maandag 22 december 2008

Kredietcrisis en mijn bejaarde moeder

22/12/2008
Mijn moeder van 85 jaar heeft als kind de crisisjaren vanaf 1929 meegemaakt. Haar vader zat in de bouw en werd werkloos. Er was geen geld voor schoenen, kleding etc. Ze maakt zich nu ernstig zorgen over de wereld, maar ook over haar eigen situatie, dat laatste weet ik pas sinds heel kort. Eigenlijk is ze bang dat ze binnenkort geen geld meer heeft, het verzorgingshuis niet meer kan betalen en op straat gezet wordt. Ik zie het al voor me: ma in haar rolstoel en met haar oude meubeltjes op de stoep van het verzorgingshuis. Het idee! Ze krijgt een deel van haar pensioen vanuit een verzekering bij Fortis. Door alle slechte berichten over verloren gegane miljarden (of waren het miljoenen?) bij Fortis, heeft ze het vertrouwen verloren. Indexering van pensioenen zal waarschijnlijk achterwege blijven. Dat geeft haar ineens ook veel minder zekerheid over de AOW: misschien vervalt die binnenkort ook wel, omdat de staat het niet meer kan betalen.
Mijn broer en ik hebben haar ervan weten te overtuigen dat ze gewoon mag blijven wonen waar ze nu zit, ook mensen met alleen AOW worden er geplaatst. De staat past dan de rest bij middels de AWBZ. Bovendien heeft zij voorlopig echt wel wat meer dan alleen AOW, ze heeft naast de AOW een netto pensioeninkomen van €1300,- per maand. Daarnaast heeft ze ook nog wel enig spaargeld. Voordat dat helemaal verdampt…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.