Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 28 september 2009

Dochter wil niet lenen om vriend te onderhouden

28/09/2009
Dochter studeert en heeft studiefinanciering. Ze heeft een basisbeurs en een maximale aanvullende beurs. Ze heeft een kleine bijbaan en leent verder geen geld van studiefinanciering. Haar vriend, waarmee ze samenwoont, is sinds een tijdje werkloos. Zijn WW is per half september gestopt, dus heeft hij ergens in augustus bijstand aangevraagd.
Vandaag vond een gesprek met de bijstandsconsulent plaats. Wat blijkt: dochter moet nu maximaal lenen bij de IBG om haar vriend te onderhouden. Ze krijgen daarnaast nog een zakcentje aan bijstand. Ook moet dochter full-time beschikbaar zijn voor werk. Dochter moet nu dus € 417,35 per maand lenen als ze wil blijven samenwonen met haar vriend. Het is een rentedragende lening en de rente is 3,58%.
Ik ben erg verbaasd dat men mijn dochter kan verplichten zich stevig in de schulden te steken om haar vriend te onderhouden die in de bijstand zit en daarnaast ook verplicht kan worden tot het aanvaarden van een fulltime baan. Ze hebben elkaar niet ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand bijstand beloofd en hebben juridisch geen enkele band. Ze huren alleen samen een huis en hebben een relatie.
Ik snap dat de studiefinanciering en verdiensten uit de bijbaan meespelen in het vaststellen van de hoogte van de uitkering. Maar dat mijn dochter gedwongen wordt te lenen, dát vind ik heel ver gaan. Ze heeft die lening voor haar eigen levensonderhoud niet nodig. Als haar vriend niet heel snel een inkomen uit arbeid krijgt, komt dochter misschien weer bij mij wonen en gaat ze een LAT relatie met haar vriend onderhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten