nodig doordat kleinzoon nog beschermd was door de DKTP prik, waarbij de T staat voor tetanus.

Ik ben 2x door een hond gebeten.
Eén keer toen ik als twaalfjarige op de fiets een loslopende hond passeerde. Hij sprong bij mij op en hapte naar me, vernielde mijn jas en ik kreeg wat krassen op mijn onderbeen, waarschijnlijk van de nagels van de voorpoten.
De tweede keer was een beet door de hond van mijn schoonouders. Ik zou haar over de kop aaien, maar zij zag niet dat ik dat van plan was en hapte pijnlijk in mijn hand. Ze beet niet door, er ontstond alleen een bloeduitstorting op de rug van mijn hand.

Ben jij bang voor honden of wolven?

44 opmerkingen:

  1. Zeggen dat je niet bang bent voor wolven of honden is natuurlijk makkelijk als je er gee slechte ervaringen mee hebt. Maar honden die bijten is de schuld van de eigenaren niet van de honden. Datzelfde kun je niet zeggen over wolven. Wel vind ik dat er te weinig echte natuur in Nederland is voor een dier als de wolf. Zeggen dat ze er van nature wel thuishoren vind ik een beetje vreemd. We hebben er zelf als mensheid voor gezorgd dat de natuur niet meer is zoals hij honderden jaren geleden was, maar zouden dan wel willen dat de dieren die er toen waren nog steeds thuishoren? We willen alles naar onze hand zetten, maar toch ook dat dingen zo blijven als ze waren? Natuur behouden, maar wel overal vakantieparken bouwen? Echte bossen, maar er dan wel kunnen mountainbiken en wielrennen?Boeren weg, maar voor het hollandse plaatje wel koeien in de wei?Bepaalde diersoorten behouden,maar wel onze tuinen dichtgooien met tegels omdat we een hekel aan onkruid hebben?We kunnen niet meer terug naar hoe het was zonder ons leven drastisch om te gooien enom terug te gaan naar vroeger zullen we dingen die we nu voor vanzelfsprekend houden af moeten zweren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens!

      Verwijderen
    2. De juiste reactie! Zelfs als iedereen zich aanpast kun je niet meer terug naar toen. We zijn met 18 miljoen. (he dat rijmt) Joke

      Verwijderen
    3. Ik ben het helemaal met je eens.

      Verwijderen
  2. Ja, ik ben bang en mijd de Hoge Veluwe. En sinds ik vanuit een vakantiehuisje aan de rand van een Landal park daar in de buurt een wolf spotte, ga ik daar zelfs niet meer op vakantie. Met 18 miljoen mensen kun je je hier weinig ongerepte natuur meer veroorloven, vind ik. Het is hier dan óf de mens, óf de wolf. Nu ja. De wal zal het schip doen keren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben ik bang voor de wolf?
    Wij wandelen veel en dat zijn wandelingen waar we niet veel mensen tegen komen en dan loopt het niet prettig als je weet dat er een wolf is die te dichtbij komt.
    Wij mijden nu al stuk van veluwe en treek vanzelfsprekend.
    Maar eerlijk dit kan toch niet de bedoeling zijn.
    Mijn zus woont in Drenthe en daar horen ze snachts de wolven huilen en ze lopen door het dorp.
    Kinderen worden achtervolgd op de fiets en rustig de hond uitlaten is er al meer dan twee jaar niet bij.
    Ik zeg schiet een gedeelte af ,ons land heeft daar de ruimte niet voor.
    Tegenstanders zeggen van wel natuurlijk maar wonen die ook in gebieden waar je je kinderen en honden dus niet meer vrij kan laten lopen?
    De wolf is aan het kijken hoever hij kan gaan,,heeft niemand dat in de gaten?
    Ik weet dat ik nu bakken vol verwijten krijg, maar ik vind dat ieder zijn mening daarover kwijt moet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit doet me denken aan vroeger waarbij alle kinderen van het dorp hele dagen zouden worden achternagezeten door een potloodventer...

      Verwijderen
    2. Ik ben het met je eens, Nederland is te klein en te vol voor de wolf. Als je niks doet komen er steeds meer en gaan er ongelukken gebeuren. Elke welp die dit jaar geboren is gaat mettertijd op zoek naar een eigen leefgebied. Ik wandel ook niet meer met plezier op de Veluwe of Leusden. Volgens mij zijn het vooral stadse mensen die vol gaan voor bescherming van de wolf. In Duitsland gaat het beter door meer natuur op minder mensen en hulp van organisaties aan boeren. Ook worden in Duitsland probleemwolven makkelijker afgeschoten.

