zaterdag 17 augustus 2024

Boodschappenbudget ruim overschreden

Ondanks de gratis groenten gaf ik in de afgelopen week veel geld uit voor eten en drinken. Vorige week gaf ik nog geen 20 euro uit, nu ruim 50.
Hoe kon dat?
Ik kocht veel fruit, 9 kiwi's, 3 nectarines, 4 grapefruits en ook nog een kilo zomerfruit. Daarin zitten frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bessen, aardbeien en zwarte bessen. Heerlijk voor door de kwark of yoghurt!  In totaal gaf ik €13,61 uit aan fruit.
Ook een grote uitgave was marmite, dat eet ik zo nu en dan op brood, niet dagelijks, want het is nogal zout, maar ik vind het heerlijk, vooral op een vers geroosterde boterham.
Verder gaf ik deze week vrij veel uit aan vleesvervangers die deze week in de aanbieding waren en verwende ik mijzelf met geitenkaas en geitenyoghurt.

10 - 17 aug 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
3 nectarines, 566 gram* AH 1,59
4 grapefruits* AH 1,94
3x kiwi gold* Plus 2,82
6 x kiwi groen* Lidl 2,07
1 kg zomerfruit (diepvries) AH 5,19
2 halve volkoren broden VMN Lidl 0,50
2 zakken muesli  Lidl 3,98
marmite AH 5,79
kaas* AH 3,36
2 geitenkaasrollen Lidl 3,78
2 dozen à 500 gram halvarine BB AH 2,00
paarse sperziebonen bioboer 0,00
gele uien bioboer 0,00
rode uien bioboer 0,00
witte en paarse aubergine bioboer 0,00
broccoli met veel steel en blad bioboer 0,00
courgette bioboer 0,00
bolletje knoflook bioboer 0,00
takje rozemarijn bioboer 0,00
platte peterselie bioboer 0,00
basilicum bioboer 0,00
aardappels bioboer 0,00
2 preien* AH 0,79
750 gram Roma tomaten Lidl 1,99
4 pakjes vleesvervangers* Lidl 5,69
2 pakjes bouillonblokjes minder zout AH 3,30
volkoren pita broodjes BB AH 0,64
geitenyoghurt @ Plus 1,29
1 kg kwark AH 1,79
Snacks/ hapjes    0,00
Dranken    
4 liter sojamelk AH 3,20
TOTAAL   51,71

21 opmerkingen:

  1. Mooi lijstje Aaf.
    Bij Lidl heb ik alle zakken muesli in mn handen gehad, maar overal zaten toegevoegde (meerdere) suikers en en/of zonnebloemolie.
    Uitwindelijk ben ik verder gaan zoeken en nu heb ik kilozak zonder toegevoegingen van suiker, olieen etc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat aan de muesli die ik kocht wat suiker toegevoegd is. De nutriscore is A. In zijn soort blijkbaar niet zo slecht.

      Verwijderen
    2. Klopt die heb ik in mn handen gehad, maar ik weet dat ik geen toegevoegde suikers moet pakken.
      Dus heb er nu 1 die bio is en AH heeft er 1 zonder gedeoogd fruit en zonder toevoeging van suiker en olie.

      Verwijderen
  2. De marmite! Ik heb in je blog eerder deze week gezocht naar marmite en dat was te lang geleden dat je die kocht. Het moest dus wel deze week zijn. Duur dat spul, maar als je het lekker vindt is alles ok.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marmite is wellicht veel goedkoper in de VK.

      Verwijderen
  3. Smaken die paarse sperziebonen? Mijn diepvries wordt komende week vol, omdat de kolen geoogst en ingevroren gaan worden. Tot nu kon ik het brood voor drie weken er in kwijt, maar dat gaat lang duren voordat dat weer gaat lukken. Ik koop brood bij het Stoepje op de markt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die paarse sperziebonen smaken net als de gewone groene. Ze blijven ook niet paars, maar worden groen tijdens het koken.
      Het zijn volgens mij deze: https://dezaden.nl/nl/4/003082/Stokspekbonen-Blauhilde-kopen.aspx?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw8fu1BhBsEiwAwDrsjLhsgU32o6ZZO9uimuBXjyAYNhJFm0sGCeTwHN7vtI9ismQm63uzGhoCE7cQAvD_BwE

      Verwijderen
    2. Stok sperziebonen zijn groter dan andere bonen. Op het moestuincomplex wordt er stevig gediscussieerd over de perfecte boon. Ik zaaide dit jaar vier soorten. De Franse dunne boontjes. De gewone stamslabonen . Twee soorten stokslabonen. Stokslabonen hebben de voorkeur.

      Verwijderen
    3. Die paarse bonen zijn lang, de meeste meer dan 20 centimeter lang.

