donderdag 22 augustus 2024

Huh, bijna 14.000 euro op een betaalrekening?

Uit cijfers van  De Nederlandsche Bank blijkt dat er op de laatste dag van de maand gemiddeld 13.857 euro per huishouden op een renteloze betaalrekening staat.
Gemiddeld!
Wat een enorme hoeveelheid geld dat daar renteloos staat te zijn!

Veel huishoudens ontvangen op de 23e of de 24e of soms al op de 22e van de maand hun salaris, pensioen of uitkering, ik schuif dan direct wat geld door naar mijn spaarrekening, ik betaal als het ware mijzelf eerst, maar blijkbaar doen heel veel mensen dat niet. Die laten hun geld gewoon op hun betaalrekening staan.

Er is veel dat in de laatste week van een maand van mijn betaalrekening afgaat:

  • energie
  • abonnement mobiel
  • gespreide betaling eigen risico zorg
  • bibliotheek
  • gemeentelijke en provinciale belastingen (Noordelijk Belastingkantoor)

Ik had niet gedacht dat huishoudens aan het einde van de maand gemiddeld €13.857,00 op hun rekening hebben staan!
Het heeft waarschijnlijk te maken met de lage rentestanden in de afgelopen jaren.
Mijn bank geeft nu 1,75% rente per jaar.  Als je het bedrag van 14.000 euro op de spaarrekening zet, dan heb je na een jaar wel mooi €245,- rente!


16 opmerkingen:

  1. Gemiddelden zijn niet representatief . Vind dat ook altijd nutteloze informatie. Zeker als het over dingen als spaartegoeden en inkomsten gaat. Wat heb ik eraan te weten wat dat gemiddelde is. Zelf zet ik alles wat ik niet nodig heb op mijn spaarrekening zelfs met de huidige lage spaarrente. Elke euro is er zeker met mijn inkomen een.Toen de rente echt te verwaarlozen was investeerde ik in het aanleggen van een voorraad van non food en lang houdbare produkten die ik kocht in de aanbieding, daar heb ik nu nog plezier van omdat ik daardoor meer overhoud en extra kan sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zoveel op je gewone betaal rekening laten staan is niet slim.en als je dan je dag limiet hoog hebt staan kan je er op wachten dat de criminelen je wel van je geld af helpen.mensen zijn naief.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bizar veel; en jat iemand je pasje en hebben ze de code afgekeken, dan kunnen ze ook heel veel opnemen…kassa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is begrensd per dag. Als je een groot bedrag ineens wilt opnemen of overboeken moet je dat van te voren al eenmalig instellen.

      Verwijderen
  4. Klinkt goed. Ik heb wel een nummer waar ze het gratis mogen stallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoveel? Heb je dan beiden een salaris van €7000 netto? Ik dacht dat de meeste mensen nog een stukje maand over hadden maar dat valt wel mee dus...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies dat dacht ik ook. Volgens mij moet ik me meer zorgen maken dat mijn salaris te laag is in plaats van dat het op eem renteloze rekening staat, haha.

      Verwijderen
  6. Let wel op: het gaat hier om het bedrag per huishouden, niet per betaalrekening. Twee partners die samenleven kunnen bijvoorbeeld beiden een eigen rekening hebben én nog een gezamenlijke rekening. En (thuiswonende) kinderen hebben vaak ook een eigen rekening. Dat maakt dat het bedrag per bankrekening een stuk kleiner!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. precies, dat maakt inderdaad een groot verschil. Hier in het huishouden maar liefst zeven rekeningen. Een van mij, een van partner, een en/of rekening en de drie kinderen samen ook nog vier rekeningen.

      Verwijderen
  7. Ik denk eerder dat deze mensen er niet over nadenken. Mijn schoonmoeder had vroeger ook altijd veel geld op haar rekening staan. Maar ik was aangetrouwd en wilde me er niet teveel mee bemoeien. Ik ben op dit punt wel wat gemakkelijker geworden. Ik heb geen zin meer om telkens te controleren of er wel genoeg opstaat. Als jij jezelf betaalt, krijg je de indruk dat het geld op de lopende rekening niet van jou is. Beide rekeningen zijn van mij, alleen betaalt de ene rekening rente en de andere niet. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik verhuur voor een zorginstelling woningen aan ouderen. Bij de vrije sectorwoningen komt het vaak voor dat mensen naast hun inkomen aanvullend vermogen hebben. Zo liet een voormalig restauranthouder mij trots zien dat er 600.000 euro op zijn betaalrekening stond. Ik schrok er echt van. Meestal staat het wel op spaar- of beleggingsrekeningen hoor. De kinderen van deze mijnheer wisen ervan, maar hij wilde het zo. Mijnheer is inmiddels overleden.
    Maar het komt dus echt voor hoor, groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zoals in een voorgaande reactie ook al gezegd wordt; het gaat om een gemiddeld bedrag per huishouden. En 'het gemiddelde' is weliswaar een veel gebruikte term en rekeneenheid, maar als je van 100 mensen de gemiddelde lengte of gewicht bepaalt, zul je versteld staan hoe weinig mensen echt aan dat gemiddelde voldoen. Bij statistiek was een van de eerste dingen die we leerden dat het gemiddelde erg gemakkelijk is, maar niet echt bestaat.
    Het bedrag van bijna 14.000 Euro geloof ik wel. Ik woon alleen met mijn vrouw samen en we hebben ook elk een betaalrekening en nog een gezamenlijke rekening, hoewel ons maandelijkse inkomen niet meer is dan AOW en een aanvullend pensioen. Heb nooit gekeken hoeveel op de rekeningen staat aan het eind van de maand, maar zal me niet verbazen als dat ook ruim boven de 10.000 is. Als op mijn eigen betaalrekening meer dan 5.000 Euro staat boek ik het over naar de spaarrekening of geef mijn kinderen een bedrag. Zij hebben het vaak harder nodig dan wij beiden.
    En voor degenen die vinden dat we stom bezig zijn; ik ben een civiele technieker en mijn vrouw chemisch analiste later juridisch medewerker en zijn beiden niet erg boekhoudkundig onderlegd. Daarvoor hebben we altijd een boekhouder gehad. Gewoon een kwestie van het jasje aan het juiste stoeltje laten hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De hypotheek wordt (bij mij) de eerste van de nieuwe maand afgeschreven, net als de premie van de zorgverzekering en nog een paar kleine automatische afschrijvingen. Wat mij betreft is het dus niet gek dat er aan het einde van de maand nog wel een paar duizend euro op een rekening staat. En dan meerdere rekeningen per huishouden, dan kan het totaal wel aantikken.
    Ik vind het interessanter om te weten wat er rond de 21e van de maand op de rekening staat, vlak voor het salaris of de uitkering wordt gestort. Dat bedrag zouden mensen beter kunnen afromen naar een spaarrekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat is een bijzonder hoog gemiddelde. Mensen hebben graag snel beschikking over hun geld. Misschien ook verschillende renteloze spaarpotjes? Potje voor reparaties, potje voor vrije tijd, potje voor kleding. Bij elkaar kan dat wel weer aantikken. Zo'n bericht geeft je in ieder geval iets weer een stimulans om naar je eigen situatie te kijken. Anita Willems

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Over geld wordt het meeste gelogen. Het klopt niet. Voorheen waren er bedragen die iedereen gemiddeld op de bankrekening had staan en die waren te hoog. Inclusief pensioenrehcten en andere onzin. De meeste mensen kunnen niet rekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Nederlandsche Bank telt de saldi op de laatste dag van de maand van alle Nederlandse betaalrekeningen bij elkaar op = 116,4 miljard euro, en deelt dat door het aantal Nederlandse huishoudens.
      Zo komen ze aan het genoemde bedrag.
      Zou De Nederlandsche Bank daarover liegen of niet kunnen rekenen?

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.