      Verwijderen
  4. De wolf is een prachtige verrijking van de Nederlandse natuur. Wij hebben een week lang het Dwingelerveld doorkruist en geen wolf gezien. Helaas.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, ik ben niet bang, maar waar ik woon zien we nog geen wolven en als we elders in bosrijk gebied lopen, ben ik banger om wilde zwijnen tegen te komen (wat overigens nog nooit gebeurd is) dan wolven.
    Als het steeds dezelfde wolf is waar problemen mee zijn, dan kan deze misschien beter afgeschoten worden. Maar ik vind niet dat de rest van de wolven daar voor moet boeten. En verder vind ik dat boeren een financiële tegemoetkoming horen te krijgen om hun vee beter tegen de wolf te kunnen beschermen.
    Van honden ben ik niet bang. Wij hebben zelf een hond (uit het asiel) gehad die niet te vertrouwen was en die we bij andere mensen en dieren uit de buurt hielden. Ze liep ook altijd aangelijnd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bang ben ik vooral voor honden, van welk ras dan ook. Ik begrijp niet dat honden los mogen lopen, ze zijn niet te vertrouwen. Dat doet hij normaal nooit wordt er gezegd als hij wel iets doet!
    Ook in de buurt van mijn huisje is meerdere maken een wolf gesignaleerd. Ik hoop niet dat ik de wolf tegenkom als ik in het bos wandel maar ben niet bang.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik woon in een klein dorpje op de Veluwe en zie regelmatig een wolf lopen. In de nacht op straat. Overdag heb ik hem nog niet gezien. In ons dorp is niemand bang en koesteren we elke ontmoeting. Eerlijk gezgd vind ik een oud solitair zwijn tegenkomen spannender.Overigens ben ik wel bang voor honden, doorgegeven via mijn moeder die echt doodsbang was. Ik heb er aan gewerkt en kan nu wandelen zonder in paniek te schieten bij loslopende honden. Het blijft wel een punt van aandacht. Hondenbezitters hebben een behoorlijk bord voor hun kop.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou heel graag een wolf tegenkomen! En ik weet heel zeker dat ie me niet zomaar ineens aan zou vallen. Er zit zoveel bangmakerij bij. Zwaar overdreven verhalen van wolven die op jacht zijn naar kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee ik ben niet bang ,ook al zou ik met mijn hond ergens lopen waar hij los mag. Zo overtrokken die angst voor " de oncontroleerbare natuur. Auto,s keukentrapjes en messen zijn gevaarlijker.
    En over kinderen en hondenbeten. Leer ze toch om er van af en uit de buurt te blijven. Of te weten hoe je een hond benadert. Nooit onverwachts. Die van mij zal niet bijten maar kan wel wild doen waardoor ze om kunnen kuukelen. Ik blijf het ze uit leggen. Eerst even vragen of het mag. En laten ruiken. Het zijn geen pluchen knuffelbeesten. Tuurlijk zijn er ook domme en onverantwoorde eigenaren. Maar blijf opletten.
    En over die dood gebeten schapen ,heel erg vervelend voor de boeren. Maar zo hypocriet om de wolf als moordenaar te zien als vijf miljoen of was het een half schapen per jaar gedood worden voor de lamskoteletjes. En nee dat gaat er echt niet zachtzinnig aan toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige dieren, wolven.
    Maar totaal ongeschikt voor ons dichtbevolkte landje.
    Je kunt erop wachten dat dat een keer verkeerd gaat ...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben niet bang voor wolven, maar wel voor honden en hun eigenaren. Ik woon naast een recreatiebos, maar daar kom ik al jaren niet meer. Is totaal overgenomen door honden. Vooral de wat oudere vrouwen (sorry Aaf) met een reddingsneurose die straathonden uit Roemenië, Portugal, Griekenland importeren, maar niet africhten. Totale roedels met 15 tot 20 honden, die op je afstormen en in het wilde weg rondhappen. Ook uitlaatservices die veel te grote roedels hebben. Oncontroleerbaar. Veel ernstiger dan hier en daar een wolf. Staatsbosbeheer heeft 1 BOA rondlopen voor de hele provincie. En als je die belt ,heeft ie een vrije dag...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tot op heden snap ik de reactie van vele mensen niet. Als je een wolf doodschiet, wordt zijn territorium gewoon weer ingenomen door een nieuwe. Net zoals dat met vossen, bepaalde vogels enzovoort gebeurt. Dat is de natuur. En hoe bescherm je je schapen dan? Door ze achter een hek waarop stroom staat te zetten, door er bepaalde hondenrassen bij te zetten, door er een ezel bij te zetten. Een ezel vlucht nl niet die beschermt zichzelf.
    Ik woon in een gebied zonder wolven maar als er een zou komen, dan heeft hij moeite om aan schapen te komen. Er zijn hier volop kuddes maar ook volop wilde zwijnen en ander haarwild. Dus als de kuddes beschermd gaan worden, dan gaat hij automatisch op jacht naar de zwijnen, reeën, enz. Net zoals de vossen dat doen in de Oostvaardersplassen. Die jagen volop op de jonge ganzen en dan vooral als de vogels in de rui zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bang niet, maar wel voorzichtig en vooraf onderzoeken wat te doen als je oog in oog met een wolf komt te staan. In ieder geval niet wegrennen want dan toon je prooigedrag en gaat de wolf achter je aan.
    Dat is ook met honden, rennende kinderen zijn interessant voor hen.
    Het moeilijke is ook dat de wolf zijn prooi zelden opeet maar wel vele schapen verwondt en dat bezorgt ook een slechte naam.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Volgens hondenbezitters moet ik op cursus om mijn opgelopen angst te overwinnen. Ze doen niks hoor!
    Mijn vroegere rondje loop ik niet meer omdat dat nu losloopgebied is. Twee loslopende herders hebben al een paar kleine hondjes doodgebeten.

    Wat mij positief opviel toen ik jaren terug de Friese stabij bij mij in de buurt uitliet was dat hondenbezitters zich wél beleefd gedroegen. Toen werd er afstand gehouden. De honden bleven aan de lijn. Ik voelde me veilig met hond. Misschien moet ik een Friese stabij of een soortgelijke hond nemen. Immers lekker wandelen in midden Delfland is voor mij onmogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. NEderland is redelijk vol met mensen, waardoor er minder ruimte is overgebleven voor (andere) dieren. Op zich zou ik niet zo bang zijn, maar er zijn mensen, las ik, die NIET bang zijn, toch het afgesloten gebied ingaan, omdat ze hopen ' een wolf te kunnen aaien'. Tja, zo leer je wilde dieren wel om fout met mensen om te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben banger voor honden dan voor wolven. Zeker voor rottweilers, herders, pitbullachtigen en vlak ook de kleine boerenfoxjes niet uit! Ik woon op Noord-Veluwe, in de Ijsselvallei, dus aan de rand van wolvengebied. In december zijn er op hemelsbreed nog geen 300 meter bij mij vandaan schapen gedood door een wolf. Dat was zo'n zwerver op zoek naar eigen territorium. Er schijnt zich nu minstens één wolf gevestigd te hebben aan deze kant van de Veluwe, op zo'n 8 km afstand. Zou best wel eens die wolf kunnen zijn.Als ik bij mij in de omgeving in het bos ga wandelen, kan ik dus een wolf tegenkomen. Die wolf heeft mij veel eerder in de gaten dan ik hem en zal can nature afstand houden. De enkele wolven die dat niet doen, zijn gevierd of willen hun welpen verdedigen. Gezond verstand gebruiken, richtlijnen uit de folder over wonen in wolvengebied opvolgen. Uit respect voor de natuur en het dier, niet uit angst. Van everzwijnen en zwanen houd je ook flink afstand.
    Honden maken heel veel meer (dodelijke(slachtoffers onder mensen en vee en honden lopen helaas overal
    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik woon op de Veluwe en het staat hier aardig op de kop .Veel boeren leiden onder de wolf en weten hun vee niet veilig te houden.Dagelijks veel doden schapen.Veel mensen die paarden houden voor de hobby en om hun huis een weiland hebben bij hun vrijstaande woning hebben de schrik er goed in zitten want de wolf wandelt door hun tuinen en ook langs de kinderschommels en trampolines .Dit leggen ze allemaal vast met camera's.De burgemeesters begrijpen de zorgen maar kunnen geen maatregelen treffen.Ik vind de vergelijking met honden en honden beten niet helemaal passen in dit verhaal.Er is veel gezien en ongezien leed zeker op de Veluwe rond om het thema wolf.Maar net als het thema aardbevingen Groningen worden die dingen weg gemoffeld voor de massa

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jammer dat schapen het slachtoffer van de wolven zijn. Denken we er wel aan wat een dierenleed dat geeft. En daar hebben we het liever niet over. Verscheurende beesten zijn het!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als schaap heb je meer van mensen te vrezen dan van een wolf. Als koe, kip of varken trouwens ook.

      Verwijderen
    2. Groot gelijk, wat doen wij mensen dieren aan door ze massaal te kweken, te slachten en te verwerken in van alles en nog wat.

      Verwijderen
    3. Er worden miljoenen schapen geslacht in Nederland. Heb je weleens gezien met wat voor leed dat gepaard gaat ?

      Verwijderen
  19. Wanneer ik in een gebied ben waar ook wolven zijn dan ben ik wel allerter merk ik. Terwijl ik niet zozeer bang ben fiets ik savonds liever niet door onbewoond gebied. De wolf moet nog opgenomen worden in het wildbeheer beleid. Maar zoals eerder iemand opmerkte krijg ik het gevoel dat het natuurbeheer steeds meer wordt bepaald door stadse mensen 😞

    BeantwoordenVerwijderen
  20. In het begin van de 19e eeuw was de wolf in het toen nog dunbevolkte Nederland een plaag volgens de geschiedenisboekjes en er werd daarom massaal op gejaagd. Met als resultaat dat de wolf ca 50 jaar later uitgeroeid. of zo je wilt, uitgestorven was in Nederland. Die massale jacht was echt niet omdat de wolf alleen maar een mooi beest was om te zien, maar zeer zeker ook omdat de bewoners er hinder van ondervonden. Daarom begrijp ik niet dat de wolf tot in het oneindige beschermd wordt, want het is en blijft een hondensoort waar je vroeg of laat last mee krijgt. Dat (schapen)boeren er een hekel aan hebben begrijp ik helemaal, want net als een hond is ook een wolf niet echt dom en vindt vroeg of laat een methode om de 'wolfwerende' afrastering te omzeilen. Eenmaal binnen die omheining blijven ze jagen op de vluchtende schapen of ander kleinvee (dat geen kant op kan) want daarin verschillen ze niet van honden. De gevolgen van dergelijke slachtpartijen kun je regelmatig in het nieuws horen of lezen. Het minste wat de overheid kan doen is maatregelen toestaan dat wolven weer bang worden voor mensen, dan wordt het 'vestigingsklimaat' in Nederland voor de wolf een stuk minder aantrekkelijk.
    Ik meen me ook uit mijn schooltijd nog te herinneren dat de bruine beer ca 1000 jaar geleden ook als wild dier in Nederland voorkwam. Hoe zullen de zelfbenoemde natuurbeschermers reageren als de bruine beer zich weer in het wild zou vestigen vraag ik me af? Op de Balkan en in Italie komt de bruine beer nog steeds in het wild voor. Misschien nog een beter idee; uitzetten in de 'natuurgebied' Oostvaardersplassen. Daar zit tenminste een hek omheen. Kunnen ze het herintroductieproces wetenschappelijk verantwoord volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel beren zijn geherintroduceerd onder andere in de Picos de Europa, op de grens tussen Frankrijk en Spanje.

      Verwijderen
  21. Een tijd geleden las ik in een krant dat er mensen zijn die een bepaalde wolf voerden. Hamburgers. Die wolf was eraan gewend en verscheen vaak op een plek net buiten het bos waar die mensen kwamen met hun voer. Totaal mesjogge. Geen broodje aap verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De mens is er goed in om van negatieve invloed op dieren om vervolgend het dier de schuld te geven...

      Ik weet nog lang geleden bij
      apenheul, op de borden stond; niet voeren!
      Toch weer kinderen die de apen voerden aangespoord door hun ouders, want "o zo schattig"! De aapjes die eten aanamen werden natgespoten. Ik zou denken doe dat bij de kinderen die niet luisteren maar vooral bij die ouders!!

      Zelfde als het gebonk op ramen in bassains waar door dolfijnen enzo zitten. Ongelooflijk...

      Verwijderen
    2. Wolven komen echt niet uit zichzelf zo dicht bij mensen. Ze zijn schuw. Wat ging er vooraf aan dat incident waarbij een kind 'gebeten' werd? Hondebrokjes mee om te voeren misschien? Kwam het beest aanrennen en beet het dat kind direct ? Vonden de ouders het wel spannend , een wolf zo dichtbij? Er klopt geen moer van dat verhaal.

      Verwijderen
  22. Nee ik ben niet bang van honden, ben er mee opgegroeid even als onze kinderen en we hebben er nu ook nog steeds 3 grote en onze kleinkinderen groeien er ook mee op.

    Het zou helpen als mensen de wolven geen eten geven, soms lopen er mensen met zakken brood omdat ze welpen hebben liggen.. dan ben je echt niet goed bij je hoofd.
    Wolven zijn van nature schuw maar op deze manier leren ze niet bang te zijn.
    De wolf die iedere keer in beeld is heeft welpen.. het is gewoon een verdediging naar haar kinders.
    Hou gewoon een beetje rekening er mee dat ze daar lopen, en je hoeft absoluut niet bang te zijn maar wel gewoon alert dat ben je bij een loslopende hond ook.

    Dat ene kind had ze niet door gebeten (gelukkig) maar dan kun je zien het een waarschuwing is.. kom niet in de buurt van de welpen!
    En bij het tweede kind had ze niet gebeten maar die had ze omver gelopen.

    Als mensen nou gewoon beetje respect hebben voor de natuur en hun dieren dan komt het heus allemaal goed en hoeft er helemaal niks afgeschoten te worden want als ze mama wolf afschieten... wat doen ze dan met de welpen, die kunnen niet zonder hun moeder! - juist die gaan er dan waarschijnlijk ook aan!.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Nee zeker niet bang maar vind dat ze niet in Nederland thuis horen,daar is Nederland te dicht bevolkt voor.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wij wonen aan de bosrand , in wolven gebied.
    Zelf heb ik nog geen wolf gezien, maar de kleinkinderen mogen niet meer alleen in t bos spelen, en ik vind het jammer dat dat niet meer kan .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou mijn kinderen ook niet (meer) alleen in het bos laten spelen maar niet door de wolven maar uit angst voor mensen

      Verwijderen
  25. Het gevaarlijkste dier in onze natuur is nog altijd de ( besmette ) teek . En het jeugdstadium van de teek, de nimfe, merk je niet zo snel op. Je kan erg ziek worden. Lyme en TBE
    Voor schapen zorgt de blauwtongziekte , voor veel meer sterfte dan de wolf. 1500 schapen per dag in Nederland momenteel ( bron nieuwe oogst.nl ) Het virus wordt overgedragen de door een kleine muggensoort, de knut
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ben niet bang voor wolven en vind het tof dat ze terug zijn. Ik ben wel bang van hondeneigenaren. Ik ken de regels in Nederland niet, maar in België moeten honden aan de leiband in de natuur, behalve op de hondenlosloopweides. Nu blijkt dat veel hondeneigenaren niet met hun honden naar de hondenweides durven - zeggen ze toch, omdat daar te veel gevaarlijke honden loslopen. Dus laten ze hun honden maar in het bos en park loslopen ... .
    Er zijn vele redenen waarom dat niet mag en ik zeg er altijd iets van als ik loslopende honden tegen kom. En dan krijg ik zowat altijd scheldpartijen naar mijn hoofd en een enkele keer ook bedreigingen. Wat mij betreft mag men het houden van bepaalde hondensoorten verbieden. Want blijkbaar zijn er te veel hondeneigenaren die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Dat blijkt ook uit jouw cijfers. Ik vind die cijfers hallucinant en begrijp echt niet dat dat niet ernstiger wordt genomen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik ben niet bang voor de wolf , maar denk niet dat hij bij een kind denkt : ik pak toch liever een schaap.
    Ons land is te dicht bevolkt voor de wolf .... Woon je in de de (Rand)stad of bij het bos? Dan maakt het nogal wat uit of je er bang voor moet zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. ik ben niet bang voor wolven of honden maar nu de wolvenpopulatie blijft groeien, lijkt mij dat Nederland te klein is. Ik woon op de heuvelrug waar de wolven al regelmatig schapen, honden en kinderen hebben aangevallen. Het is een prachtig natuurgebied waar wij straks niet meer welkom zijn om te wandelen met hond of kind. Dat zou toch te triest zijn? Niet meer kunnen genieten van de bossen en natuur! Uiteraard zijn er veel hondenbeten te betreuren maar wanneer deze vals zijn worden ze afgemaakt.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.