vrijdag 23 augustus 2024

Hoe krijg ik die onrijpe kiwi's rijp?

Ik kocht in de afgelopen tijd in totaal 10 kiwi's. Groene kiwi's van het bekende merk *espr*.  Dat kiwi eten dat doe ik sinds kort weer, nadat ik jarenlang, ongeveer de helft van mijn leven,  in de veronderstelling ben geweest dat ik er niet goed tegen kon. Lees er hier meer over.  Ze waren in de aanbieding bij de Lidl, 2 voor 69 cent. In totaal had ik dus 10 kiwi's gekocht voor maar €3,45. Eerst, op donderdag 6 stuks en later, op zaterdag nog eens 4 er bij.
Niet duur, maar ze waren onrijp en dus keihard. Als ze rijp zijn, dan kun je ze een beetje indrukken en dan zijn ze nog 3 weken in de koelkast houdbaar.
Hoe maak je ze rijp? Volgens de site van het merk laat je ze een paar dagen liggen, en dan worden ze vanzelf rijp. Nou, mooi niet! Op zondag, 3 dagen na aankoop, lagen ze onveranderd op de fruitschaal.

Op het internet ging ik op zoek naar andere methodes, want het zou toch wel fijn zijn als ik ze kon eten.
De vraag was dus: hoe krijg ik die keiharde vruchten rijp?

Doordat ik het onrijpe fruit nog niet kon eten, maar wel fruit wilde eten, kocht ik op die zondag een tros met 5 bananen en die bananen bleken de oplossing!
Je doet onrijp fruit samen met bananen in een papieren zak en dan rijpt het onrijpe fruit heel snel!
Door het ethyleengas dat de bananen verspreiden, wordt de kiwi snel rijp.
Het hielp echt.
Op zondag de kiwi's met de bananen in een zak en op dinsdag at ik een kiwi en gisteren mijn tweede.
Mijn eetlust is door de antibiotica nog slecht, maar een kiwi smaakt wel. De rijpe kiwi's liggen nu in de koelkast.

6 opmerkingen:

  1. Lang leve het internet! Wat fijn dat je een goede oplossing hebt gevonden om die keiharde kiwi's rijp te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super dat dat trucje werkte. Overigens: weet je dat bananenschillen erg goed zijn voor rozenstruiken, als je die hebt?
    Ik vind overigens dat fruitbtege woordig veel te vaak onrijp wordt verkocht, zeker als ik op vakantie ben is dat zoo lastig!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank voor de goede tips, ben weer wat wijzer geworden!
      stella.

      Verwijderen
    2. Dat onrijp verkopen is bewust, dan beschadigd het minder snel en hoeft er binnen de keten en bij de consument minder weggegooid te worden. Anders moet het weer onder beschermende atmosfeer verpakt verkocht worden. En we willen juist minder weggooien en minder verpakkingsmateriaal.
      Ondertussen wordt er hard gewerkt aan minder kwetsbare rassen maar omdat gmo ook niet gewenst is moet dat via de trail en error methode die we veredeling noemen.

      Verwijderen
  3. Bij de boerderij waar ik geboren en opgegroeid ben was ook een grote boomgaard. De laatste bewaarappels waren omstreeks april op en de eerste vroege appels waren op zijn vroegst rijp eind augustus. Die tijd was voor ons, geboren fruiteters, veel te lang en als begin augustus een vroege appel een leuk formaat had gekregen plukten we die stopten die een paar dagen in het hooi om te rijpen. We kenden het verschijnsel, maar pas op de middelbare school leerden we de achtergrond van de versnelde rijping.
    Wat lekker waren die appels na een paar maanden onthouding. Ik proef nu nog (in gedachten) de zacht-zure smaak van die appels.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wilde je net de tip geven van de bananen, werkt bij andere soorten fruit ook.. leg ze maar bij de bananen en wil je fruit niet overrijp hebben, leg ze dan niet bij de bananen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.