Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 27 februari 2009

Tips om het bezuinigen leefbaar te houden


27/02/2009
Elke dag bezuinigen is hard werken. Als je niet oppast, wordt het een grijs bestaan, vooral in de wintermaanden. Het is koud, nat en guur en de zon laat zich soms dagenlang niet zien. Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?
- Doe zo nu en dan iets extra’s, koop bijvoorbeeld krentenbollen, croissantjes of afbakbroodjes in het weekend in plaats van de goedkoopste boterhammen die je kunt vinden. Daardoor maak je het weekend tot iets speciaals. Ik heb besloten elk weekend een visje te kopen, haring, makreel of zo. Heerlijk en nog gezond ook. Die krentenbollen staan nu ook elk weekend op het menu.
- Maak van het bezuinigen een sport waar je voldoening uit haalt. Als het je gelukt is om per jaar 100 euro te besparen op je energienota, kan dat veel voldoening geven. Ook het kopen van leuke, mooie dingen uit de kringloopwinkel kan je tot een zeer tevreden mens maken.
- Wees niet te streng voor jezelf en tracteer jezelf zo nu en dan op een leuk uitje, het kost wel wat, maar het geeft jus aan het bestaan. Uitjes hoeven niet peperduur te zijn, maar toch zijn uitjes vaak iets om met plezier op terug te zien.
- Ontwikkel een leuke hobby, bij voorkeur één die geld oplevert. Maak bijvoorbeeld van lappen stof leuke creaties: kleding, mooie dingen om naar te kijken of mee te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten