woensdag 14 mei 2008

Fietsen

14/05/2008
Sinds ik begonnen ben met mijn project om gewicht te verminderen, fiets ik veel. Fietsen heeft veel voordelen. De fiets brengt je hier in Nederland bijna overal waar je maar wilt, ons land bezit een ongelooflijke hoeveelheid uitstekende fietspaden. Er zijn zo hier en daar ook wel wat slechtere fietspaden, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Als je een auto bezit, moet je wegenbelasting betalen, maar wie heeft er ooit van fietspadenbelasting gehoord? Heel lang geleden, voor de 2e wereldoorlog, moest er belasting betaald worden, het zogenaamde fietsplaatje, maar na de oorlog hoefde dat niet meer. Veel werkgevers, ook de mijne, kennen een fietsvergoedingsregeling, waarbij je met belastingvoordeel een fiets kunt aanschaffen. Daar moet je dan tenminste de helft van je werkdagen op naar je werk fietsen. Omdat er veel te weinig parkeerplaatsen zijn in de omgeving van mijn werk, is en een plan in ontwikkeling om diegenen die niet met de auto mogen komen een gratis fiets te schenken. Er is een slagboom, alleen mensen die van ver komen mogen parkeren op de parkeerplaats, mij is dat niet toegestaan, ik heb geen pas en in de omgeving van mijn werkplek is alleen duur betaald parkeren mogelijk. Niet slecht dat er wordt gedacht aan gratis fietsen. Ik heb niet meer de beschikking over een auto, maar dat lijkt me niet zo’n punt.
Wat is belangrijk bij een fiets?
* Zorg voor een passende fiets van goede kwaliteit. niet te groot, niet te klein.
* Leer eenvoudige reparaties uit te voeren: het vervangen van een bel of een dynamo, het plakken van een band
* Zorg voor een comfortabel gel-zadel
* Goede, ruime fietstassen zijn ook heel prettig, dan kun je van alles vervoeren op de fiets.
Fiets
Wat is de "winst" van fietsen?
- Gezondheidswinst (héél belangrijk)
- Milieuwinst
- Geldwinst – het is een goedkope manier van vervoer
- Tijdwinst (niet altijd, maar op de korte afstand wel)
- Geen files op het fietspad
Mijn suggestie: misschien zou de overheid de BTW op de aankoop en onderhoud van fietsen kunnen verminderen en daardoor het fietsen bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.