      Verwijderen
    4. Weet je zeker dat het geen komkommer was Aaf? Of een mannelijk lid waardoor jij wat minder zuur wordt?

      Verwijderen
    5. @anoniem: je hebt een bijzonder raar beeld van mij als je denkt dat ik een paarse sperzieboon aanzie voor een komkommer of een penis.
      En daar zou ik fris en fruitig van worden?
      Misschien moet je eens psychische hulp zoeken!

      Verwijderen
    6. @Anoniem: een sperzieboon aanzien voor een piemel! Hoe verzin je het!
      En minder zuur worden door naar een sperzieboon te kijken?
      Ik ben het met Aaf eens dat er dan wat mis is in jouw hersenpan!

      Verwijderen
  4. Ik noemde die bonen Wonderbonen voor de kinderen. Koken in een bodem water en afgieten in een theeglas. Het paarse kookvocht is gezond en smaakt oké. Sperziebonen noemde ik groene frieten.. met echte frietjes erbij van aardappelen aten onze kinderen prima. Brood haal ik 2x per week om 8 uur bij de Jumbo afgeprijsd naar 0.25 of 0.75 cent. Gisteren kwam de groencontainer.. in de voortuin is een grote vlinderstruik helemaal dood gegaan en ik knipte nog gauw wat takken en deed die in de klaarstaande containers van de buren… is toegestaan in Arnhem.. iedereen betaald vast bedrag per maand ongeacht gewicht of hoe vaak je containers laat legen.. mijn punt.. in een bak lag bovenin een vergeelde hele broccoli en in een andere bak heel veel brood.. ik ben dan echt geschokt als ik dat zie. Zo makkelijk te voorkomen. Met alle oorlogen om ons heen.. ik zie de voedsel voorziening ook hier echt wel veranderen. Ik hoorde ook van een buurvrouw die heel veel medicijnen terug gebracht had naar de apotheek.. die gooien alles weg.. omdat na opname ziekenhuis ze alle medicijnen voor al haar klachten van de apotheek uit het ziekenhuis had meegekregen. Om verwarring te voorkomen 😳 Als China Taiwan aanvalt of .. bedenk het.. dan komen er helemaal geen medicijnen meer naar ons want 95% van onze medicijnen worden daar geproduceerd. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wilde een volgende portie toverbonen aan mijn kleindochters geven, zodat zij kunnen meemaken hoe de kleur verandert van dieppaars naar donkergroen. Dat vinden ze vast en zeker prachtig!
      Ik kijk nooit in de groene container of andere containers van mijn buren. Misschien gooien die ook wel van alles weg dat nog goed is.
      Ik weet wel dat de grijze container van mijn alleenstaande buurvrouw vaak overvol is. Ik heb werkelijk geen idee wat daar dan allemaal in verdwijnt!

      Verwijderen
    2. Ga je nu binnenkort een blog schrijven over dumpsterdiven?

      Verwijderen
    3. Ik heb geen plannen.
      Heb jij ervaring met het duiken in de containers van de buren en wil je een gastblog schrijven?

      Verwijderen
  5. Wij hebben ze ook in de tuin, zeer smakelijk, prachtige bloesem en de slakken lieten ze min of meer met rust in tegenstelling tot onze groene sperciebonen, ook bijzonder :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O, wat goed dat ze niet werden opgegeten door slakken. Ik heb drie/vier keer nieuwe bonen gezet, maar alles was binnen 'n paar dagen weg.
      Welk ras gebruikte jij?


      Verwijderen
    2. Ik heb de stamslabonen variant, ik zal even nakijken welk ras precies

      Verwijderen
  6. Lekker hoor, fijne "oogst". Het fruit is ook zo lekker nu en er is zoveel keus.
    Onlang las ik de BBC Food top 10 van minst gezonde voedingsproducten. Dat waren allemaal ultrabewerkte producten en energy drankjes stonden op 1. Wat er ook in stond en tot nadenken stemt, zijn vleesvervangers. Zonder twijfel zijn er grote verschillen tussen verschillende merken, maar het ondersteunde wel mijn algemene denken dat je het best iets kunt eten dat geen tientallen bewerkingsslagen nodig heeft. Ik eet graag noten, ook bij het warm eten. In de krant van vorige week las ik een artikel over een 96-jarige die iedere zomer met een camper op pad ging. Die kon geen noten meer knagen en daarom at hij iedere dag een klein kommetje zelfgemalen noten. Ik vond het slim en wil dat soort tips ook onthouden voor later.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vaak zitten in vleesvervangers toevoegingen, die het eerder ongezond maken dan gezond. Omdat je schreef dat je diabetes hebt zou ik eens kijken naar de grondstoffen van zo'n vleesvervanger. Vaak bevatten ze teveel zout, ongezond vet en suikers .Waarschijnlijk is jouw zoutbehoefte groot.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.