maandag 19 augustus 2024

Aardappelsalade

Op woensdag haalde ik het gratis groentepakket op bij de bioboer en ik had ook aardappels meegenomen.
Thuisgekomen bedacht ik, dat ik van die aardappels wel een aardappelsalade kon maken, met als groenten de paarse sperzieboontjes, de rode ui en platte peterselie.

Ik kookte de schoon geboende aardappels en de boontjes in één pan. Alles had ik in kleine stukjes gesneden. Ondertussen snipperde ik de grote rode ui en zette die in kruidenazijn met een beetje mosterd en zout. 
Door de azijn wordt de ui wat zachter van smaak, het zuur gaart de ui een beetje. De ui blijft wel rauw, maar niet meer intens rauw, maar lekker knapperig. 
Ik kookte de aardappels met de boontjes, die inmiddels donkergroen geworden waren, een kwartier en goot ze af en liet ze afkoelen. De gesnipperde rode ui, die inmiddels 2 uren in de marinade had gestaan, voegde ik toe. Inclusief de marinade. Daarna de fijngesneden platte peterselie.
Toen voegde ik wat zout en peper toe, 2 uitgeperste teentjes knoflook en olijfolie. Nog steeds vond ik de salade niet zuur genoeg. Ik vind het altijd weer verbazend hoe veel azijn er in een aardappelsalade moet om het op smaak te brengen!
In gekochte salade zit vaak zure room. Die had ik niet in huis, dus voegde ik Griekse yoghurt 10% toe.
Ik had nu een mengsel van 820 gram aardappels, 335 gram sperziebonen, 300 gram rode ui, wat teentjes knoflook en 20 gram peterselie. Alles van de bioboer uit het groentepakket.
Het leek me lekker om nog wat tomaten toe te voegen, niet uit het pakket, gewoon bij de Lidl gekocht. Er kwam nog ruim 200 gram Roma tomaat bij. Natuurlijk in kleine stukjes.
Ik at 2 dagen van de salade, als avondmaaltijd en ook 2x als broodbeleg.

Ik heb er geen foto van gemaakt. Met opzet, want het zag er voor veel lezers een beetje uit als braaksel. Als je een salade in de winkel koopt, is die vaak verfraaid met (of liever gezegd verstopt onder) stukjes ei, wortel, augurk en plukjes mayonaise. Dat had ik voor de foto ook kunnen doen, maar dan zie je de salade niet.

14 opmerkingen:

  1. Smaakte het Aaf?
    Ik maak ook weleensaardappelsalade, heel simpel.
    Gekookte aardappel, grootste pot dopperwtjes en worteltjes, gekookte eieren, tomaat of paprika, veldsla of rucolamelange. Soms gaat er gerookte of gebakken of gekookte kip in. Of zonder kip.
    Kruiden; kerrie, paprikapoeder, zwarte peper.
    Dressing; olijfolie, azijn en pietsie mosterd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tip van de uien kende ik niet, maar ga ik zekere toepassen volgende keer en kan ook bij andere salades worden toepast bv haring.
    Maar eigenlijk deed ik het al wel want ik maak graag leverworst in het zuur en daar gaan ook uienringen bij en smaken die ringen ook zo lekker.
    Paar weken geleden maakte ik ook aardappelsalade toen de stiefkinderen kwamen barbequen, Ik had er toen geen ui in gedaan maar wel augurken en wat van het sap uit de pot en eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Soms zien die salades er inderdaad zeer onsmakelijk uit maar ook geur kan soms heel erg bedriegen. Als mijn moeder erwtensoep kookt dan vind ik de beginfase ook enorm stinken. En dat terwijl ze geen ijsberen maar hooguit van het varken gebruikt. Maar erwtensoep vind ik wel heel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, leuke typefout ijsberen.
      Lijkt me bijzondere erwtensoep, met ijsbeervlees

      Verwijderen
    2. Is geen typefout. Dit is het automatisch corrigeren van een onbekend woord.

      Verwijderen
  4. Ik heb nog nooit aardappelsalade zelf gemaakt. Als ik het al eet, bijvoorbeeld bij de bbq dan koop ik het bij de Lidl. Toevallig las ik dit weekend een test van aardappelsalade in het AD dat die van de Lidl als beste uit de test kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De allerlekkerste aardappelsalade is de Duitse simpele. Daar gaan o.a. groenteboullion en bieslook door. Recepten hiervoor genoeg op internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben dol op aardappelsalade, maar ik kook de aardappels apart of gebruik een restje van gisteren en doe er altijd een appeltje door voor de frisheid.
    In geval van luiheid koop ik een kant en klare emmer waar ik zelf appel, ui en bieslook aan toevoeg.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt hartstikke lekker allemaal.
    Ik eet ook regelmatig 2 dagen het zelfde avondeten maar 2x het zelfde avondeten en ook nog 2x bij de lunch zou voor mij too much zijn.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak hem graag van krieltjes met een groene dressing: veel groene kruiden uit de tuin en wat doperwten draai ik met yoghurt, wat mayo en veel citroen en zwarte peper tot een glad geheel. Dat door de iets geplette krieltjes, met nog groene olijven erdoor. Heerlijk! Een van mijn lievelingsmaaltijden op een hete dag. Ook lekker als bijgerecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Niks lekkerder dan aardappelen uit de moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.