Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 6 februari 2008

Oranje Investeringsfonds

06/02/2008
Zuinigaan heeft in het verleden een aantal financiële missers begaan:
de 1e was geld steken in het Oranje Investeringsfonds van de FBTO.
Vanaf juni 1999 steek ik elke maand f 50,- (nu € 22,68) in dit fonds. Het heeft nog erg weinig opgeleverd. De inleg van juni 1999 tot juni 2007 was € 2200,- . Deze inleg is nu iets meer dan 300,- méér waard (dit is het rendement) dan de totale oorspronkelijke inleg. Volgens mij had ik veel beter gewoon kunnen sparen, dat had me een stuk meer opgeleverd. Het loopt nog tot juni 2014. Ik hoop dat ik er tegen die tijd toch een redelijk bedrag uit krijg. De inleg is dan € 4082,40. Ik loop ook kans om minder dan de inleg te ontvangen!!
Update in juni 2014: de opbrengst was uiteindelijk € 4.621,13

de 2e en veruit belangrijkste misser was geld steken in Legiolease. Dat heette indertijd anders, winstverdubbelaar van Dexia geloof ik. Ik ben één van de gedupeerden. Ik heb met het leasen van aandelen ongelooflijk veel geld verloren. Waarschijnlijk heb ik daarom last van geheugenverlies op dit punt. Het was op het laatst verplicht geld storten in een bodemloze put. Ik heb nooit uitgerekend hoeveel geld ik precies ben kwijtgeraakt aan deze ramp. Helaas had en heb ik geen partner die mede had moeten ondertekenen, waardoor een proces mogelijk was. Ik was alleenstaand en hoefde alleen zelf te tekenen. Als ik er aan denk, voel ik mij zó ongelooflijk bedonderd en bedrogen! Er zijn maar weinig mensen die het weten, mijn broer niet, mijn moeder niet, vriendinnen niet, alleen mijn kinderen weten er van. Mijn inkomen was indertijd op bijstandsniveau en ik dacht met mijn inleg van f 50,-(?? ik weet niet eens meer hoeveel, ik heb het totaal uit mijn geheugen gegumd) per maand mijn slag te slaan. Nou, dat is totaal anders uitgepakt! Omdat ik, toen het debacle bekend werd, nog steeds onder de armoedegrens leefde, leek het mij niet haalbaar een proces aan te gaan. Dus heb een overeenkomst met Dexia getekend en ben ik akkoord gegaan met de uitbetaling van een klein bedrag. Jammer, maar helaas.
Ik heb het idee dat het met het Oranje Investeringsfonds (dit is een beleggingspolis) een beetje dezelfde kant uitgaat. stichting verliespolis meldt dat verzekeraars 40% van de premie niet beleggen. Heb je ook een dergelijk product? In de lijst van beleggingsverzekeringen kun je dit nagaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten