Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 21 april 2009

Wonen in een achterstandswijk


Zoals ik gisteren al schreef, heb ik in een achterstandswijk gewoond. In de toekomst moet deze wijk omgetoverd worden tot een "prachtwijk". Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt!

Wat hield dat in, wonen zo’n achterstandswijk?
- Midden in de nacht gewekt worden door het bonzen op het raam en het roepen van dronken mannen, omdat er bezoekers waren voor oude Klaas, een alcoholist van een paar deuren verderop. Ze vergisten zich in het huis en dachten dat ze bij ons moesten zijn. De eerste keer schiet je overeind met bonzend hart. De volgende keer roep je: "je moet twee huizen verderop zijn", draait je om en slaapt weer verder.
- Een bovenbuurman die van het balkon van 1 hoog sprong omdat de politie aan de deur was.
- Meer politie-invallen bij dealers, die in politieauto’s afgevoerd werden.
- Een junk bij de koelkast in je keuken vinden, die zegt dat hij bij Pietje moet zijn en vraagt waar Pietje woont? In het vervolg doe je dus de achterdeur op slot, ook als je thuis bent.
- Een dealende overbuurman met zijn "bezoekers" die, bij voorkeur ‘s nachts of ‘s avonds laat kort langskomen, roepen en toeteren om de aandacht te krijgen van hun dealer die hun iets moet leveren. Snel wegrijdende auto’s na de deal. Patrouillerende politiewagens.
- Een gekke buurman hebben die in een psychotische bui midden in de nacht al zijn ramen ingooit, zowel voor als achter. Een lawaai dat dat maakt, niet te geloven.
- Een andere buurman die ook regelmatig psychotisch is en die in zijn achtertuin een poging doet om een vriendin te wurgen. Goed dat hij dit niet binnen deed, buren schoten te hulp en belden de politie.
- Nog een andere gekke (naaste) buurman bedreigt regelmatig buurtgenoten in het buurthuis met grote messen. Deze man, verzamelde ook grote hoeveelheden glasbakglas en ging op een dag met zijn verzameling buiten zitten en bekogelde iedere voorbijganger of wie ook maar in de buurt kwam met flessen. De straat lag compleet bezaaid met gebroken glas.
- Nog een buurman die schizofreen is en die in een volkomen leeg huis woont. Er ligt alleen een matras op de grond. Zijn wc pot is kapot, hij piest in de gootsteen en poept op kranten die hij bij de vuilnis gooit.
- Een gekke partner hebben (in mijn geval dan) die op onverwachte momenten ineens knettergek werd en op het dak de auto van de buren ging dansen en verschillende ramen van buren verderop in de straat vernielde.
- Wonen in een zeer gehorig huis, waarbij je de buren letterlijk kunt verstaan en je wc-geluiden kunt horen. Uiteraard kun je op de slaapkamer ook "meegenieten" van de buren.
- Afhankelijk zijn van huursubsidie, waardoor je niet kunt verhuizen naar een ‘"normale" wijk. Je kunt kiezen tussen achterstandswijk A, achterstandswijk B of achterstandswijk C. Omdat we een vrienden- en kennissenkring hadden opgebouwd in de wijk waarin we woonden, bleven we. Anders waren we ons sociaal vangnet ook nog kwijt.
- Buren hebben die werkloos zijn, niet op vakantie gaan en ‘s zomers een party-tent in de tuin zetten en tot diep in de nacht alcoholische feesten houden met muziek van Jantje Smit en Frans Bauer. (niet mijn smaak dus)
- Deze zelfde buren hangen luidsprekers onder het balkon zodat ze "altijd" buiten in de tuin hun "mooie" muziek kunnen beluisteren.
- Als je vraagt of het zachter kan, midden in de nacht, vind je de weken daarna drollen in je brievenbus en eieren op je ramen. Naamkaartjes zitten er niet bij, je weet niet wie dat gedaan heeft. Politie bellen heeft weinig zin. Bovendien wordt er midden in de nacht bij je aangebeld, als je vervolgens gaat kijken wie er is, is er natuurlijk niemand te zien.
- Bij mooi weer kun je niet een boek lezen in de tuin, laat staan studeren, want 'iedereen' zit en speelt buiten, er klinkt muziek, er wordt gegild door kinderen, buren maken ruzie of schelden hun kinderen verrot.
- Ook lopen er kinderen rond die spuiten met grote waterpistolen. Als je er wat van zegt, wordt het alleen maar erger.
- Je kinderen kunnen niet buiten spelen en worden gepest en mishandeld door de kinderen in de buurt als ze wel buiten willen spelen of in de buurtspeeltuin willen schommelen. Kortom, een groep kinderen terroriseerde de rest van de kinderen, zodat mijn dochters vrijwel niet buiten kunnen spelen.
- Een tuin hebben waaruit voortdurend van alles gestolen wordt, bloemen, groenten, bezem, een complete schutting. Deze schutting wordt in de nieuwjaarsnacht op het vuur gegooid. Onze hekken worden in no time vernield.
- Het konijntje van de buren wordt vrijgelaten en aangevallen door een loslopende herdershond. Het konijntje overlijdt aan de gevolgen van deze beet. Van één van onze katten worden de snorharen afgeknipt en mijn kinderen zijn er getuige van dat dezelfde kat door grote jongens in een modderpoel geduwd wordt.
- Het hok van je eigen dwergkonijn moet constant op slot, om te voorkomen dat het beestje ook slachtoffer wordt van vandalisme.
- Voortdurend ligt er zwerfvuil in de woonomgeving.
- Volgens het hoofd van de buurtschool gaan er vanuit zijn school nooit kinderen naar het VWO, hij vindt het al heel mooi als er kinderen uit zijn groep 8 naar MAVO/HAVO kunnen.
- Dagelijks worden basisschool-buurkinderen met busjes opgehaald om naar het speciaal onderwijs gebracht te worden. In onze straat en in de parallelstraat wel 7 kinderen.
- 's Avonds spelen kinderen uit de buurt met droog weer tot 10 uur buiten, ook de kleine kinderen. Ze maken hierbij een ongelooflijke herrie. Van de grote kinderen heeft er niemand huiswerk.
Jarenlang heb ik in de buurtorganisatie gezeten om te proberen de wijk te verbeteren, mijn partner was betrokken bij huiswerkbegeleiding voor kinderen die in de eerste 2 jaren van het voortgezet onderwijs zaten. Ik heb meegewerkt aan schoonmaakacties, overleggen met woningcorporaties, politie, gemeente. Wat er voornamelijk gebeurde, was dat diegenen die het beter kregen en zich een beter huis konden permitteren, vertrokken naar een andere, betere buurt. Ik heb zo in die periode tientallen mensen zien vertrekken. Met de mensen die er voor in de plaats kwamen kon je met het opbouwen van de buurt weer opnieuw beginnen.
Ik vind het heerlijk om nu in een rustiger wijk te wonen en te kunnen genieten van mijn tuin en van een schonere woonomgeving. Een verademing! Wat was het fijn geweest als we hier eerder hadden kunnen wonen!
Het is hier wel een stuk saaier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten