Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 15 februari 2009

De bespaarbodem: ben ik een superbespaarder?

Volgens mij ben ik op dit moment op mijn bespaarbodem gekomen. Wat bedoel ik daarmee? Dat ik maximaal bespaar, er valt niet of nauwelijks meer te besparen. Misschien kan ik nog een paar tientjes per maand op voeding besparen, maar daar kies ik niet voor. Het moet voor mij leefbaar blijven. Mijn inkomen is in totaal net iets meer dan 1700 euro. Het is als volgt samengesteld:
salaris1451,45
belasting teruggave167,00
zorgtoeslag39,00
alimentatie45,38
1702,83
Van dit inkomen spaar ik per maand gemiddeld 500 euro.
Volgens de Risicometer Lenen van het Nibud kan ik met mijn persoonlijke gegevens, vaste lasten en inkomsten helemaal niet lenen. Zelfs als ik nul euro leen, past deze lening nog maar net in mijn budget, maar moet ik flink bezuinigen op mijn uitgaven in vergelijking met vergelijkbare huishoudens. En dan leen ik dus helemaal niet!
Eigenlijk zie ik de uitkomst van het rekenprogramma als een groot compliment van het Nibud! Het betekent dat ik een superbespaarder ben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten