Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 29 september 2009

Afschaffen studiefinanciering

29/09/2009
Op nu.nl : Wouter Bos vindt afschaffen van de studiefinanciering een goed idee. Dit zou betekenen dat in de toekomst alle studenten geld voor hun hele studie zouden moeten lenen. Dit houdt op dit moment in:
collegegeld: 1597 per jaar,
kosten van boeken en ander studiemateriaal: gemiddeld 650 euro per jaar,
daarnaast nog kamerhuur: rond 325 euro,
zorgverzekering: 90 euro,
levensonderhoud: voeding, kleding, schoeisel: minimaal 150 euro per maand
Het lijkt hem voor studenten een prettig idee dat ze niet meer hoeven werken naast hun studie, maar alles kunnen lenen. Volgens hem valt de leenangst wel mee, dus ook kinderen van minima zouden volgens hem ook zonder beurs gaan studeren, geen probleem.
Het lijkt mij dat studenten uit de economisch zwakke gezinnen zich wel 10x achter de oren zullen krabben voordat ze met een studie beginnen. Ik denk dat, als deze bezuinigingsmaatregel doorgaat, want dat is het, studeren weer iets wordt voor kinderen van welvarende ouders. Rijke ouders hebben in de regel ook zelf gestudeerd en zien het belang van een studie in. Zij zullen de studies van hun kinderen betalen, net zoals dat nu ook al voor een deel gebeurt.
Ik vind de uitspraak van Wouter Bos een slechte beurt voor de PvdA. Hoezo sociaal beleid! Hij beweert wel dat hij er nooit voor zou zijn dat hoger onderwijs alleen toegankelijk wordt voor de elite, maar ik weet niet hoe hij het voor zich ziet als studenten alles moeten lenen. Studenten studeren al gauw 5 jaar, de lening zal ongeveer 750 euro per maand zijn. Dus dat betekent voor elke student een schuld van zo’n 50.000 na afloop van de studie, tenzij de ouders bijdragen aan de studie.
De overheid wil dat 50% van de werkenden hoog opgeleid is, dat wordt niets op deze manier!
Ik denk dat het ook een slecht idee is voor de ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie en voor de werkgelegenheid in het hoger onderwijs.
Wat vind jij van dit idee om studenten alles zelf te laten lenen?
Voor het geval je mocht denken dat studenten alle geld van studiefinanciering krijgen: het is nu al zo, dat als studenten niet binnen 10 jaar na start van een studie afstuderen, ze alles moeten terugbetalen, ook het gebruik van de OV kaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten