zondag 6 oktober 2024

Tentoonstelling: Ja, ik wil!

Gisteren ging ik  naar de tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries museum in Leeuwarden over bruidsjaponnen in de afgelopen eeuwen. Het is een grote tentoonstelling met veel verschillende jurken.
In één woord: prachtig!
Er waren jurken van bekende ontwerpers, zoals Valentino, Victor&Rolf, Claes Iversen, Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge.
Van een aantal japonnen heb ik foto's gemaakt, van lang niet allemaal, want er was een overweldigende en fantastische collectie!

Nikki de Jager (Victor&Rolf)

Jurk in nagebouwd atelier Claes Iversen

Jurk Vanessa (=Connie Witteman)


Jurk uit de 19e eeuw

Bruidsjurk uit de 19e eeuw

Bruidsjurk uit de 19e eeuw

Jurk eind 19e eeuw

Bijzondere jurk (eind?) vorige eeuw.

Ik wandelde nog wat rond in de stad waar ik tot 1962 woonde en waar ik in de jaren erna nog regelmatig op familiebezoek kwam bij ooms, tantes en grootouders.
Dat was vermoeiender dan ik dacht, ik ben nog lang niet zo fit als 2 maanden geleden, voordat ik wondroos kreeg.
Van de stad herkende ik maar weinig terug, 62 jaar nadat ik vertrok, wel de straatjes in de oude binnenstad, maar daar ben ik nu nauwelijks geweest.

Ik reisde met de trein. Mijn treinkaartje had ik gekocht op de site van het museum. Een dagkaart à 7,50 voor Arrivatreinen van Groningen naar Leeuwarden, van Stavoren naar Leeuwarden en van Harlingen naar Leeuwarden en verder alle (stads)bussen in Friesland. Een mooie actie!
Ik had op de dagkaart ook nog even retour Harlingen kunnen gaan, of naar Sneek of retour Stavoren.
Maar ik ben nog steeds niet volledig hersteld van de wondroos. Het was inspannend genoeg, deze tocht naar het Fries museum, dus ik heb het daar bij gelaten. Toen ik in de trein naar huis zat, deed mijn been flink pijn, het voelde alsof er met naaldjes in mijn been en voetzolen geprikt werd.
Maar ondanks dat was het me de reis meer dan waard.
 
Mocht je een dagkaart à €7,50 voor bussen in Friesland en Arrivatreinen in Friesland en Groningen willen, dat kan ook zonder museumbezoek. Klik dan hier, de actie is geldig t/m 14 december.

Stand van zaken gebruik museumkaart sinds begin januari dit jaar (kostprijs 75 euro), voor wie van cijfertjes houdt:

Entree Groninger museum                   €16,50
Entree museum Nienoord in Leek       €7,50
Entree natuurmuseum Leeuwarden     €13,-
Entree Fraeylemaborg in Slochteren   €9,-
Entree Drents museum                        €15,-
Entree Groninger museum                   €16,50
Entree Fries museum                            €16,50
In totaal heb ik nu 94,- euro bespaard doordat ik in bezit ben van een museumkaart. Ik zeg er gelijk bij, thuiszitten is goedkoper, want ik moet er ook naar toe en als ik niet een museumkaart voor mijn verjaardag cadeau had gekregen, dan had ik een ander cadeau gehad.
Thuiszitten mag dan wel goedkoper zijn, maar is ook saai, uitstapjes naar musea maken is veel leuker om te doen!  

3 opmerkingen:

  1. Ook ik ben deze week naar deze tentoonstelling gegaan. Ik ben net zo enthousiast als jij. Ik vond 'm ook prachtig.
    Ik vond alleen de eerste zaal waar de jurken achter dat gaasdoek staan niet zo goed doordacht. Daardoor kon je de japonnen niet zo goed zien en kwamen de kleuren ook minder goed uit.
    Ik heb ook erg gelachen om het enthousiasme van dames van jong tot oud om zich te verkleden in diverse jurken en op de foto te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke tentoonstelling, die zou ik ook wel willen zien maar Leeuwarden is wel een lange reis voor mij. Ik hoop dat ie ook nog eens bij mij in de buurt komt. Ella.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik geniet elk jaar weer van de museum jaarkaart.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.