Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 31 maart 2010

Besparen

Dit is een kopie van een bericht op web-log

Als vervolg op mijn blogje van gisteren:
Met besparen verdien je niet echt geld, er is geen geld bijgekomen, maar soms voelt alsof ik geld verdiend heb.
- Als ik zelf een fietsband plak, voelt het alsof ik 10 euro verdiend heb.
- Als ik zelf naar de stad fiets, in plaats van met de bus te gaan, voelt het alsof ik 1,50 verdiend heb.
- Als ik zelf een spitskool van 1200 gram koop voor 85 cent, en die snijd, terwijl in de winkel een pondje voor 1,49 te koop is, dan voelt het alsof ik per pond ruim 1 euro verdiend heb.
- Als ik 1 kg winterwortelen koop voor 0,79 en in diezelfde winkel enkele stuks winterwortelen voor 0,50 per stuk liggen, dan voelt het alsof ik veel geld op winterwortelen verdiend heb.
- Als ik diepvries spinazie koop voor 59 cent, terwijl er peperdure pakken "verse" spinazie in diezelfde winkel liggen, dan voelt het alsof ik 1 euro verdiend heb.
- Door de auto weg te doen en diverse lidmaatschappen en abonnementen op te zeggen, voelt het alsof ik verdien op deze besparingsmaatregelen. Ik geef veel minder geld uit. Geen sportschool, geen autoverzekering, geen wegenbelasting, geen abonnementsgeld voor diverse bladen.
- Verder kun je "verdienen" door een lager energieverbruik: thermostaat lager, hooikist gebruiken, energiezuinige apparaten aanschaffen, in huis warme kleding dragen, sluipstroom vermijden, LED of spaarlampen gebruiken. Ook dan verdien je feitelijk niets, je geeft alleen (op termijn) minder geld uit. (als je energievriendelijke apparaten en energiezuinige lampen aanschaf kost dat óók geld)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten